Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΟΣ
Δίπλα στο λαό στον αγώνα για την ανακούφισή του
Συνέντευξη με τον δήμαρχο Ικαρίας αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου στη διοίκηση του δήμου

«Η δική μας πολιτική έρχεται σε σύγκρουση με τον ίδιο το θεσμό και το περιεχόμενο της Τοπικής Διοίκησης» και ως εκ τούτου «απέναντι στην Περιφέρεια και την κυβέρνηση είμαστε αντιπολίτευση και όχι η τοπική εξουσία!». Αυτό τονίζει ο δήμαρχος Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος, σε συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη», με αφορμή τη συμπλήρωση περίπου ενός χρόνου στη διοίκηση του δήμου. Ακόμα, σημειώνει μια σειρά αποφάσεων που δίνουν το στίγμα μιας άλλης πολιτικής, η οποία βάζει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων των κατοίκων αλλά και τη συμπαράσταση σε αγώνες που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
-- Τι πείρα προκύπτει από τη διοίκηση του δήμου; Ποια είναι σήμερα τα σημαντικότερα λαϊκά προβλήματα που αναδεικνύει και παρεμβαίνει η δημοτική αρχή;
-- Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του δήμου στην Ικαρία, ξεκαθαρίσαμε στο λαό του νησιού ότι η δική μας πολιτική έρχεται σε σύγκρουση με τον ίδιο το θεσμό και το περιεχόμενο της Τοπικής Διοίκησης και γι' αυτό ισχυριζόμασταν από τότε ότι απέναντι στην Περιφέρεια και την κυβέρνηση είμαστε αντιπολίτευση και όχι η τοπική εξουσία! Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι, καθημερινά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ίδια την πολιτική που εφαρμόζεται στους δήμους, ακριβώς γιατί αυτή η πολιτική είναι αντιλαϊκή. Τα τελευταία 5 χρόνια υπάρχει έντονη οικονομική ασφυξία στους δήμους, η οποία προέρχεται από τις τεράστιες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση.
Ο δήμαρχος Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος
Ο δήμαρχος Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος
Μια σειρά νόμων και αποφάσεων όλων των κυβερνήσεων βάζουν εμπόδια στην άσκηση διαφορετικής πολιτικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών για την κατάρτιση των προϋπολογισμών για το έτος 2016, η οποία κάνει σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης για τη συνέχιση των περικοπών και του περιορισμού των δαπανών γενικότερα. Εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής, που εφαρμόστηκε για χρόνια στην Τοπική Διοίκηση, ο δήμος μας έχει τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό. Την τετραετία 2011 έως σήμερα, είχαμε την απώλεια 14 υπαλλήλων από το δήμο, χωρίς να γίνει αναπλήρωσή τους με νέους εργαζόμενους, λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων, με τους νόμους και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό έχει συνέπεια την υποστελέχωση του δήμου προκαλώντας προβλήματα στην ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών μας. Αφού είναι γνωστό ότι στους δήμους το κράτος έχει μεταφέρει δεκάδες αρμοδιότητες, χωρίς παράλληλα να παραχωρεί αντίστοιχους πόρους. Τα νομοθετήματα αυτά σε συνδυασμό με τις αναγκαστικές (λόγω των ασφαλιστικών ρυθμίσεων) συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού έχουν μειώσει σημαντικά το τακτικό προσωπικό του δήμου την τελευταία τετραετία.Απαιτείται άμεσα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να καλύπτονται οι συνεχιζόμενες και πάγιες ανάγκες των υπηρεσιών. Αυτή η διεκδίκηση άνοιξε για πρώτη φορά στο Δήμο Ικαρίας το Μάρτη του 2015 τόσο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και με παρεμβάσεις στο υπουργείο Εσωτερικών.
Παρεμβάσεις προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων
-- Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση πώς στέκονται ο κομμουνιστής δήμαρχος και η δημοτική αρχή;
-- Ακολουθήσαμε το δρόμο της αντίστασης και πήραμε αποφάσεις που δίνουν το στίγμα μιας άλλης πολιτικής, που θα συγκρούεται με τις επιλογές της κυβέρνησης, της ΕΕ και της Περιφέρειας. Κάναμε κεντρικές παρεμβάσεις με άλλους δήμους πανελλαδικά, οι οποίες αφορούσαν τη διεκδίκηση μέτρων για την αντιπλημμυρική - αντιπυρική προστασία, για τη μη διάθεση των αποθεματικών και τη μη συμμόρφωση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Κάναμε παρέμβαση για τον προσανατολισμό των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (για την καταπολέμηση της φτώχειας) ώστε η χρηματοδότηση να αξιοποιηθεί αποκλειστικά από τους ΟΤΑ και όχι από ΜΚΟ. Επιμείναμε στη διεκδίκηση με αντίστοιχες κοινές πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση των δήμων και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Σταθήκαμε αλληλέγγυοι στους εργαζομένους στο «Βοήθεια στο Σπίτι», στις καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων, στα 5μηνα της Κοινωφελούς Εργασίας.
