Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΑΝΕΡΓΟΙ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρόταση νόμου για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων
Κατατέθηκε χτες και, μεταξύ άλλων, προβλέπει επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους, ρυθμίσεις για οφειλές στις τράπεζες, επιδότηση ενοικίου και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Η οικονομική κάλυψη των μέτρων που προτείνει το ΚΚΕ είναι ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος έχει αυτή τη δυνατότητα με την αξιοποίηση κονδυλίων που σήμερα δίνονται στο κεφάλαιο
Η οικονομική κάλυψη των μέτρων που προτείνει το ΚΚΕ είναι ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος έχει αυτή τη δυνατότητα με την αξιοποίηση κονδυλίων που σήμερα δίνονται στο κεφάλαιο
Πρόταση νόμου, με τίτλο «Αμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων», κατέθεσε χτες (30/3/2016) η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Η κατάθεση της πρότασης αποτελεί συμβολή στην πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, που πολλαπλασιάστηκαν την περίοδο της κρίσης, σε αντιπαράθεση με τα ψίχουλα και τα προγράμματα υπέρ της εργοδοσίας, με τα οποία όλες οι αστικές κυβερνήσεις προσπαθούν να διαχειριστούν το ζήτημα της ανεργίας.Το ΚΚΕ έχει καταθέσει ανάλογες προτάσεις νόμου πέντε φορές στο παρελθόν (14/6/2006, 9/10/2008, 26/10/2010, 19/12/2011 και 20/3/2014), οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία της Βουλής, χωρίς καν να συζητηθούν στην Ολομέλεια, με την επίκληση σχετικού άρθρου του Συντάγματος και της ερμηνείας του από όλα τα αστικά κόμματα. Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα την Αιτιολογική Εκθεση επί της αρχής και επί των άρθρων της πρότασης νόμου.
Η Αιτιολογική Εκθεση επί της Αρχής
Στην Αιτιολογική Εκθεση επί της αρχής αναφέρεται: «Το ΚΚΕ καταθέτει πρόταση νόμου για τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των ανέργων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στη χώρα μας αγγίζει το 24,6% και ο αριθμός των ανέργων έφτασε τους 1.180.516 . Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ, η ανεργία το Γενάρη του 2016 παρουσίασε αύξηση, ενώ η τακτική επιδότηση των ανέργων συνολικά αγγίζει μόλις το 8%.
Το πρόβλημα, βέβαια, της ανεργίας που μαστίζει τους εργαζόμενους και πλήττει ιδιαίτερα τη νεολαία και τις γυναίκες δεν είναι πρόσκαιρο και προσωρινό φαινόμενο.
Σήμερα δεν υπάρχει εργατική - λαϊκή οικογένεια που να μην έχει τουλάχιστον έναν άνεργο. Χιλιάδες εργαζόμενοι συνθλίβονται στην πρέσα της ανεργίας, της ανασφάλειας. Για όσους εργάζονται, το φάντασμα της ανεργίας αποτελεί καθημερινό άγχος. Χιλιάδες εργαζόμενοι, σχεδόν στο σύνολο των κλάδων, διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, καθώς η καθυστέρησή τους αγγίζει κατά μέσο όρο περίπου τους 6 έως 12 μήνες.
Η ανεργία αξιοποιείται, για να ασκηθεί πίεση από το κεφάλαιο και τη μεγαλοεργοδοσία στους εργαζόμενους, για να προωθηθούν τα πρωτοφανή αντεργατικά μέτρα τα οποία από χρόνια βρίσκονται στο οπλοστάσιο των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου, όπως η απελευθέρωση των απολύσεων και η κατάργηση των αποζημιώσεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, για να μειωθεί ακόμα περισσότερο η τιμή της εργατικής δύναμης, να μειωθούν δραματικά οι μισθοί και συνεπώς οι συντάξεις των εργαζομένων.
Τα τρίωρα, τα τετράωρα και συνολικά οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις πολλαπλασιάζονται, η εκ περιτροπής εργασία κυριαρχεί. Οι συμβάσεις μιας μέρας, οι δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις που κυριαρχούν σε πολλούς κλάδους, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που άσκησαν τα κόμματα του κεφαλαίου, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Οι άνεργοι και οι μισοάνεργοι, που εργάζονται με τις παραπάνω εργασιακές σχέσεις, αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού.
Με τα μέτρα αυτά επιδιώκεται από τη μια μεριά να περιοριστούν οι ζημιές του κεφαλαίου την περίοδο της κρίσης και από την άλλη να εξασφαλιστεί ένα πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για τη μετέπειτα φάση της ανάπτυξης - η οποία, ωστόσο, είναι αβέβαιη και επί πλέον θα είναι πρόσκαιρη και αναιμική - ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.
Η εκτόξευση της ανεργίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που τη διαιωνίζουν και την ανακυκλώνουν, ούτε με τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που στηρίζει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, γιατί οι πολιτικές αυτές αξιοποιούν την ανεργία, για να στηρίξουν μεγαλοεπιχειρηματίες. Τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ που επιβραβεύουν με ζεστό χρήμα τους εργοδότες που διατήρησαν το εργατικό δυναμικό που απασχολούσαν την προηγούμενη περίοδο, αποτελούν πρόκληση για τις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που δεν επιδοτούνται από τον Οργανισμό, που βρίσκονται εκτεθειμένοι στην ανέχεια.
