Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΟ ΠΑΜΕ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΖΑΠΕΙΟ

Μπλόκο στους «ψαλιδοχέρηδες» μισθών - συντάξεων - δικαιωμάτων
Δυναμική παρέμβαση χτες έξω από το Ζάππειο, όπου ήταν προγραμματισμένο το συνέδριο Ευρωπαίων υπουργών, εργοδοτών και εργατοπατέρων
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, πριν ακόμα ξημερώσει, εργαζόμενοι από σωματεία της Αττικής που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, βρέθηκαν χτες έξω από το Ζάππειο, όπου στις 10 το πρωί ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει το διεθνές συνέδριο του υπουργείου Εργασίας, με θέμα «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και το Μέλλον της Εργασίας».Οι διαδηλωτές άπλωσαν κατά μήκος της εισόδου του Μεγάρου δύο πανό, ένα στα Ελληνικά και ένα στα Αγγλικά, που έγραφαν: «Μέσα στης Ευρώπης τη λυκοσυμμαχία, έχει μόνο φτώχεια, μέτρα και ανεργία». Ανάμεσα σε δύο κολόνες, στην πρόσοψη του κτιρίου, πρόβαλλε μια καρικατούρα του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, που τον παρουσίαζε με σύγχρονο ψαλιδοχέρη, που σε συνέχεια των προηγούμενων και για λογαριασμό του κεφαλαίου, κόβει μισθούς, συντάξεις και εργατικά δικαιώματα.
Της ίδιας κοπής ήταν και όλοι οι προσκεκλημένοι στο συνέδριο: Υπουργοί Εργασίας, εργατοπατέρες και εκπρόσωποι των εργοδοτικών ενώσεων, όλοι ταξικά ταγμένοι στο ξήλωμα εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.
Πολλοί από τους ξένους προσκεκλημένους της κυβέρνησης, που δεν είχαν ενημερωθεί προφανώς για την κινητοποίηση, έφτασαν νωρίτερα στο χώρο του Ζαππείου και με μεγάλη απορία κατευθύνθηκαν προς τη διπλανή καφετέρια της «Αίγλης», όπου συγκεντρώθηκε τελικά το μεγαλύτερο μέρος των συνέδρων, μιας και η πύλη του Ζαππείου παρέμενε για ώρες αποκλεισμένη από τους διαδηλωτές.

Οι «βέλτιστες πρακτικές» αυτοπροσώπως!
Σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, στελέχη του ταξικού κινήματος έπαιρναν το λόγο για να θυμίσουν «τα έργα και τις ημέρες» των προσκεκλημένων στη φιέστα της κυβέρνησης. «Oι σφαγείς των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων έρχονται στην Αθήνα για να συζητήσουν πάνω στις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ, για τον κατώτερο μισθό», ακουγόταν από τα μεγάφωνα και εξηγούνταν: «Βέλτιστες πρακτικές είναι η σύγχρονη δουλεία, η βέλτιστη εκμετάλλευση σύμφωνα με τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων».
Μαζική ήταν η διαμαρτυρία εργαζομένων και συνταξιούχων έξω από το Ζάππειο
Μαζική ήταν η διαμαρτυρία εργαζομένων και συνταξιούχων έξω από το Ζάππειο
Ανάμεσα στους συνέδρους ήταν και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία επίσης καταγγέλθηκε από τους συγκεντρωμένους: «Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που παραβρίσκεται σήμερα στην καλοστημένη φιέστα, αποτελεί το χρήσιμο στήριγμα των αφεντικών, τους σταθερούς πρόθυμους που σκάβουν σε κάθε περίοδο το λάκκο των εργαζομένων. Πριν από τρεις μήνες υπέγραψαν συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις ώστε να χαραχτεί "εθνική" γραμμή και στρατηγική. Η γραμμή των μειώσεων, της ανεργίας, των κακοπληρωμένων μισθών, της δουλειάς - λάστιχο, της απλήρωτης εργασίας, της καθυστέρησης των δεδουλευμένων, που απλώνεται όλο και περισσότερο σε επιχειρήσεις και κλάδους», ακουγόταν από τη μικροφωνική της συγκέντρωσης.Λίγο μετά τις 10, στο χώρο έφτασε η μαζική πορεία των συνταξιούχων. Τα κεφάλια των συνέδρων, που βρίσκονταν στην παρακείμενη καφετέρια, μαζί με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, που προσπαθούσαν να τους εξηγήσουν το λόγο της καθυστέρησης, στράφηκαν προς το προαύλιο του Ζαππείου, με έκδηλη στα ιδρωμένα τους πρόσωπα την έκπληξη για τη μαζικότητα της συγκέντρωσης.
Αλλά κι εκεί που βρήκαν «καταφύγιο» οι σύνεδροι, τα ταξικά συνδικάτα δεν τους άφησαν σε ησυχία, καθώς το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων κατήγγειλε πως οι εργαζόμενοι στην «Αίγλη» είναι απλήρωτοι εδώ και έναν μήνα. Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο σχολιάστηκε και ως ένα δείγμα των «βέλτιστων πρακτικών» που θα συζητιόταν λίγο αργότερα στο τραπέζι του συνεδρίου.

Συνεχίζουμε - κλιμακώνουμε

Η διαδήλωση συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ζωντάνια και παλμό, ενώ παρέμεναν αποκλεισμένες όλες οι είσοδοι του Μεγάρου. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Μεταξύ άλλων, είπε ότι «δώσαμε σήμερα μια απάντηση» και ότι οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς θα συνεχιστούν σε κλάδους και τόπους δουλειάς τις επόμενες μέρες, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για να απαντήσουν οι εργαζόμενοι και με απεργία.«Δε μας αξίζει αυτή η ζωή», τόνισε, και κάλεσε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, να οργανωθούν και να παλέψουν, ώστε τα «ψαλίδια» που τώρα πετσοκόβουν μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, να στραφούν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Στάθηκε, τέλος, στην πρωτοβουλία Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Σωματείων στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων και επισήμανε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για την ανατροπή των αντεργατικών νόμων, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για κοινωνικές παροχές και δικαιώματα στο ύψος των σημερινών αναγκών.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 17-9-2016