Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017

ΗΠΕΙΡΟΣ

«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Καμιά προοπτική για το λαό από τους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου
Το συλλαλητήριο που οργάνωσαν την Τρίτη στα Γιάννενα συνδικάτα και φορείς, με καθοριστική συμβολή των κομμουνιστών, τσαλάκωσε την «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης
Το συλλαλητήριο που οργάνωσαν την Τρίτη στα Γιάννενα συνδικάτα και φορείς, με καθοριστική συμβολή των κομμουνιστών, τσαλάκωσε την «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης
Το 5ο περιφερειακό συνέδριο της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση, με υπότιτλο «Γέφυρες ανάπτυξης στην Ηπειρο», ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη στα Γιάννενα. Και με αυτό το συνέδριο, η κυβέρνηση επιδίωξε να συναινέσουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι λαϊκές οικογένειες στην πολιτική στήριξης και ανάπτυξης των κερδών των μεγάλων ομίλων. Να πιστέψουν ότι αυτή είναι η λύση στα προβλήματά τους, στις δυσκολίες της επιβίωσης που μεγαλώνουν.Με ένα καλοδουλεμένο σχέδιο, που περιλάμβανε και συναισθηματικές αναφορές για την καταγωγή του πρωθυπουργού και άλλων υπουργών από την Ηπειρο, τον «ιστορικό αυτό τόπο», τις αναφορές στους «εθνικούς ευεργέτες», όπως ο Αβέρωφ, τις ειρωνείες, τα ανέκδοτα, τα εγκαίνια σε δομές διαχείρισης της φτώχειας και στην πρόκληση που λέγεται «κέντρο εξυπηρέτησης δανειοληπτών», η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της ξετύλιξαν το στρατηγικό σχεδιασμό του κεφαλαίου και για την Ηπειρο, που καλούνται να τον πληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες.
Οι τομείς και οι κλάδοι που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι προκρίνονται, δεν είναι πολύ διαφορετικοί από τις άλλες περιοχές της χώρας. Είναι κλάδοι ανταγωνιστικοί, προσφέρουν «προστιθέμενη αξία», δηλαδή κερδοφορία για το κεφάλαιο, έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Είναι προφανές ότι αυτά τα χαρακτηριστικά αφορούν σε μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους.
Ετσι, στα στρογγυλά τραπέζια και τις συνεδρίες στο επίκεντρο μπήκαν η στήριξη της επιχειρηματικότητας στους τομείς της Ενέργειας, των υποδομών, η ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα, του τουρισμού, η διαχείριση των υδάτινων πόρων που αφθονούν στην Ηπειρο και του περιβάλλοντος προς όφελος των επιχειρηματιών.
Συζητήθηκε η αξιοποίηση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ στη στήριξη της καινοτομίας και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Βαφτίστηκε και η Ηπειρος «κόμβος μεταφοράς εμπορευμάτων». Αξιολογήθηκαν με δείκτες κερδών και τζίρου ο «σημαντικός φυσικός πλούτος» και το φυσικό «κάλλος» της περιοχής, οι ορεινοί όγκοι, τα ποτάμια, η φυτική και ζωική παραγωγή, ο πολιτισμός.
«Εμβλημα» η Ενέργεια και οι Μεταφορές
Η Επιτροπή Περιοχής του Κόμματος, με την ανακοίνωσή της, στις εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, σχολές, γειτονιές, προειδοποίησε τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες ότι θα ακούσουν πολλά ψέματα, με αφορμή αυτό το συνέδριο: Οτι δήθεν η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να βγάλει την Ηπειρο από τη λίστα των φτωχότερων περιφερειών της ΕΕ και ταυτόχρονα με τη μεγαλύτερη ανεργία. Οτι η καπιταλιστική ανάπτυξη θα αυξήσει τάχα το εισόδημα εργαζομένων, αγροτοκτηνοτρόφων και αυτοαπασχολούμενων. Θα αναστρέψει τη μετανάστευση νέων και επιστημόνων.
