Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

Με την Τζουμερκιώτικη λαλιά Ο «Αδωνισμός» και το Τζουμέρκο…

http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/255409_160177434120671_1792774592_n.jpg
Φωτο Κώστας Μαυροπάνος    (Ο Άγιος Γκούγιας περισκεπτόμενος…)
Γράφει ο Κίτσος ο Αθαμάνας
Ο Θεός είναι μεγάλος! Κοίταξε και κατά Τζουμέρκα μεριά. Ναι, σ’ αυτά τα παρατημένα πανταχόθεν Τζουμέρκα, ευρέθη η λύση της ανάπτυξης και της ευημερίας. Κατεβασιά το χρήμα. Ευρώ, δολάρια, μάρκα και όποιο νόμισμα ποθάει η ψυχούλα μας. Ανάπτυξη, κόσμος, ντουνιάς, ευημερία και προκοπή! Το Κακολάγκαδο θα μετατραπεί σε κέντρο εκμάθησης ποταμίσιου ΣΚΙ, τα βατσούνια και τα γκουρμπένια στην Αλωνίστρα θα τα πουλάμε για αφεψήματα, τα κούμπλα στους Μελισσουργούς θα τα φκιάχνουμε μαρμελάδα που θα πουλιέται στα Ξενοδοχεία «Υψηλών Διαγραφών» που οσονούπω θα κατασκευαστούν για να φιλοξενήσουν τους υψηλούς επισκέπτες και πάει λέγοντας.  
Μην ανησυχεί κανείς. Το πρώτο έργο θα είναι η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας. Έχουμε λόγο και θα το κάνουμε. Είναι η υπόσχεση όλων των αρμοδίων. Θα γίν’ όπως ήταν. Δεν θέλουμε αντίγραφα, γιατί αυτά δεν εκπέμπουν συναίσθημα. Η γέφυρα ήταν το συναίσθημα, ο πόνος και ο καημός, η δημιουργία και ο πολιτισμός του Τζουμέρκου. Το εγγυήθηκαν, άλλωστε, και οι αρμόδιοι. (Τη λέξη μπέσα την αποδιώξαμε καθόσον δεν χρησιμοποιούμε ξένες και δή αλβανικές  λέξεις) . Εκεί να δείτε βαρκούλες πέρα δώθε, δώθε πέρα που θα αρμενίζουν και θα μας κουνάνε τα μαντίλια τους  όλοι «οι σωροβολιασμένοι», άρχοντες και αρχόμενοι έμπιστοι και «άπιστοι» κολαούζοι, αγνώμονες και αγνώτες που θέλουν τα Τζουμέρκα στην οπισθοδρόμηση και την αφάνεια.  
Μην απορεί κανείς. Επενδυτές με το κιλό. Τι κιλό. Με το φτυ΄ρ’. Τίγκα στο χρήμα. Ευλογημένος τόπος το Τζουμέρκο. «Δώσε και μένα μπάρμπα».Εκεί πάει η δουλειά.   
Κι όσοι δεν πιστεύουν, οι άπιστοι και  γκράδες ας διαβάσουν τη θεία προφητεία του άγιου Γκούγια. Ήρθε η ώρα να επαληθευτεί. 

«ΘΑ ΔΙΑΣΩΘΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ.
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ.