Ομως, τα κύρια προβλήματα που βασανίζουν σήμερα τις λαϊκές οικογένειες δεν μπορούμε να τα λύσουμε. Η ανεργία και η κακοπληρωμένη δουλειά είναι στη φύση του καπιταλισμού και δεν μπορούν αντικειμενικά μέσα σε αυτήν την κοινωνία να λυθούν, πόσο μάλλον από μία δημοτική αρχή. Αυτά για να βρουν λύση χρειάζεται αγώνας για να οικοδομηθεί μία κοινωνία όπου ο εργαζόμενος θα ζει με βάση τις δυνατότητες που του δίνουν η τεχνολογία, τα επιτεύγματα της επιστήμης και να μπορεί να καρπώνεται τον πλούτο που παράγει. Η δική μας προσπάθεια μέσα από τη διαχείριση του δήμου είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, και στο βαθμό που μπορούμε, προκειμένου να δώσουμε μικρές ανάσες στο κάθε λαϊκό σπίτι στην Ικαρία. Για παράδειγμα, είναι μία μικρή ανακούφιση το γεγονός ότι τα δημοτικά τέλη της Ικαρίας είναι (από όσο γνωρίζουμε) τα χαμηλότερα πανελλαδικά. Ενώ για μια ακόμα χρονιά δεν υπάρχει καμία αύξηση.
Από τη θέση που βρισκόμαστε ενημερώνουμε συνεχώς το λαό του νησιού για τις εξελίξεις που αναμένονται, για όσα υλοποιούνται, ιδιαίτερα μέσα από τους δήμους, επιδιώκοντας την κινητοποίηση του ίδιου.
Βρισκόμαστε δίπλα στους αγώνες του λαού
-- Πολύ συχνά οι κάτοικοι του νησιού είναι σε κινητοποιήσεις για τα οξυμένα ζητήματα Υγείας - Πρόνοιας, τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Ποια είναι η κατάσταση και πώς η δημοτική αρχή παρεμβαίνει για την ανάδειξη και λύση τέτοιων σημαντικών λαϊκών προβλημάτων;
-- Μέχρι σήμερα τα ζητήματα που θέσαμε είναι τα εξής: Προβλήματα στην Παιδεία, στηρίζοντας κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, αναδεικνύοντας παράλληλα τον χαρακτήρα των σχεδιασμών της κυβέρνησης με το «νέο σχολείο». Προβλήματα που αφορούν στη συγκοινωνία των νησιών μας, δίνοντας βάρος αρχικά στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (δρομολόγια - τιμές - ασφάλεια, κ.λπ.). Στη χρήση των φυσικών πόρων και των δημόσιων υποδομών (π.χ. δημοτικές ιαματικές πηγές), προσπαθώντας να αναδείξουμε ποια είναι η δική μας πρακτική.
Αναδείξαμε ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων ξεσκεπάζοντας το ρόλο όσων συμβάλλουν στην ιδιωτικοποίηση αυτών των τομέων και των σχετικών υπηρεσιών των ΟΤΑ (π.χ. ανακύκλωση απορριμμάτων). Για πρώτη φορά ο Δήμος Ικαρίας έκανε παρέμβαση για τον ΠΕΣΔΑ, εξασφαλίζοντας παράλληλα χρηματοδότηση 2 εκατ. για την προμήθεια εξοπλισμού και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνουμε την εκπόνηση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων. Θέσαμε το θέμα της λειτουργίας του μοναδικού γηροκομείου στο νησί, διεκδικώντας τη δημιουργία δημόσιου Κέντρου περίθαλψης και στήριξης για την Τρίτη Ηλικία.
Πρόσφατα ανοίξαμε ξανά το θέμα της Υγείας στα νησιά μας, καθορίζοντας τη θέση του δήμου και αποφασίζοντας την οργάνωση κινητοποίησης στο υπουργείο Υγείας, στις 11 Δεκέμβρη. Πήραμε θέση για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και άλλα πολλά.
Πρωτοβουλίες για Αθλητισμό - Πολιτισμό
-- Σταθερά στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών που παίρνει η δημοτική αρχή είναι ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός για το λαό του νησιού.
-- Στις αθλητικές - πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου μας δεν έχουμε επιβάλει καν ούτε ενδεικτικές συνδρομές και καταβάλλουμε προσπάθεια να βελτιώσουμε υποδομές και να εξασφαλίσουμε δράσεις που θα επεκτείνονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ολες οι υποδομές χρησιμοποιούνται δωρεάν από τους συλλόγους και από τους δημότες.
