Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Η τροπολογία - προσθήκη του ΚΚΕ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία - προσθήκη στο νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο, με την οποία προτείνει καθιέρωση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και του πλαφόν 3%.
Στην Αιτιολογική Εκθεση της τροπολογίας - προσθήκης, η ΚΟ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η κυβερνητική πρόταση για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, σε αντίθεση με προηγούμενες διακηρύξεις και σχετικές νομοθετικές προτάσεις και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν καθιερώνει την "ανόθευτη" και "άδολη" απλή αναλογική. Και τούτο γιατί ναι μεν καταργεί το μπόνους των 50 εδρών που δίνει ο ισχύων εκλογικός νόμος στο πρώτο σε σύνολο εγκύρων ψηφοδελτίων στην Επικράτεια κόμμα, όμως παράλληλα διατηρεί το όριο του 3% ως κατώφλι για την είσοδο ενός εκλογικού σχηματισμού στη Βουλή.
Το ΚΚΕ, συνεπές στην υποστήριξη της "ανόθευτης" απλής αναλογικής, καταθέτει την τροπολογία, με την οποία επιφέρει αλλαγές στο άρθρο 2 της κυβερνητικής πρότασης για τον εκλογικό νόμο, με τις οποίες επέρχεται (επιπλέον της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών) η κατάργηση και του ορίου του 3% για την είσοδο ενός εκλογικού σχηματισμού στη Βουλή».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 19-7-2016