Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΑΝΕΡΓΟΙ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρόταση νόμου για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων
Κατατέθηκε χτες και, μεταξύ άλλων, προβλέπει επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους, ρυθμίσεις για οφειλές στις τράπεζες, επιδότηση ενοικίου και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Η οικονομική κάλυψη των μέτρων που προτείνει το ΚΚΕ είναι ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος έχει αυτή τη δυνατότητα με την αξιοποίηση κονδυλίων που σήμερα δίνονται στο κεφάλαιο
Η οικονομική κάλυψη των μέτρων που προτείνει το ΚΚΕ είναι ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος έχει αυτή τη δυνατότητα με την αξιοποίηση κονδυλίων που σήμερα δίνονται στο κεφάλαιο
Πρόταση νόμου, με τίτλο «Αμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων», κατέθεσε χτες (30/3/2016) η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Η κατάθεση της πρότασης αποτελεί συμβολή στην πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, που πολλαπλασιάστηκαν την περίοδο της κρίσης, σε αντιπαράθεση με τα ψίχουλα και τα προγράμματα υπέρ της εργοδοσίας, με τα οποία όλες οι αστικές κυβερνήσεις προσπαθούν να διαχειριστούν το ζήτημα της ανεργίας.Το ΚΚΕ έχει καταθέσει ανάλογες προτάσεις νόμου πέντε φορές στο παρελθόν (14/6/2006, 9/10/2008, 26/10/2010, 19/12/2011 και 20/3/2014), οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία της Βουλής, χωρίς καν να συζητηθούν στην Ολομέλεια, με την επίκληση σχετικού άρθρου του Συντάγματος και της ερμηνείας του από όλα τα αστικά κόμματα. Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα την Αιτιολογική Εκθεση επί της αρχής και επί των άρθρων της πρότασης νόμου.
Η Αιτιολογική Εκθεση επί της Αρχής
Στην Αιτιολογική Εκθεση επί της αρχής αναφέρεται: «Το ΚΚΕ καταθέτει πρόταση νόμου για τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των ανέργων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στη χώρα μας αγγίζει το 24,6% και ο αριθμός των ανέργων έφτασε τους 1.180.516 . Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ, η ανεργία το Γενάρη του 2016 παρουσίασε αύξηση, ενώ η τακτική επιδότηση των ανέργων συνολικά αγγίζει μόλις το 8%.
Το πρόβλημα, βέβαια, της ανεργίας που μαστίζει τους εργαζόμενους και πλήττει ιδιαίτερα τη νεολαία και τις γυναίκες δεν είναι πρόσκαιρο και προσωρινό φαινόμενο.
Σήμερα δεν υπάρχει εργατική - λαϊκή οικογένεια που να μην έχει τουλάχιστον έναν άνεργο. Χιλιάδες εργαζόμενοι συνθλίβονται στην πρέσα της ανεργίας, της ανασφάλειας. Για όσους εργάζονται, το φάντασμα της ανεργίας αποτελεί καθημερινό άγχος. Χιλιάδες εργαζόμενοι, σχεδόν στο σύνολο των κλάδων, διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, καθώς η καθυστέρησή τους αγγίζει κατά μέσο όρο περίπου τους 6 έως 12 μήνες.
Η ανεργία αξιοποιείται, για να ασκηθεί πίεση από το κεφάλαιο και τη μεγαλοεργοδοσία στους εργαζόμενους, για να προωθηθούν τα πρωτοφανή αντεργατικά μέτρα τα οποία από χρόνια βρίσκονται στο οπλοστάσιο των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου, όπως η απελευθέρωση των απολύσεων και η κατάργηση των αποζημιώσεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, για να μειωθεί ακόμα περισσότερο η τιμή της εργατικής δύναμης, να μειωθούν δραματικά οι μισθοί και συνεπώς οι συντάξεις των εργαζομένων.
Τα τρίωρα, τα τετράωρα και συνολικά οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις πολλαπλασιάζονται, η εκ περιτροπής εργασία κυριαρχεί. Οι συμβάσεις μιας μέρας, οι δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις που κυριαρχούν σε πολλούς κλάδους, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που άσκησαν τα κόμματα του κεφαλαίου, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Οι άνεργοι και οι μισοάνεργοι, που εργάζονται με τις παραπάνω εργασιακές σχέσεις, αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού.
Με τα μέτρα αυτά επιδιώκεται από τη μια μεριά να περιοριστούν οι ζημιές του κεφαλαίου την περίοδο της κρίσης και από την άλλη να εξασφαλιστεί ένα πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για τη μετέπειτα φάση της ανάπτυξης - η οποία, ωστόσο, είναι αβέβαιη και επί πλέον θα είναι πρόσκαιρη και αναιμική - ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.
Η εκτόξευση της ανεργίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που τη διαιωνίζουν και την ανακυκλώνουν, ούτε με τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που στηρίζει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, γιατί οι πολιτικές αυτές αξιοποιούν την ανεργία, για να στηρίξουν μεγαλοεπιχειρηματίες. Τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ που επιβραβεύουν με ζεστό χρήμα τους εργοδότες που διατήρησαν το εργατικό δυναμικό που απασχολούσαν την προηγούμενη περίοδο, αποτελούν πρόκληση για τις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που δεν επιδοτούνται από τον Οργανισμό, που βρίσκονται εκτεθειμένοι στην ανέχεια.