Οτι η ανάπτυξη των νέων οδικών αξόνων μπορεί να βγάλει την Ηπειρο από την απομόνωση, μαζί με το εμπορευματικό κέντρο στην Ηγουμενίτσα και την ανάπτυξη του λιμανιού. Οτι η Ηπειρος έχει εξαιρετική φέτα, που αν προστατευτεί η ονομασία προελεύσεως, θα σωθούν οι κτηνοτρόφοι, όπως και γενικά αν τυποποιηθούν και πιστοποιηθούν νέα αγροτικά - κτηνοτροφικά προϊόντα.
Κάποια άλλα έργα ή υποδομές που ανακοινώθηκαν, πληρώνονται ακριβά από το λαό, στη διάρκεια και μετά την κατασκευή τους, ενώ κριτήριο για την κατασκευή τους είναι να υπηρετούν το γενικότερο αναπτυξιακό σχέδιο προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων.
Μίλησαν επίσης για εξόρυξη υδρογονανθράκων, ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανακοίνωσαν την έλευση φυσικού αερίου στην Ηπειρο, την αξιοποίηση της γεωθερμίας κ.ά. Προφανής στόχος είναι η προσαρμογή στην παραπέρα «απελευθέρωση» της Ενέργειας, αλλά και η μείωση του ενεργειακού κόστους των μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής, ενώ θα παραμένουν τα ακριβά τιμολόγια για τα νοικοκυριά και τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους.
Το «τυράκι» για το λαό είναι ο περιφερειακός πόρος 5% από τα έσοδα εξόρυξης υδρογονανθράκων, που ακόμα κι αν δοθεί, δεν θα ανακόψει τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων ούτε την ολομέτωπη επίθεση σε βάρος τους από την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση. Κάπου ανάμεσα σ' αυτά, υποσχέθηκαν και ίντερνετ στα χωριά της Ηπείρου και δορυφορικά πιάτα!
Απανωτά χτυπήματα στους μικρομεσαίους αγρότες
Συζήτησαν ακόμη για τη μεταποίηση, που στηρίζεται στο τρίπτυχο «ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας - εξωστρέφεια - περιβαλλοντική βιωσιμότητα». Ηδη, όμως, οι εργαζόμενοι στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις τροφίμων και στη συγκεκριμένη περιφέρεια έχουν εμπειρία απ' αυτήν την ανάπτυξη. Από την απλήρωτη εργασία, την εντατικοποίηση, τις ευέλικτες σχέσεις εργασίας.
Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της μεταποίησης και του τουρισμού, μεγάλη συζήτηση έγινε γύρω από τις δεκάδες μελέτες και σχέδια Προεδρικού Διατάγματος που ετοιμάζονται, για τη θεσμοθέτηση «σύγχρονου χωροταξικού πλαισίου επενδύσεων», την εκπόνηση «Τοπικού Χωρικού Σχεδίου» για το δήμο Ιωαννίνων. Στόχος τους είναι να αλλάξει η χρήση γης για την ανάπτυξη των καπιταλιστικών επιχειρήσεων στους ορεινούς όγκους, γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα και τους αιγιαλούς. Και σε αυτό το τεράστιο πλιάτσικο υπόσχονται το αδύνατο: Να προστατεύσουν δήθεν και το περιβάλλον, με βάση τις επίσης αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ.
