Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

ΑΠΟΨΕ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΘΕΑ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
«Αναδεικνύουμε το ζήτημα των ναρκωτικών και την ασυμβίβαστη στάση ζωής»
Με αφορμή την αποψινή συναυλία για τη στήριξη του ΚΕΘΕΑ, ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον δήμαρχο Πετρούπολης, Βαγγέλη Σίμο, για τις δράσεις του Δήμου ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά
Συναυλία για την ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» δίνουν απόψε στις 9.30 το βράδυ ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Μίλτος Πασχαλίδης στο Θέατρο Πέτρας. Η συναυλία, η οποία διοργανώνεται από το Σύλλογο Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πετρούπολης, που την έχει εντάξει στη φετινή «Καμπάνια Κατά των Ναρκωτικών». Με αφορμή, λοιπόν, την αποψινή συναυλία, ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον δήμαρχο Πετρούπολης, Βαγγέλη Σίμο, για την καμπάνια και τις ποικιλόμορφες πρωτοβουλίες του Δήμου ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.-- Για ποιον λόγο η δημοτική αρχή Πετρούπολης σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία αποφάσισε να ασχοληθεί και με το ζήτημα των ναρκωτικών;
-- Το φαινόμενο των ναρκωτικών είναι αναμφισβήτητα ένα κοινωνικό φαινόμενο, που διογκώνεται όσο προχωράει η κρίση και οι εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές. Ως δημοτική αρχή έχουμε ξεκάθαρη θέση απέναντι στο ζήτημα των ναρκωτικών. Λέμε «όχι» σε όλα τα ναρκωτικά και αγωνιζόμαστε για μια αντιναρκωτική πολιτική ενταγμένη σε έναν Πανελλαδικό Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Πρόληψης - Θεραπείας - Κοινωνικής Επανένταξης. Για εμάς, το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πρώτης γραμμής και με αυτήν την έννοια αποφασίσαμε το 2016 να είναι χρονιά, όπου με ποικιλόμορφες πρωτοβουλίες θα συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Εξάλλου, αυτή η μάχη δεν μπορεί να διεξαχθεί χωρίς πρωτοβουλίες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των πολιτών. Και δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς τη γνώση και την επαγρύπνηση ολόκληρης της κοινωνίας. Ετσι, στη φετινή μας «Καμπάνια Κατά των Ναρκωτικών» εντάσσεται και η συναυλία για το ΚΕΘΕΑ.
-- Πείτε μας λίγα λόγια για την επιλογή σας να συνεργαστείτε με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων.
-- Η έναρξη της συνεργασίας μας πραγματοποιήθηκε φέτος, με αφορμή την «Καμπάνια Κατά των Ναρκωτικών» του Δήμου μας. Το ΚΕΘΕΑ αποτελεί για εμάς πολύτιμο σύμμαχο, που δεν προσφέρει απλά την επιστημονική κατάρτιση και την πείρα του, αλλά συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες. Στα τέλη του μήνα, μάλιστα, πρόκειται να υπογράψουμε πρωτόκολλο συνεργασίας με το ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να έχουμε συνεχή ενημέρωση για τα αιτήματα θεραπείας από κατοίκους της πόλης μας. Ετσι θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις παρεμβάσεις μας και παράλληλα να είμαστε στη διάθεσή τους, μέσω της Υπηρεσίας του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δήμου μας.
-- Ποιες είναι οι δράσεις που έχει αναλάβει ο Δήμος Πετρούπολης να υλοποιήσει στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά;
-- Στον αγώνα κατά των ναρκωτικών είναι αφιερωμένες όλες οι διοργανώσεις Πολιτισμού - Αθλητισμού του Δήμου μας, το «Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας» και η «Αθλητική Ανοιξη - Καλοκαίρι 2016». Εχουν πραγματοποιηθεί, ήδη, ημερίδες και δράσεις, στα σχολεία της πόλης, για τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και τα κέντρα πρόληψης ΕΣΥΝ και ΦΑΕΘΩΝ, όπως επίσης για τα αθλητικά σωματεία.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις και διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους, στις οποίες αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι ίδιοι οι μαθητές. Επίσης, στις 26/6, Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών διοργανώνουμε συναυλία από την ομάδα κρουστών «Κρουστωδία» της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ του ΚΕΘΕΑ και προβολή ταινίας ανάλογη με το θέμα, στον θερινό Κινηματογράφο. Οι δραστηριότητες επεκτείνονται σε φοιτητές και μεταπτυχιακούς, αλλά και σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας μέσω εκθέσεων ζωγραφικής και οργάνωσης αγώνων ποδοσφαίρου μεταξύ παλαιμάχων και απεξαρτημένων. Τέλος, στις 19 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί συναυλία - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από μέλη - ορχήστρα του ΚΕΘΕΑ.
Ο ρόλος μας ως Δήμος είναι να διευρύνουμε αυτές τις δράσεις, κυρίως στο πεδίο της ενημέρωσης και της πρόληψης, αλλά και να παρέμβουμε στο επίπεδο των ανθρώπινων αναγκών, με βασικό πρόταγμα τη χειραφέτησή τους, αλλά και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους.
Για εμάς ο πρωτοπόρος νέος δεν είναι αυτός που μέσα από τις ουσίες και τους ψεύτικους παραδείσους προσπαθεί να ξεφύγει από την ανεργία και τη θολή εικόνα της ζωής που τον περιμένει, αλλά εκείνος που καθημερινά αγωνίζεται, για ένα καλύτερο μέλλον. Με απαρχή αυτό, λοιπόν, ως δημοτική αρχή επιλέξαμε να αναδείξουμε το ζήτημα των ναρκωτικών και την ασυμβίβαστη στάση ζωής.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 3-6-2016