Αντίστοιχα, τα διάφορα νεανικά "προγράμματα απασχόλησης" που υλοποιούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες είναι κοροϊδία και βαθιά εκμετάλλευση. Αντί για δουλειά με δικαιώματα, προσφέρουν ξεροκόμματα και κακοπληρωμένες "ευκαιρίες" για λίγους. Αντί για μέτρα προστασίας των ανέργων, επιδοτούνται τα μονοπώλια, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο θεσμός της μαθητείας, καθώς, αντί να προσφέρει εξειδίκευση και γνώση του αντικειμένου που μαθαίνει ένας νέος άνθρωπος, αποτελεί το έδαφος για παραπέρα εκμετάλλευση και τζάμπα εργασία.
Η ανεργία αυξάνεται όχι μόνον από τις απολύσεις εργαζομένων, αλλά και από τη χρεοκοπία και καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης που τροφοδοτούν τις στρατιές των ανέργων. Η λήψη των μέτρων που περιέχονται στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ έχουν επείγοντα και επιτακτικό χαρακτήρα για την ανακούφιση των ανέργων.
Η οικονομική κάλυψη των μέτρων αυτών είναι ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος αναμφίβολα έχει αυτή τη δυνατότητα με την αξιοποίηση κονδυλίων που σήμερα δίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο. Το ΚΚΕ υποστηρίζει το καθολικό αίτημα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα».
Τα άρθρα της πρότασης νόμου
  • Με το άρθρο 1 ορίζεται:
1. Το επίδομα ανεργίας παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας, που έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων να στερείται επιδόματος.
2. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος της ανεργίας καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού. Θεωρούμε ότι ως πρώτο βήμα ο κατώτερος μισθός πρέπει να επανέλθει στα 751 ευρώ ως βάση για παραπέρα αύξηση, παράλληλα με την κατάργηση όλων των νόμων που ακύρωσαν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Με βάση τα παραπάνω, το επίδομα ανεργίας πρέπει να ανέρχεται στα 600 ευρώ.
  • Με το άρθρο 2 ορίζεται ότι επίδομα ανεργίας δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δεν βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα. Ετσι δίνεται η δυνατότητα να δικαιούται επίδομα ανεργίας και κάθε νέος και νέα που αναζητεί εργασία και δεν βρίσκει σύμφωνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις.
  • Με το άρθρο 3 ορίζεται ότι το διάστημα της ανεργίας αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, σαν συντάξιμος χρόνος.
  • Με το άρθρο 4 ορίζεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας, οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Με το άρθρο 5 ορίζεται:
1. Κατά το διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων.
2. Κατά το διάστημα της ανεργίας, απαγορεύεται η διακοπή παροχής ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
3. Καθιερώνεται για τους ανέργους δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
4. Οι άνεργοι απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη.
5. Οι άνεργοι εντάσσονται στα προγράμματα δωρεάν διανομής τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
6. Παρέχεται στις οικογένειες των ανέργων που έχουν ανήλικα τέκνα δωρεάν πρόσβαση στους δημόσιους και δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
7. Οι φοιτητές και σπουδαστές που οι γονείς τους είναι άνεργοι, δικαιούνται πλήρη κάλυψη των σπουδών τους, επίδομα στέγασης και δωρεάν σίτισης, εφόσον δεν τους παρέχεται δωρεάν στέγαση και σίτιση σε φοιτητική εστία.
  • Με το άρθρο 6 ορίζεται ότι καθ' όλο το διάστημα που διαρκεί η ανεργία, επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει από δάνειο ο άνεργος ως δανειολήπτης από οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση. Επιπλέον απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν κατά το πιο πάνω διάστημα της αναστολής.
  • Με το άρθρο 7 ορίζεται ότι κατά το διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ενοικίου που καταβάλλουν για την κύρια κατοικία αυτών και της οικογένειάς τους στο 100% του ύψους του ενοικίου.
  • Με το άρθρο 8 ορίζεται ότι απαγορεύεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο και επίσης ότι ακυρώνεται κάθε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει ξεκινήσει, σε όποιο στάδιο κι αν βρίσκεται.
  • Με το άρθρο 9 καθορίζεται η έννοια του ανέργου για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας πρότασης νόμου, με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία, απορρίπτοντας τη λογική του εργαζόμενου - απασχολήσιμου που χαρακτηρίζει τη νομοθεσία του ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας.
  • Με το άρθρο 10 ορίζεται ότι:
1. Επίδομα ανεργίας δικαιούνται και όσοι αυτοαπασχολούμενοι λόγω οικονομικής δυσπραγίας αναγκάστηκαν να σταματήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, από τη στιγμή της δήλωσης της διακοπής αυτής στην αρμόδια ΔΟΥ και για όσο διαρκεί η ανεργία. Το επίδομα αυτό ανέρχεται στο 80% του βασικού μισθού.
2. Τα άρθρα 2, 4, 5, 6, 7, 8 και 11 ισχύουν και για τους αυτοαπασχολούμενους της πιο πάνω παραγράφου.
  • Με το άρθρο 11 προβλέπεται η καταβολή έκτακτου επιδόματος ύψους 1.000 ευρώ για όλους τους ανέργους άμεσα, ενόψει των εορτών του Πάσχα.
  • Με το άρθρο 12 προβλέπεται ότι καταργείται κάθε διάταξη που έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις της παρούσας πρότασης.
  • Με το άρθρο 13 καθορίζεται ο χρόνος έναρξης ισχύος των διατάξεων της πρότασης νόμου.
  •  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 31-3-2016