Για την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή δεν έκρυψαν λόγια. Μιλάνε για «ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού», την ώρα που χιλιάδες μικροί παραγωγοί στην Ηπειρο έχουν ήδη εγκαταλείψει τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Μιλάνε για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, με δυνατότητες ανταγωνισμού και εξωστρέφειας, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μόνο από μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ή, όπως λένε, «συνεργατικές ομάδες» παραγωγών κ.λπ. Δηλαδή, «συμπράξεις», που δεν αφορούν μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά εκείνους που διαθέτουν κεφάλαιο και πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στον αγροτοδιατροφικό τομέα υποβλήθηκαν μόνο 17 προτάσεις στην Ηπειρο για χρηματοδότηση, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 35 εκατ. ευρώ. Προφανώς, τα ποσά αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα νέοι άνθρωποι ούτε κατά διάνοια μπορούν να μπουν σε πρόγραμμα, παρά τα καλέσματα και τις ημερίδες της Περιφέρειας, αφού περιέχουν όρους λαιμητόμου. Ακόμη πιο καθαρά φαίνεται ότι τον μικρό κτηνοτρόφο δεν τον έσωσε η φέτα, ακόμη και όταν ήταν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), γιατί τον ποδοπάτησαν η ΚΑΠ και οι κυβερνήσεις. Δεν τον σώζουν, δηλαδή, οι όποιες πιστοποιήσεις των προϊόντων.
Ερευνα στην υπηρεσία των μονοπωλίων
Μίλησαν ακόμα για τη διαχείριση των υδατικών οικοσυστημάτων και για την ανάγκη σύνταξης Σχεδίου Διαχείρισης, όταν οι Ηπειρώτες λένε το νερό νεράκι και την ίδια ώρα οι εταιρείες εμφιάλωσης αυξάνουν τα κέρδη τους. Δεν παρέλειψαν να παραθέσουν οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός τα «θαύματά» τους στην Υγεία (είπαν για προσλήψεις στα νοσοκομεία της Ηπείρου, τις ΤΟΜΥ, την κάλυψη των ανασφάλιστων, την «ηθικοποίηση» του Συστήματος Υγείας, νέα μηχανήματα κ.λπ.).
Προσπάθησαν να κρύψουν τα τεράστια κενά (μόνιμες προσλήψεις έχουν γίνει μόνο 5!) και την κατάντια των περιφερειακών νοσοκομείων της Ηπείρου, που προκαλεί αντιδράσεις, όπως η αγωνιστική κινητοποίηση που εξελισσόταν την ίδια ώρα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για το δικαίωμα όλων των καθαριστριών στη δουλειά. Αυτών δηλαδή που μένουν στο δρόμο από την επιχείρηση «ηθικοποίησης» στα νοσοκομεία και οσονούπω θα τους προτείνουν τις γνωστές ΚΟΙΝΣΕΠ.
Εξήραν τις τεράστιες δυνατότητες του ΑΕΙ και του ΤΕΙ Ιωαννίνων να στηρίξουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης. Εξήγγειλαν τη δημιουργία Γεωπονικής Σχολής στην Αρτα, την ίδρυση Κέντρου Ερευνας στα Ιωάννινα, συζητάνε την πιθανή συγχώνευση τμημάτων ΑΕΙ - ΤΕΙ της Ηπείρου, ανακοίνωσαν τη δημιουργία διετών προγραμμάτων κατάρτισης από το Πανεπιστήμιο για πρόγραμμα Γαλακτοκομίας, Γεωργοκτηνοτροφικής Παραγωγής και το πρόγραμμα Ιχθυοκαλλιεργειών. Δηλαδή, προγράμματα που θα δώσουν φθηνό, κατάλληλα καταρτισμένο εργατικό δυναμικό στις μεγάλες αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις της περιοχής.
Δεν είδαν και δεν άκουσαν φυσικά τους φοιτητικούς συλλόγους που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ και την ίδια μέρα είχαν κάνει κατάληψη στην Πρυτανεία, για το τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη φοιτητικών εστιών. Δεν είπαν στους φοιτητές - σπουδαστές ότι στόχος των συγχωνεύσεων είναι η εξοικονόμηση πόρων για το κεφάλαιο. Οτι η υλοποίηση διετών προγραμμάτων και οι συγχωνεύσεις είναι κατευθύνσεις της ΕΕ, με στόχο τη συνολική υποβάθμιση όλων των πτυχίων, την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, την ένταση των ταξικών φραγμών. Οτι οι υποδομές και το προσωπικό των ΑΕΙ παραδίδονται τζάμπα στους επιχειρηματικούς ομίλους στο όνομα της «έρευνας» που υπηρετεί την κερδοφορία τους και καμία σχέση δεν έχει με τις λαϊκές ανάγκες.