Αντίστοιχα, τα διάφορα νεανικά "προγράμματα απασχόλησης" που υλοποιούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες είναι κοροϊδία και βαθιά εκμετάλλευση. Αντί για δουλειά με δικαιώματα, προσφέρουν ξεροκόμματα και κακοπληρωμένες "ευκαιρίες" για λίγους. Αντί για μέτρα προστασίας των ανέργων, επιδοτούνται τα μονοπώλια, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο θεσμός της μαθητείας, καθώς, αντί να προσφέρει εξειδίκευση και γνώση του αντικειμένου που μαθαίνει ένας νέος άνθρωπος, αποτελεί το έδαφος για παραπέρα εκμετάλλευση και τζάμπα εργασία.
Η ανεργία αυξάνεται όχι μόνον από τις απολύσεις εργαζομένων, αλλά και από τη χρεοκοπία και καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης που τροφοδοτούν τις στρατιές των ανέργων. Η λήψη των μέτρων που περιέχονται στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ έχουν επείγοντα και επιτακτικό χαρακτήρα για την ανακούφιση των ανέργων.
Η οικονομική κάλυψη των μέτρων αυτών είναι ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος αναμφίβολα έχει αυτή τη δυνατότητα με την αξιοποίηση κονδυλίων που σήμερα δίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο. Το ΚΚΕ υποστηρίζει το καθολικό αίτημα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα».
Τα άρθρα της πρότασης νόμου
  • Με το άρθρο 1 ορίζεται:
1. Το επίδομα ανεργίας παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας, που έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων να στερείται επιδόματος.
2. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος της ανεργίας καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού. Θεωρούμε ότι ως πρώτο βήμα ο κατώτερος μισθός πρέπει να επανέλθει στα 751 ευρώ ως βάση για παραπέρα αύξηση, παράλληλα με την κατάργηση όλων των νόμων που ακύρωσαν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Με βάση τα παραπάνω, το επίδομα ανεργίας πρέπει να ανέρχεται στα 600 ευρώ.
  • Με το άρθρο 2 ορίζεται ότι επίδομα ανεργίας δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δεν βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα. Ετσι δίνεται η δυνατότητα να δικαιούται επίδομα ανεργίας και κάθε νέος και νέα που αναζητεί εργασία και δεν βρίσκει σύμφωνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις.
  • Με το άρθρο 3 ορίζεται ότι το διάστημα της ανεργίας αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, σαν συντάξιμος χρόνος.
  • Με το άρθρο 4 ορίζεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας, οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Με το άρθρο 5 ορίζεται:
1. Κατά το διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων.
2. Κατά το διάστημα της ανεργίας, απαγορεύεται η διακοπή παροχής ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
3. Καθιερώνεται για τους ανέργους δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
4. Οι άνεργοι απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη.
5. Οι άνεργοι εντάσσονται στα προγράμματα δωρεάν διανομής τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
6. Παρέχεται στις οικογένειες των ανέργων που έχουν ανήλικα τέκνα δωρεάν πρόσβαση στους δημόσιους και δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
7. Οι φοιτητές και σπουδαστές που οι γονείς τους είναι άνεργοι, δικαιούνται πλήρη κάλυψη των σπουδών τους, επίδομα στέγασης και δωρεάν σίτισης, εφόσον δεν τους παρέχεται δωρεάν στέγαση και σίτιση σε φοιτητική εστία.
  • Με το άρθρο 6 ορίζεται ότι καθ' όλο το διάστημα που διαρκεί η ανεργία, επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει από δάνειο ο άνεργος ως δανειολήπτης από οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση. Επιπλέον απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν κατά το πιο πάνω διάστημα της αναστολής.
  • Με το άρθρο 7 ορίζεται ότι κατά το διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ενοικίου που καταβάλλουν για την κύρια κατοικία αυτών και της οικογένειάς τους στο 100% του ύψους του ενοικίου.
  • Με το άρθρο 8 ορίζεται ότι απαγορεύεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο και επίσης ότι ακυρώνεται κάθε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει ξεκινήσει, σε όποιο στάδιο κι αν βρίσκεται.
  • Με το άρθρο 9 καθορίζεται η έννοια του ανέργου για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας πρότασης νόμου, με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία, απορρίπτοντας τη λογική του εργαζόμενου - απασχολήσιμου που χαρακτηρίζει τη νομοθεσία του ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας.
  • Με το άρθρο 10 ορίζεται ότι:
1. Επίδομα ανεργίας δικαιούνται και όσοι αυτοαπασχολούμενοι λόγω οικονομικής δυσπραγίας αναγκάστηκαν να σταματήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, από τη στιγμή της δήλωσης της διακοπής αυτής στην αρμόδια ΔΟΥ και για όσο διαρκεί η ανεργία. Το επίδομα αυτό ανέρχεται στο 80% του βασικού μισθού.
2. Τα άρθρα 2, 4, 5, 6, 7, 8 και 11 ισχύουν και για τους αυτοαπασχολούμενους της πιο πάνω παραγράφου.
  • Με το άρθρο 11 προβλέπεται η καταβολή έκτακτου επιδόματος ύψους 1.000 ευρώ για όλους τους ανέργους άμεσα, ενόψει των εορτών του Πάσχα.
  • Με το άρθρο 12 προβλέπεται ότι καταργείται κάθε διάταξη που έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις της παρούσας πρότασης.
  • Με το άρθρο 13 καθορίζεται ο χρόνος έναρξης ισχύος των διατάξεων της πρότασης νόμου.
  •  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 31-3-2016