Η σημερινή δημοτική αρχή πιστεύει ότι ο Αθλητισμός είναι δικαίωμα της νεολαίας και όχι πολυτέλεια. Ολα αυτά την ίδια στιγμή που οι περικοπές στη χρηματοδότηση των Ομοσπονδιών αναγκάζουν τα αθλητικά σωματεία να επιβαρύνουν οικονομικά τους γονείς προκειμένου να λειτουργήσουν. Και οι ώρες της Φυσικής Αγωγής μειώνονται στα σχολεία. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Ικαρίας διεκδικεί: Αμεση χρηματοδότηση για την οργάνωση προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού για όλες τις ηλικίες, χωρίς ανταποδοτικά τέλη. Αμεση χρηματοδότηση για την εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων προκειμένου οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις (στάδια, γήπεδα, γυμναστήρια, σχολικοί χώροι και αίθουσες) να είναι κατάλληλες για χρήση και αγώνες. Ολοκλήρωση των έργων που αφορούν τις υποδομές στα ανοιχτά γήπεδα (χλοοτάπητες, ανέγερση αποδυτηρίων στο γήπεδο Ραχών). Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στη βόρεια Ικαρία.
Ο Δήμος Ικαρίας για πρώτη φορά άνοιξε ολοκληρωμένα το θέμα του χαρακτήρα του Αθλητισμού, παρουσιάζοντας πρόταση, αναπτύσσοντας σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης δραστηριότητες που απευθύνονται και στους μαθητές και στους αθλητικούς συλλόγους. Αποσπώντας για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια χρηματοδότηση από το αρμόδιο υπουργείο, για τη συντήρηση υποδομών και τη δημιουργία μιας νέας στις Ράχες, συνεχίζοντας τη διεκδίκηση για προγράμματα μαζικής άθλησης και νέων υποδομών.
Σε ό,τι αφορά τον Πολιτισμό, στην Ικαρία λειτουργεί ένα ενιαίο ΝΠΔΔ με αντικείμενο τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό οι δραστηριότητες του οποίου είναι δωρεάν για όλους τους δημότες (φιλαρμονική με 120 μαθητές, χορωδία, λαϊκή ορχήστρα). Οσοι πολιτιστικοί χώροι λειτουργούν από το δήμο (Δημοτικός Κιν/φος, «Κατσούλιου») παραχωρούνται στους συλλόγους δωρεάν. Για πρώτη φορά ξεκίνησε η λειτουργία εργαστηρίου πολιτισμού στην ΔΕ Ευδήλου, ενώ θα ξεκινήσουν και εκπαιδευτικά προγράμματα δωρεάν για τους μαθητές των δημοτικών στο Λαογραφικό Μουσείο του Αγίου Κηρύκου. Επίσης, γίνεται προσπάθεια να βελτιωθεί η λειτουργικότητα των χώρων του παλιού δημαρχείου Αγίου Κηρύκου και του «Κατσούλιου» στον Εύδηλο, έτσι ώστε να φιλοξενούνται και τους χειμερινούς μήνες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε σύγχρονους και λειτουργικούς χώρους.
Τέλος, διοργανώνεται το Φεστιβάλ πολιτισμικών διαλόγων «Ικαρος», ένα φεστιβάλ με συγκεκριμένο θεματικό περιεχόμενο (πολιτισμικός διάλογος), που το κάνει μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα ουσιαστικότερα στο είδος του παγκοσμίως.
Τα επόμενα βήματα
-- Ποιος είναι ο επόμενος σχεδιασμός της δημοτικής αρχής; Τι ιεραρχεί και πώς σκοπεύει να σταθεί απέναντι στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης;
-- Στο επόμενο διάστημα, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλάι του λαού σ' όλους τους αγώνες που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα, για το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στην Υγεία, στη διεκδίκηση καλύτερης ζωής. Είμαστε στο πλευρό όλων όσοι αγωνίζονται αυτό το διάστημα για να μην περάσουν οι νέοι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να μην επιβληθούν νέοι φόροι, να μη μειωθούν κι άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις, να μη συρρικνωθούν δομές Υγείας και Πρόνοιας.
Παράλληλα, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μέσα σ' αυτήν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση (περικοπές κρατικών πόρων, αποπληρωμή χρεών, παλιές δικαστικές αποφάσεις κ.λπ.) τα προβλήματα του νησιού μας που είναι πολλά και σημαντικά. Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις σ' όλα τα μέτωπα, όπου υπάρχουν μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα, όπως στην καθαριότητα, σε έργα μικρής κλίμακας στα χωριά, στην ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού, στη δημιουργία νέων αθλητικών χώρων. Επίσης, θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε το θέμα των τοπικών συγκοινωνιών διεκδικώντας πόρους που θα μπορέσουν να αμβλύνουν αυτό το σοβαρό πρόβλημα κ.λπ. Γενικά έχουμε πολλά σχέδια, όρεξη και όνειρα για να κάνουμε πολλά πράγματα, για να συμβάλουμε στην ανακούφιση της ζωής των κατοίκων και να βάλουμε μια πινελιά ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας στο γκρίζο που κυριαρχεί σήμερα.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 7-2-2016