Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

ΚΑΝΕΛΛΗ

Μαραμένα τα γιούλια κι οι βιόλες...
Σώστε το παιδί! Επειγόντως! Στραπατσάρεται η εικόνα του, μπαγιάτεψε το φρέσκο της αγιογραφίας του κι όλα αυτά μέσα σε δυο λειψά χρονάκια. Φταίει η υγρασία; Φταίει το τείχος της αριστεράς; Που τον ροκανίζουν σοσιαλδημοκρατικά σκουλήκια; `Η μήπως φταίει το επίπεδο του Καμμένου και καίγεται η δυνατότητα να κυκλοφορήσουν κουπόνια σίτισης, μάθησης, κατηχητικού, και συνταγολόγια από κοινωνικά ιατρεία με τη φάτσα του πρωθυπουργού μας, όπως ήταν στη συνέντευξη με την Αννα;
Αυτό τον καιρό, το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, αυτοπροσώπως υπουργοί και θεσμικοί λειτουργοί, έμποροι των Εθνών και έμποροι των Αθηνών όπως οι ηγετίσκοι του Νότου, ο εξ ανατολών Σουλτάνος και ο κ. Μίχαλος αγωνίζονται να υπερφωτίσουν όχι μόνον το πορτραίτο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τη νευροκοκό βαριά κορνίζα που το αναδεικνύει σε έργο υψηλής μνημονιακής τέχνης. Τα δε τσιράκια ξεσάλωσαν. Για παράδειγμα, πάει το παιδί με μαραμένα τα γιούλια και τις βιόλες στην Καισαριανή και βγαίνει μετά ο Κατρούγκαλος με σφυροδρεπανάτο μαντηλάκι να καλεί τα συνδικάτα να βγαίνουν στους δρόμους εναντίον του. Αυτό είναι το νέο ήθος της νέας αριστεράς οπότε είναι υποχρεωτικοί οι εορτασμοί ως διαδηλώσεις. Μια πληροφορία ότι πρόκειται αμέσως μετά τις νέες περικοπές στις επικουρικές που έρχονται όπου να 'ναι, ο Κατρούγκαλος θα φοράει σετάκι γραβάτα - μαντηλάκι φτιαγμένο απ' τα κουρέλια των πνιγμένων μεταναστών συρραπτόμενα με το πλαστικό των σωσιβίων, ελέγχεται ως σφόδρα πιθανή. Αλλωστε, το Ινστιτούτο της Βενετίας ετοιμάζει έκθεση για τις αισθητικές καινοτομίες της ελληνικής αριστεράς με ειδικό ένθετο για τους Μαικήνες που τη στηρίζουν.
Η δε γεμάτη οίστρο κι αυθάδικο νεο-ναπολεοντισμό ιδέα του κ. Αλέξη να πάει τους 35άρηδες βουλευτές σε μπαρ στο Κολωνάκι, after (όπως λέμε άφτερ σέιβ), το ποτάκι με τυροπιτάκι στο Μαξίμου, λέγεται ότι ενέπνευσε τον Λάνθιμο για ταινία που θα συνδυάζει τον Κυνόδοντα και τον Αστακό με πρωταγωνιστή τον Κιμούλη. Τίτλος «ΣΥΑΝΑΘ...». Οχι, δεν πρόκειται για όνομα αριστερού πρόσφυγα απ' το Αφγανιστάν, αλλά για έξυπνη συντομογραφία, νεοροκάδικη της συνταγματικής αναθεώρησης.
Για να φαίνεται κομψός... ο Τσίπρας όχι μόνο στην όψη, αλλά και στις πράξεις του επιστρατεύεται κάθε τεχνητό δίλημμα που σκορπίζεται σα χαρτοπόλεμος σε καρναβάλι. Απ' το δίλημμα ποιο είναι προτιμητέο και λιγότερο επώδυνο μπούλιγκ, αυτό εναντίον του γκουρμέ Φίλη ή αυτό εναντίον της αμβροσιακής θωριάς ιερωμένου ως το ξεμπρόστιασμα του Καρανίκα, που επιμένει να βλέπει την Μενεγάκη ως στρατηγό της τιβί και να προσαρμόζει ως πετυχημένος σύμβουλος το τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια σε διαφημιστικό σποτάκι για τα μάτια της Ελένης της τηλεοπτικής Τροίας.
Ο πολυμήχανος Οδυσσέας (όχι ο Βουδούρης) που διαπερνά τα τείχη του Ιλίου με μια κλούβα των ΜΑΤ στη θέση του ιστορικού Δούρειου Ιππου, είναι αυτός που επέλεξε έναν και μόνο δειλό ματατζή - αστυνομικό που αλατοπιπέρωσε τους συνταξιούχους του ΠΑΜΕ και τους πρόσφερε ορντέβρ στην οργή του νεφεληγερέτη Δία - Τσίπρα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο τελευταίος παύει σιγά - σιγά να διαστρεβλώνει τον εαυτό του, «φυλακίζοντας» όσους δεν πλήρωναν διόδια κατά την κάθοδο των μυρίων ΣΥΡΙΖΑίων και επιμένει ότι δεν υπάρχουν σύννεφα πουθενά στην αριστερή διακυβέρνηση. Μόνο η συννεφούλα του Σαββόπουλου στα Θρησκευτικά. Οποιος θέλει τη συνταγή συντήρησης του έργου τέχνης Αλέξης Τσίπρας, δεν έχει παρά να βρει ΑΝΕΛικές εκδοχές της δεξιάς γραφής του αριστερού αφηγήματος «ο μεσογειακός βασιλιάς - Ηλιος»...

Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 9-10-2016