Τις νέες θέσεις εργασίας που φέρνει η ανάπτυξη, δεν τις είδαν οι οικογένειες των απολυμένων στο πρώην σούπερ μάρκετ «Καρυπίδη». Τις μέρες του «αναπτυξιακού συνεδρίου», μαζί με το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, έδιναν μάχη ενάντια στη νέα εργοδοσία του «Market in», για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Η καπιταλιστική ανάπτυξη, όπως φαίνεται, προχωράει και με συγχωνεύσεις και εξαγορές στο χώρο των σούπερ μάρκετ, πετώντας στο δρόμο εργαζόμενους, αφαιρώντας δικαιώματα χρόνων.
Πλατιά συζήτηση για τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ
Στο διήμερο συνέδριο η κυβέρνηση επιχείρησε να πλασάρει και το προσωπείο του «δημοκράτη». Οτι έρχεται να μιλήσει με το λαό και να τον ακούσει. Οταν όμως μιλούσε για «τοπική κοινωνία», εννοούσε αυτούς με τους οποίους στρατηγικά συμπορεύεται: Τα στελέχη των επιχειρήσεων, των άλλων αστικών κομμάτων και της Τοπικής Διοίκησης, των επιμελητηρίων που ήταν εκεί.
Οι «άλλοι», οι εργάτες, οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι γυναίκες από τις λαϊκές οικογένειες είδαν την «ανάπτυξη» εκατοντάδων αστυνομικών στην πόλη, τις κλούβες των ΜΑΤ που περιφρουρούσαν από τα εργατικά συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα της Ηπείρου το χώρο του συνεδρίου και τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για δύο διαφορετικούς κόσμους, με διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα και ανάγκες.
Και απ' αυτό το «αναπτυξιακό συνέδριο» έγινε φανερό όχι μόνο ότι δεν θα έρθει κάποια ανακούφιση για τις λαϊκές οικογένειες από την καπιταλιστική ανάπτυξη, αλλά αυτή προϋποθέτει ακόμη πιο σκληρά μέτρα.
Απέναντι σε όλα αυτά, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ άνοιξαν ένα μεγάλο κύκλο πολιτικής συζήτησης με τα λαϊκά στρώματα της περιοχής. Συζήτησαν στα σωματεία και στο κίνημα την ανάγκη απόρριψης της απάτης της «δίκαιης ανάπτυξης». Εγιναν βήματα στο να ανοίξει πιο συγκροτημένα και εξειδικευμένα η συζήτηση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, για την οριστική και πραγματική διέξοδο προς όφελος του λαού. Τον δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική και το κράτος του κεφαλαίου, της ανατροπής του καπιταλισμού, της οικοδόμησης του σοσιαλισμού.
Δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχθούν οι δυνατότητες της οικονομίας που στηρίζεται στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, στον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο. Οι δυνατότητες όχι μόνο να μειωθεί, αλλά να εξαλειφθεί η ανεργία στην Ηπειρο, να αναπτυχθεί ισόμετρα ως περιοχή, να δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Αυτή η συζήτηση που άνοιξε, γύρω από το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, μαζί με την ανάπτυξη των κινητοποιήσεων τις μέρες του συνεδρίου, το στραπατσάρισμα της βιτρίνας της κυβέρνησης, η αγωνιστική σπίθα, είναι το μεγάλος κέρδος από την προσπάθεια της Οργάνωσης. Η συνέχιση αυτής τη προσπάθειας είναι μπροστά μας. Μέσα από τη δραστηριότητα για τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης, τις κινητοποιήσεις στις 9 Νοέμβρη, τη συνολική προσπάθεια της Οργάνωσης να δουλέψει με καλύτερους όρους για τη συσπείρωση δυνάμεων και την ισχυροποίηση του Κόμματος.

Της
Κατερίνας ΜΙΧΑΛΙΟΥ*
*Η Κατερίνα Μιχαλιού είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