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΚΕ

Με επικεφαλής τον Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Ν. Μωραϊτη

KKE MORAITHS NIKOS TEI 2016 MARTIOS
Περιοδείες κλιμακίου του ΚΚΕ στο ΤΕΙ και την Ιόνια 

Περιοδεία στο ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα πραγματοποίησε την Δευτέρα 28 Μαρτίου κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το Νίκο Μωραΐτη βουλευτή του ΚΚΕ και σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Κατά την επίσκεψη υπήρξε πλούσια συζήτηση και προβληματισμός τόσο με τους σπουδαστές, αλλά με το εκπαιδευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του ΤΕΙ.
Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε με τους σπουδαστές του Ιδρύματος αναδείχτηκαν ζητήματα τα οποία περιλαμβάνονται στην επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για το ΤΕΙ Ηπείρου όπως: Ανύπαρκτες υποδομές στο ίδρυμα, ελλείψεις σε προσωπικό και σε εργαστηριακό εξοπλισμό.
O Νίκος Μωραΐτης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι ασφυκτικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας έχουν δυσχεράνει ιδιαίτερα τη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Πέρα από τα τραγικά προβλήματα στα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα κ.λπ.), η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έκρυθμη όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού, διδακτικού και διοικητικού. Λόγω της υποχρηματοδότησης (ο προϋπολογισμός του είναι κατά 23% μειωμένος σε σχέση με τον προϋπολογισμό πριν την κρίση), το ΤΕΙ Ηπείρου αδυνατεί να συντηρήσει και να εξοπλίσει τα εργαστήρια με τον αναγκαίο σύγχρονο εξοπλισμό.
Η παραπάνω κατάσταση έχει άμεση επίπτωση στα ίδια τα προγράμματα των σπουδών των Τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου. Μαθήματα θεωρίας περικόπτονται, συγχωνεύονται, αντικαθίστανται με σεμινάρια επί πληρωμή όπου στην οργάνωση τους συμμετέχουν και επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ εργαστήρια μετατρέπονται σε θεωρίες ελλείψει εξοπλισμού.
Κλείνοντας τόνισε την ανάγκη και οι αυριανοί εργαζόμενοι, ως σημερινοί φοιτητές, να βγάλουν συμπεράσματα, να καταδικάσουν τις πολιτικές που τους θέλουν φτηνό εργατικό δυναμικό, υποταγμένο στις ορέξεις των επιχειρηματιών για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους».
KKE MORAITHS NIKOS IONIA ODOS 2016 MARTIOS-Ακόμη στα εργοτάξια της Ιονίας Οδού στο Ν. Αιτωλοακαρνανίας περιόδευσε την Τρίτη 29 Μάρτη κλιμάκιο της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Μωραΐτη, βουλευτή του Κόμματος και σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συζήτησε, πριν την έναρξη της βάρδιας, με τους εργαζόμενους στο κεντρικό εργοτάξιο στο Αντίρριο και μετά ακολούθησαν συζητήσεις με τους εργαζόμενους κατά μήκος του δρόμου μέχρι και έξω από την Αμφιλοχία.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η μεγάλη μείωση των μισθών των εργαζομένων συγκριτικά με τα προ κρίσης επίπεδα, που είναι σε αναντιστοιχία με τα μεγάλα κέρδη των κατασκευαστικών εταιρειών.
Ο Ν. Μωραΐτης τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να ξεσηκωθούν ενάντια στο σάρωμα των εργατικών κατακτήσεων που συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με αιχμή το Ασφαλιστικό και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ που γίνονται αυτή τη βδομάδα και στη 48ωρη απεργία με αίτημα να μην περάσει ο νόμος-λαιμητόμος».
ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

