Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

ΚΑΤΙΝΑ ΜΑΝΙΤΑΡΑ

Κατίνα Μανιτάρα: για τις σχέσεις των δύο φύλων στο αντάρτικο

Από χτες το μεσημέρι, η φωτογραφία της Κατίνας Μανιτάρα, παλαίμαχης μαχήτριας του ΔΣΕ, να στέκεται αγέρωχη απέναντι στα ΜΑΤ, έχοντας πάντα το τραύμα στο χέρι της ως παράσημο για τους αγώνες της, κάνει δικαιολογημένα το γύρο του διαδικτύου.
manitara
Πριν από μερικές μέρες, η συντρόφισσα Κατίνα είχε μιλήσει (εκτός προγράμματος) την τρίτη μέρα του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, στα πλαίσια της έκθεσης για τα 70χρονα του ΔΣΕ, κερδίζοντας το θαυμασμό το κοινό με τον άμεσο κι αυθόρμητο λόγο της. Μεταφέρουμε εδώ την αφήγηση ενός συντρόφου, που αφηγείται το περιστατικό και μας δίνει μερικές αποστροφές του λόγου της.
Η συντρόφισσα Κατίνα έθιξε μεταξύ άλλων το φλέγον ζήτημα, “που όλοι το έχουν στο μυαλό τους, αλλά κανείς δεν τολμάει να ρωτήσει”, για τις σχέσεις μεταξύ γυναικών κι αντρών μέσα στις τάξεις του στρατού. Απέδωσε στον Άρη τη φράση “το πουλί σας το έχετε μόνο για κατούρημα” και την εντολή “όποιος αντάρτης προσβάλλει μαχήτρια, αυτή έχει δικαίωμα να τον χτυπήσει με το όπλο και να τον σκοτώσει, ή αν δεν θέλει η ίδια να το κάνει, να μας το αναφέρει για να τον στήσουμε στα 6 βήματα για παραδειγματισμό”, που τις παρέλαβε πιθανότατα ως αφήγηση από τους συναγωνιστές της στο ΔΣΕ, καθώς λόγω ηλικίας (17 ετών όταν πιάστηκε στο τέλος του εμφυλίου) δεν πρέπει να πρόλαβε η ίδια τον Άρη στο βουνό.
Στη συνέχεια, μετά από επίμονη προτροπή μιας άλλης συντρόφισσας, η Κατίνα Μανιτάρα μίλησε ταπεινά για το πώς πιάστηκε με κάποιες άλλες μαχήτριες και πώς πέρασε απάνθρωπη ανάκριση ως διμοιρίτισσα για να αποκαλύψει από πόσους αποτελείται το τμήμα της και σε ποια κατεύθυνση πηγαίνει.
Στο τέλος διηγήθηκε το εξής εκπληκτικό περιστατικό: αφού καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια φυλακή ως ανήλικη από το έκτακτο στρατοδικείο Λαμίας, ένας γαλονάς χωροφύλακας (του οποίου τη φάτσα ακόμα θυμόταν) της πρότεινε να την βγάλει από τη φυλακή, να ζήσουν μαζί και να τα ‘κονομήσουν. Ήθελε να γίνει νταβατζής της! Και τότε του λέει η Κατίνα μας “Νόμιζες ότι επειδή είμαι αντάρτισσα, το τέτοιο μου το έχω εδώ (δείχνοντας το κουτελό της); Εγώ του κούτελό μου το έχω καθαρό! Σα δεν ντρέπεσαι!” Και πήγε με την αξιοπρέπειά της δέκα φορές πιο ψηλά στη φυλακή.
Όταν κάποιος σύντροφος τη ρώτησε τι γινόταν αν ένας μαχητής και μια μαχήτρια αγαπηθούν, απάντησε τα εξής: “Έρωτας μπορούσε να υπάρχει, αλλά όχι επαφή. Τότε πολεμούσαμε, έπρεπε να έχουμε άλλα στο μυαλό μας. Μετά το γάμο θα τους παντρεύαμε. Και στο κάτω κάτω όταν είχες 10-20 καλαμπόκοσπορα για να περάσεις 10 και 20 μέρες, πως μπορούσες να σκέφτεσαι τέτοια”;
ΑΤΕΧΝΩΣ 6-10-2016