ΛΑΡΙΣΑ. 3. (Του ανταποκριτού μας).
“Ο χωρικός Απόστολος Γκούγιας εκ Δασοχωρίου ισχυρίζεται ότι ωμίλησε με το Άγιον Πνεύμα το οποίον του εδήλωσεν ότι εντός επτά ετών θα επέλθη ένωσις όλων των εθνών του κόσμου υπό την χριστιανικήν θρησκείαν. Εάν όμως κλονισθή η συμφιλίωσις αυτή τότε θα συντελεσθή η καταστροφή του Σύμπαντος και ότι μόνον εκ της Ελλάδος θα διασωθή η περιοχή Τζουμέρκων-Αγράφων. Ο Όλυμπος θα κρημνισθή και θα μεταβληθή εις καλλιεργουμένην έκτασιν. Επίσης ο χωρικός Γκούγιας είπεν ότι το Άγιον Πνέυμα του απεκάλυψεν ότι εις τον παράδεισον εισέρχεται εις τους 100 ένας οι δε υπόλοιποι 99 πηγαίνουν εις την κόλασιν .” Εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Φύλλο: 4/2/1955, σελίδα: 6
Πιστοποιημένα πράγματα. Το είπε «ο άγιος συνομιλητής», εδώ και εξήντα χρόνια. Μόνο που δεν το διαφημίσαμε κατάλληλα. Θα είχαμε χοντροκονομήσει εκεί στα φτωχά Τζουμέρκα. Λάθος, μεγάλο λάθος.
Καταφύγια έχουμε πολλά και φυσικά. Γεμάτο μπιστούρες είναι τα Τζουμέρκα.
(Καλά μη μού πει κανείς ότι καλό είναι να είχαμε φιλοξενήσει και λίγο την πολιτική συνείδηση. Πάει αυτή πέταξε. Την πήρε όχι φυσικά ο άγιος Γκούγιας, αλλά ο άγιος καρνάβαλος που μεταμφιέζεται και εκπέμπει πολιτική συνείδηση. Χρόνια Πολλά…)
Το θέμα είναι άλλο. Πόσοι «άγιοι» εμφανίστηκαν και στις μέρες μας; Ιδού το ερώτημα. Κι αν κάποιος με κατηγορήσει ότι γράφω ακαταλαβίστικα, ασύνδετα νοήματα, γενικώς  σαχλαμάρες, ευπειθώς απαντώ:  Ίδιον των καιρών. Γιατί οι «εξουσιάζοντες και οι εξουσιαστές δεν είπανε, δεν λένε και δεν θα πουν τόσες κι άλλες τόσες λεκτικές παπαρδέλες; Ο «άγιος» Γκούγιας ωχριά μπροστά τους. Αυτός, νόμιζε πως επικοινωνεί με τον Θεό. Σήμερα νομίζουμε ότι επικοινωνούμε με την πολιτική, με τη συνείδηση και οι ειδήμονες αφουγκράζονται πανταχόθεν τα προβλήματα του λαού, γι’ αυτό βαράνε στο Δόξα Πατρί. Συντάξεις, Βοηθήματα, Επιδόματα και  Περίθαλψη «τα πήρε το ποτάμι, τα πήρε ο ποταμός», καταβυθίστηκαν, σωροβολιάστηκαν, κατακρημνίστηκαν, όπως και το γεφύρι της Πλάκας.
Δεν ξέρουμε, αν ο άγιος Γκούγιας έφερε και ιερατικό σχήμα για να του παραγγείλουμε να κάνει και κανένα αγιασμό. Γέμισε ο τόπος….
Υπό τις παρούσες συνθήκες , δεν ξέρω γιατί άλλη παραγγελιά μού ‘ρχεται στο μυαλό:
Παρήγγειλα στο γάμο σου τα πιο όμορφα λουλούδια /παρήγγειλα να παίξουνε τα πιο όμορφα τραγούδια/παρήγγειλα στους φίλους μου στην εκκλησιά να ‘ρθουνε/ αν του κρατάς το χέρι του να έρθουν να μου πούνε.
Η αλήθεια, η εντιμότητα και ο «ψεκασμός» της πολιτικής ζωής…
Aδωνίζoυν κύριε Διευθυντά, Αδωνίζουν όλο και περισσότερο…  Αληθινή Διαχρονία…

«Προγόνους πάρε, απογόνους, δαιμόνους/όλα της Ιστορίας τα συναξάρια,/ όλους του Ελληνισμού τους φανφαρόνους,/τους σοφούς, των πολέμων τα λιοντάρια[…]/ κέρνα, ρούφα, ξαφάντωνε, και ξέρνα». Κ. Παλαμάς

romiazirou.blogspot.gr