25η ΜΑΡΤΙΟΥ

Η ταξική πάλη είναι ο μοχλός που κινεί την Ιστορία μπροστά
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την 25η Μαρτίου

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την 25η Μαρτίου:«Σε μια περίοδο σαν τη σημερινή, που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαίνεται, που εκατομμύρια ξεριζωμένοι πλημμυρίζουν τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα της Ευρώπης, που οι ανταγωνισμοί των κεφαλαίων για κυριαρχία εκδηλώνονται με όλο και μεγαλύτερη λύσσα, ενώ η επίθεση της αστικής τάξης, της κυβέρνησής της και όλης της καπιταλιστικής αντιπολίτευσης ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα διαρκεί, το νόημα της 25ης Μαρτίου δεν είναι η παγίδα της "εθνικής ομοψυχίας".
Εχει σύγχρονο περιεχόμενο:
Τότε, φορέας - ηγέτης της κοινωνικής προόδου ήταν η αστική τάξη ενάντια στο φεουδαρχικό - οθωμανικό ζυγό και τους ντόπιους συμμάχους του.
Εδώ και έναν αιώνα, φορέας - ηγέτης της προόδου, σε όφελος της πλειοψηφίας του πληθυσμού, είναι η εργατική τάξη.
Η ταξική πάλη συνεχίζεται. Είναι ο μοχλός που κινεί την Ιστορία μπροστά. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα των αυτοαπασχολούμενων, οργανώνοντας τη συμμαχία και τον αγώνα τους, μπορούν να βαδίσουν σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με την εργατική εξουσία, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και με αποδέσμευση από τη σύγχρονη "Ιερά Συμμαχία", τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Αυτός ο δρόμος μπορεί να αντιμετωπίσει την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία που καλλιεργείται από εκείνους που "εξυμνούν" το λαό για το 1821, αλλά που σήμερα τον θέλουν στη στάση τού "σφάξε μ' αγά μου, ν' αγιάσω"».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 25-3-2016

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποκατάσταση του κατώτερου μισθού και των Συλλογικών Συμβάσεων
Κατατέθηκε χτες στη Βουλή και προβλέπει επίσης την επαναφορά των δώρων σε μισθωτούς - συνταξιούχους και την κατάργηση αντεργατικών διατάξεων. Τρεις φορές στο παρελθόν οι κυβερνήσεις απέρριψαν τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ

Πρόταση νόμου, με τον τίτλο «Επαναφορά κατώτερου μισθού, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, 13ου και 14ου μισθού. Ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων», κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ κατέθεσε την ίδια πρόταση νόμου άλλες δύο φορές στη Βουλή, στις 2 Οκτώβρη 2014 και στις 23 Απρίλη 2015. Και τις δύο φορές, απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, ενώ δεν μπήκε καν σε συζήτηση στην Ολομέλεια, με την επίκληση των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος. Τα μέτρα, που προτείνει το ΚΚΕ με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, είχαν συμπεριληφθεί και σε άλλη αντίστοιχη που είχε καταθέσει στις 30 Οκτώβρη 2012, για την κατάργηση των Μνημονίων, του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 - 2015 και των εφαρμοστικών τους νόμων.Ακολουθεί η Αιτιολογική Εκθεση επί της Αρχής (οι υπότιτλοι δικοί μας) και τα άρθρα της Πρότασης Νόμου.
***
Η Αιτιολογική Εκθεση επί της αρχής
Οι νόμοι των τελευταίων ετών συνεχίζουν να επιδεινώνουν συνεχώς τους μισθούς και το λαϊκό εισόδημα, τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται, αποτυπώνουν και με αριθμούς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι, την κατάσταση των μισθών και των εργασιακών σχέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Φλεβάρη το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι χαμηλόμισθοι αποτελούν περίπου το 60% των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι με «καθαρό» μισθό κάτω των 1.000 ευρώ έφτασαν στο 63,17% (1.023.093 άτομα) από 61,56% (942.683 άτομα) που ήταν στο σύνολο των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα το προηγούμενο έτος.


