Κυριακή 28 Μαΐου 2017

ΚΑΝΕΛΛΗ

Γραβατωμένα χαιρετίσματα...
Αυτή η ρημάδα η γραβάτα μούλιασε στον κακό καιρό αυτού του Μάη, που τον πληρώνουνε σ' ένα θανατηφόρο μείγμα πιστωτών, κεραυνών, χαλαζιού και πειθήνιων εκατό πενηντατριών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βουλευτών, όχι πια μόνο τα παιδιά κι οι γέροι, αλλά όλοι όσοι συμπόνεσαν περισσότερο έναν επιχείλιο έρπητα απ' ό,τι τον διπλανό τους. Πέφτει χοντρό χαλάζι, αλλά ακόμα χοντρύτερο δούλεμα, καθώς στην κεντρική αστική πολιτική σκηνή διαγωνίζονται κυβέρνηση κι αντιπολίτευση, κόμματα και κομματικοί φύλαρχοι, ποιος θα εξαργυρώσει πρώτος έστω και τμήμα της επιταγής του μέλλοντός μας. Αυτό το μέλλον, που δεν το χώρισε σε τάξεις ο ποιητής στο στίχο του, μοιάζει να μη σώζεται απ' την ξηρασία, όσο νερό κι αν πάρεις μαζί σου.
Και μιας κι ο λόγος για νερό, εμείς οι μεγαλύτεροι που μεγαλώσαμε με φανφάρες για την κολοσσιαία εκτροπή του Αχελώου, μένουμε με ξεραμένη γλώσσα, σκέτο παπούτσι που λέει κι ο λαός, καθώς πληροφορούμαστε την τιμολόγηση του ποτιστικού νερού για αγρότες ως προϋπόθεση να ξεχρεώσουμε τα προ δεκαετίας ζαρζαβατικά το 2060.
Την ώρα που υποκριτές και φαρισαίοι θρηνούν περισσότερο κι από τους συγγενείς σ' ένα θεόρατο, ογκώδες, ένα λεπτό σιγής, για τους έφηβους στην έκρηξη στο Μάντσεστερ, ένα μειράκιο δέκα εννιά χρόνων συλλαμβάνεται στη Ρω, νησίδα εσχατιά του τόπου μας, να διακινεί δυστυχισμένους μετανάστες! Ανθρωπέμπορας, ετών 19, καταμεσής πελάγου παραδίπλα από το καράβι που συνελήφθη να μεταφέρει εκρηκτικά απ' την Τουρκία στο Σουδάν και τώρα ελέγχεται στη Σούδα. Απ' τη φωτογραφία του Μπιν Λάντεν με σμόκιν στο Λευκό Οίκο έως τον Τραμπ να λικνίζεται με σαουδαραβική σπάθα στην τελετή εξοπλισμού όλων των χορηγών πολέμου. Πόσα λεπτά τρομοκρατικής σιγής έστειλαν νιάτα και μωρά μα στον τάφο, μα στη φυλακή.
Την ώρα που γράφω, η επίσημη ενημέρωση θέλει τον πρωθυπουργό μας να επιδιώκει συνάντηση με τον Τραμπ στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΤΟ, εκεί όπου τα μαύρα κοράκια με τα νύχια τα γαμψά, τα γεράκια κι όλα τα αρπαχτικά, αναζητούν το δύο τοις εκατό του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος κάθε χώρας - μέλους ως συνεισφορά στην επίσημη τρομοκράτηση λαών. Ο τρόμος πουλάει και κυρίως καθηλώνει τις μάζες τις περισφιγμένες απ' τη «γραβάτα» που καθόλου συμβολικά σφίγγεται στο λαιμό τους.
Δεν ξέρω στ' αλήθεια πόσο διαφέρει ο διακινητής ανθρώπινων βομβών εξαθλίωσης και δυστυχίας απ' το βομβιστή, τον πυροβολητή, το χειριστή μη επανδρωμένου σκάφους που διαμελίζει την ικανότητα της ανθρωπότητας να αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως τέτοια.
Η Τερέζα Μέι θύμωσε με τους Αμερικανούς γιατί της ξεμπρόστιασαν στοιχεία της έρευνας για την τραγωδία στο Μάντσεστερ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποφάσισε, λένε, να συμβιβαστεί με το μεγάλο δανειστή. Το χαλάζι έγινε βροχή κι απ' την πολλή ελάφρυνση, τη συνεχώς επικείμενη του χρέους, ησύχασα, έβγαλα φτερά και πετάω. Είμαι πεπεισμένη πως ο Ικαρος θα είχε σωθεί αν τον περιμάζευε η Frontex απ' τη Μεσόγειο. Γραβατωμένα χαιρετίσματα στην αγραβάτωτη εξουσία.

Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