Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ


Μέτρα ανακούφισης των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών
Με γνώμονα τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, η δημοτική Αρχή Πάτρας συνεχίζει και το 2017 τη λήψη μέτρων για την ανακούφισή τους από τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που τις οδηγεί στην ανέχεια, στην ανεργία, στη στέρηση στοιχειωδών δικαιωμάτων.
Κατά την εισήγησή του στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα ανταποδοτικά τέλη του 2017, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Μελάς σε ό,τι αφορά την πολιτική της διοίκησης του δήμου ανέφερε χαρακτηριστικά: Τη μείωση των τελών κατά 13% στο 80% των νοικοκυριών, την ελάφρυνση και απαλλαγή από δημοτικά τέλη κατηγοριών δημοτών, ανέργων και περιοχών γύρω από Ξερόλακκα και Βιολογικό καθαρισμό, καθώς επίσης και την αύξηση του συντελεστή στο 4,5% για τη μεγάλη ιδιοκτησία. Οι ωφελούμενες οικογένειες από μείωση ή απαλλαγή τελών ανέρχονται σε 2.060.
Η πολιτική αυτή συνεχίζεται και το 2017, ενώ ο δήμος αποφάσισε τη διεύρυνση της κοινωνικής βάσης των μειώσεων και απαλλαγών σε δημότες από ανταποδοτικά τέλη. Και συγκεκριμένα:
  • Απαλλαγή γονέα που έχει χάσει τον /την σύζυγο, δεν έχει κάνει άλλο γάμο και έχει μέχρι δύο προστατευόμενα τέκνα, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ.
  • Για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 1 έτος) που δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ. (από 100 τ.μ. που ήταν το 2016), με οικογενειακό εισόδημα 7.000 ευρώ (από 6.000 ευρώ το 2016), προβλέπεται απαλλαγή ποσοστού 50% των δημοτικών τελών.
  • Μακροχρόνια άνεργα ζευγάρια πάνω από ένα έτος που δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ και μια κατοικία έως 120 τ.μ., απαλλάσσονται πλήρως.
Στα τέλη κοινοχρήστων χώρων, ο δήμος έχει προχωρήσει σε μειώσεις στο σύνολο των επαγγελματιών. Αποφάσισε δε μείωση 14% στα τέλη λαϊκών αγορών. Ηδη, είχε προβεί σε μειώσεις μισθίου περιπτέρων, σε ποσοστό 20%, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 24-11-2016