Ταυτόχρονα, παρατηρείται και μια μετακίνηση προς τα κάτω σε ό,τι αφορά την κατάταξη των εργαζομένων στα διάφορα κλιμάκια μεταξύ των 500 και 1.000 ευρώ π.χ. παρουσιάζεται αύξηση κατά 18.153 άτομα και σε ποσοστό 13,24% (στα 155.266 από 137.113 άτομα) στους εργαζόμενους με μισθό από 501 έως 600 ευρώ. Αντίστοιχα κατά 14.511 άτομα και ποσοστό 10,56% (151.887 από 137.376) βρίσκονται εργαζόμενοι με μισθό 601 έως 700 ευρώ.Οι συνεχείς ανατροπές στην αγορά εργασίας, που συντελούνται σταθερά και με κλιμάκωση τα τελευταία χρόνια, εξηγούν την οξυμένη κατάσταση που παρουσιάζεται όχι μόνο στους μισθούς αλλά και στις εργασιακές σχέσεις.
Ανάμεσα στο 2014 και το 2015 αυξήθηκαν κατά 8,92% οι εργαζόμενοι με καθεστώς μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία. Με βάση τα συγκριτικά στοιχεία, αυξήθηκαν κατά 29.792 άτομα (+8,92%) οι εργαζόμενοι με καθεστώς μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία, φτάνοντας τους 363.710 (ποσοστό 22,45% στο σύνολο) από 333.918 (ποσοστό 21,81%).
Σε κάθε περίπτωση, περισσότερες από τις μισές προσλήψεις που γίνονται σήμερα, αφορούν τέτοιες ελαστικές μορφές απασχόλησης και βέβαια έχουν αντανάκλαση και στους μισθούς. Περίπου 30% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα υποαπασχολείται, ενώ το 20% εργάζεται λιγότερο από 20 ώρες την εβδομάδα.
Επίσης, από τα συνολικά στοιχεία που έχουν καταγραφεί προκύπτει ότι μετά το 2012, μέσω των 1.400 επιχειρησιακών Συμβάσεων που υπογράφτηκαν, οι μισθοί μειώθηκαν από 10% έως και 40%. Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι μειώσεις μισθών στις περιπτώσεις που οι Συλλογικές Συμβάσεις υπογράφτηκαν από τις Ενώσεις Προσώπων, δηλαδή από τα 3/5 του συνόλου των εργαζομένων κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις. Στο 80% αυτών των Συμβάσεων οι μισθοί μειώθηκαν στα 586 ευρώ μεικτά.
Η ανεργία βρίσκεται παγιωμένη σε υψηλά επίπεδα και αποδεικνύεται στην πράξη, με βάση τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζονται ανά μήνα, πως τα προγράμματα απασχόλησης δεν την αντιμετωπίζουν, δεν δημιουργούν σταθερές θέσεις εργασίας, αλλά μοιράζουν σε περισσότερους ανέργους τη φτώχεια και τις 5μηνες θέσεις εργασίας.
Σαρώνουν εργαζόμενους και ανέργους
Η νομοθετική ρύθμιση μείωσης του κατώτατου μισθού, οι επιχειρησιακές Συμβάσεις, οι ατομικές Συμβάσεις και οι Συμβάσεις που υπογράφτηκαν από Ενώσεις Προσώπων, το χτύπημα των κλαδικών Συμβάσεων, η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και τα κακοπληρωμένα προγράμματα, η άγρια φορολογία, λειτουργούν σαρωτικά στην επιδείνωση της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, λεηλατούν με κάθε τρόπο τους μισθούς και το εργατικό εισόδημα.
Με τους νόμους του 2010 και τους άλλους που ακολούθησαν δόθηκε η δυνατότητα, με επιχειρησιακές ΣΣΕ και Ενώσεις Προσώπων, να ανατρέπονται εργασιακές σχέσεις και να επιβάλλεται η μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, κ.ά., παρακάμπτοντας αυτά που προβλέπει η κλαδική ΣΣΕ, αλλά και τα όρια που προβλέπουν οι νόμοι για τις εργασιακές σχέσεις, ισχυροποιώντας τη δυνατότητα της εργοδοσίας να απασχολεί όσο θέλει, όποτε θέλει τους εργαζόμενους με μειωμένες αμοιβές.
Δόθηκε η δυνατότητα οι επιχειρησιακές ΣΣΕ να αποκλίνουν από τις κλαδικές ΣΣΕ προς τα κάτω μέχρι το επίπεδο της ΕΓΣΣΕ. Περιορίστηκε η δυνατότητα του ΟΜΕΔ να επικυρώνει αυξήσεις στους μισθούς, αφού πρέπει να παίρνεται υπόψη η «προστασία της ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων. Διευκολύνθηκε η δημιουργία των Ενώσεων Προσώπων που στην ολότητά τους λειτουργούν σαν όργανα της εργοδοσίας εντός των επιχειρήσεων, ώστε να διαλύουν εργασιακές σχέσεις και να μειώνουν τους μισθούς.
Επίσης, δόθηκε η δυνατότητα στους επιχειρηματίες που δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων να μην εφαρμόζουν την εκάστοτε κλαδική ΣΣΕ που υπέγραψε η εργοδοτική οργάνωση του κλάδου, στον οποίο δραστηριοποιούνται. Πρόσφατο παράδειγμα η απαράδεκτη στάση των ξενοδόχων στη Σάμο και στο Ηράκλειο, που αποφάσισαν να διαλύσουν την Ενωση Ξενοδόχων, προκειμένου να αποφύγουν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, με στόχο να μειώσουν ακόμα παραπέρα τους μισθούς μέχρι το επίπεδο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στα 586 ευρώ.
Μειώθηκε η προσαύξηση της αμοιβής της υπερεργασίας για κάθε ώρα από 25% σε 20%. Μειώθηκε η προσαύξηση υπερωριακής αμοιβής για τις πρώτες 120 ώρες από 50% σε 40% και για τις υπόλοιπες 120 και πάνω από 75% σε 60%. Καταργήθηκαν η προσαύξηση του ωρομισθίου κατά 7,5% για τους μερικά εργαζόμενους που εργάζονται λιγότερες από 4 ώρες τη μέρα και η προσαύξηση του ωρομισθίου κατά 10% για όσους εργάζονται πάνω από 4 ώρες.
Επεκτάθηκε η δοκιμαστική περίοδος των εργαζομένων από δύο μήνες σε δώδεκα, που σημαίνει ότι, αν συμπληρωθούν δώδεκα μήνες εργασίας ενός νέου προσλαμβανόμενου, ο εργοδότης, επικαλούμενος τη δοκιμαστική περίοδο, μπορεί να προβεί σε απόλυσή του χωρίς προειδοποίηση και αποζημίωση απόλυσης.
Δόθηκε νέο ισχυρό χτύπημα στις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις. Οι νόμοι που ψηφίστηκαν προβλέπουν ότι μετά τους τρεις μήνες από τη λήξη τους, εφόσον δεν υπογραφεί νέα κλαδική ΣΣΕ, θα διατηρείται τυπικά ο βασικός κλαδικός μισθός, οι μισθολογικές ωριμάνσεις, το επίδομα τέκνου, σπουδών και το επίδομα επικίνδυνης εργασίας, εφόσον αυτά περιλαμβάνονταν στην παλιά Συλλογική Σύμβαση. Ολα τα υπόλοιπα επιδόματα που υπήρχαν πριν τη λήξη της Σύμβασης, πέραν των προαναφερόμενων, εφόσον δεν υπάρξει νέα ΣΣΕ, παύουν να ισχύουν εφόσον το απαιτήσει ο εργοδότης. Επίσης, μετά τους 3 μήνες εφόσον δεν υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση οι εργοδότες μπορούν να προσλαμβάνουν με το μισθό της ΕΓΣΣΕ.
Δόθηκε η δυνατότητα στη μεγαλοεργοδοσία να παγώσει πάσης φύσεως αυτόματες αυξήσεις στους μισθούς, οι οποίες είναι απόρροια νόμων, ΣΣΕ, κανονιστικών πράξεων, διαιτητικών αποφάσεων. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα επιδόματα τριετίας, πολυετίας, χρόνου εργασίας, κ.ά., μέχρι η ανεργία να κατέβει κάτω από το όριο του 10%.
Τα βασικότερα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ όπως π.χ. το επίδομα ανεργίας, μειώθηκαν κατά 22%, εξαιτίας της σύνδεσής τους με το κατώτερο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Παράλληλα, άλλα επιδόματα που ενίσχυαν το λαϊκό εισόδημα όπως π.χ. το οικογενειακό επίδομα που χορηγούσε ο ΟΑΕΔ καταργήθηκε ολοσχερώς.
Με βάση τα «Στοιχειά απασχόλησης: Ιούνιος 2015» του ΙΚΑ συγκριτικά με ένα χρόνο πριν Ιούνιος 2014, στις κοινές επιχειρήσεις το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 3,01%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 2,85% και στο σύνολο μειώθηκε κατά 2,99%. Ο μέσος μισθός μειώθηκε στις κοινές επιχειρήσεις κατά 2,98% και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 3,72%. Στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 2,35%, ενώ ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 1,70%. Ο μέσος μισθός με μερική απασχόληση ανέρχεται σε 409,44 ευρώ και το μέσο ημερομίσθιο σε 23,86 ευρώ.
Κριτήριο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα
Το ΚΚΕ κρίνει τα μέτρα και τους σχετικούς νόμους με κριτήριο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Με αυτό το κριτήριο τονίζει ότι υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας, είναι εργαλείο για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την κατάργηση βασικών εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων και έχουν οδηγήσει στην πτώχευση του λαού.
Τα μέτρα που ήρθαν δεν είναι προσωρινά. Εντάσσονται σε στρατηγική πολιτική επιλογή που στόχο έχει τη βαθμιαία μείωση του μέσου μισθού, σε συνθήκες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Η μείωση του κατώτερου μισθού έσπρωξε προς τα κάτω, μια σειρά κλαδικούς μισθούς. Το αντεργατικό οικοδόμημα του 1ου και 2ου μνημονίου παρά τα συνθήματα της νέας κυβέρνησης παρέμεινε ακέραιο, όπως αντίστοιχα άθικτη παρέμεινε και η αντεργατική ΠΥΣ του 2012.
Η σταθερή επιδίωξη του κεφαλαίου και της ΕΕ είναι να συνεχιστεί η επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων. Να κυριαρχήσουν παντού και να μονιμοποιηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η μισοανεργία, ο μισθός και οι συντάξεις να φτάσουν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.
Η άμεση αποκατάσταση των εισοδημάτων στην προ κρίσης κατάσταση και η κάλυψη των απωλειών αποτελούν επείγον μέτρο ανακούφισης της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Αυτό σημαίνει επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα 751 ευρώ ως βάση για νέες διαπραγματεύσεις και νέες αυξήσεις.
Σε αυτήν την κατεύθυνση δεν πρέπει να υπάρχει εργαζόμενος που να αμείβεται με λιγότερα από 751 ευρώ. Δηλαδή, να μπει φραγμός στην πανσπερμία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, στη μερική απασχόληση, στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στα κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης, που κατεβάζουν τους μισθούς σε άθλια επίπεδα, στα 200 και 300 ευρώ.
Παράλληλα, πρέπει να καταργηθούν οι νόμοι που προκάλεσαν μεγάλες μειώσεις στις κλαδικές Συμβάσεις. Οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις που καλύπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων, να επανέλθουν στα κατώτερα επίπεδα του 2009. Με αυτό το όριο ως βάση, να καταργηθούν οι νομοθετικές δεσμεύσεις και να υπάρξουν ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Συμβολή στον αγώνα του λαού
Η πρόταση νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ στη Βουλή και η προσπάθεια που θα καταβάλει να γίνει κτήμα του εργατικού - λαϊκού κινήματος και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, είναι μια συμβολή στην πάλη για τα λαϊκά συμφέροντα.
Ταυτόχρονα με την ανάγκη κατάργησης νόμων και διατάξεων που προκάλεσαν ισχυρά πλήγματα στους μισθούς και το λαϊκό εισόδημα, το ΚΚΕ υποστηρίζει πλαίσιο με σημαντικούς στόχους πάλης:
  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και Κλαδικών Συμβάσεων με το πλαίσιο του ταξικού κινήματος με επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους χωρίς διακρίσεις με βάση την ηλικία, ως έναρξη για συζήτηση και διαπραγμάτευση για αυξήσεις.
  • Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ.
  • Αμεση υπογραφή και επαναφορά όλων των κλαδικών Συμβάσεων στα επίπεδα του 2009.
  • Να καταργηθεί ο άθλιος διαχωρισμός των εργαζομένων με βάση την ηλικία.
  • Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  • Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
  • Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε για υπογραφή επιχειρησιακών Συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις κλαδικές Συμβάσεις.
  • Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.
  • Κατάργηση των νόμων που αφορούν στον ΟΜΕΔ και στις Ενώσεις Προσώπων.
  • Επαναφορά των οικογενειακών, των κλαδικών και άλλων επιδομάτων που καταργήθηκαν.
  • Κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν τις αποζημιώσεις.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας.
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας.
  • Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αναγκάζει οργανισμούς και φορείς, να τοποθετήσουν τα ταμειακά διαθέσιμα στην ΤτΕ.
  • Πρακτική άσκηση των σπουδαστών με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  • Εξι ώρες δουλειάς για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, για σπουδαστές και φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν.
  • ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 10-3-2016

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 


ΠΡΟΣ : τον κ. Περιφερειάρχη Ηπείρου
Κοιν. Στους επικεφαλής των συνδυασμών του Περιφερειακού Συμβουλίου
Κοιν. Προς τα μέλη του περιφεερεικαού συμβουλίου 

ΘΕΜΑ: Έκτακτη σύγκληση Περιφερειακού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες και τις εξελίξεις στην περιοχή. 

Οι χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν είναι τα μεγαλύτερα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων που ξεκίνησαν και συνεχίζουν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ, η Ρωσία, γιατί ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα βάλει στο χέρι τον πλούτο μιας ολόκληρης περιοχής, για το ποιων χωρών τα μονοπώλια θα κερδίσουν από το παζάρι που είναι σε εξέλιξη.
Ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, της συνθήκης του Δουβλίνου, που εφαρμόζοντας τη Σέγκενπροβλέπουν συνοριακούς ελέγχους, δίνοντας πράσινο φως για κλειστά σύνορα, φράχτες, πλαφόν προσφύγων, hot spots, την ίδια ώρα που η Ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με το ΝΑΤΟ για το Αιγαίο.
Η περιοχή μας δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτούς τους σχεδιασμούς καθώς φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά προσφύγων σε ολόκληρη την Ήπειρο, μέτρο που δεν πρόκειται να βοηθήσει στην μετακίνηση τους προς τις χώρες προορισμού τους αλλά να διαχειριστεί τον επερχόμενο εγκλωβισμό τους στην χώρα μας.
Για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε άμεσα και μετά από ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Περιφερειάρχη  έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το προσφυγικό, τους χώρους εγκατάστασης προσφύγων στην Ήπειρο, τον αριθμό που πρόκειται να μεταφερθεί, τους όρους διαβίωσης τους σε αυτούς τους χώρους, τη συνάντηση που πραγματοποιήσατε με τους Δημάρχους της περιοχής  κλπ

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Ολυ Τσουμάνη
Κώστας Κωτσαντής
Δημήτρης Ζιώβας

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ

«Λογαριασμοί Ανθρωπιάς»...

Γίνεται ν' ανοίξεις «λογαριασμό ανθρωπιάς»; Να περάσεις δηλαδή σε ανώτερη μορφή καπιταλιστικής πάλης για κέρδη, τέτοια εποχή μάλιστα και χωρίς να σε προγκάρουν; Γίνεται να φέρεσαι πολιτισμένος κι αλληλέγγυος όπως η πλειοψηφία των φτωχών Ελλήνων, ανέργων κι εργαζομένων, και συνάμα να θεωρείσαι επενδυτής με «μακεδονική» αίγλη; Στη χώρα της Ειδομένης και της Λέσβου, του Πόρτο Λεόνε - Πειραιά, που σαν λιοντάρι προσπαθεί να χωνέψει τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες, πριν φτάσουν οι πεινασμένοι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, γίνεται και παραγίνεται. Επίσημα. Τυπικότατα. «Φυσιολογικά» πετυχημένα και καπιταλιστικά.
Τις ώρες τούτες τις μαύρες, που προοιωνίζονται άβυσσο και άδικο θάνατο, το ερώτημα μοιάζει φρικαλέα παράταιρο αν δεν έχει πάρει το μάτι σου μια σπουδαία είδηση. Οικονομικού περιεχομένου. Σπουδαία μόνο αν την έχεις ψαρέψει στον «Ριζοσπάστη», που δε λειτουργεί σαν λουστράκος των υποδημάτων του εκάστοτε κουαρτέτου και ξεσκονιστής της τρόικας.
Η Κεντρική Τράπεζα της ΠΓΔΜ έδωσε στοιχεία για το 2015. Η Stopanska Banka A.D. Skopije είχε τα μεγαλύτερα κέρδη της, 31,2 εκατομμύρια ευρώ, αύξηση 26,7%, καταθέσεις 1,1 δισ. ευρώ και χορηγήσεις 900 εκατομμύρια. Ως εδώ, τι κόφτει τον καθένα, θα μου πεις, και κυρίως αυτόν τον Ελληνα που κόβει απ' τη χιλιοκομμένη σύνταξή του και πάει και παίρνει γάλα για τα προσφυγόπουλα, να το μοιράσει νοτισμένο με το δάκρυ απ' την ανάμνηση της δικής του προσφυγιάς; Πώς να τον κόψει αν δεν ξέρει, αν δεν κατανοεί (αυτός που πλήρωσε και πληρώνει την ανακεφαλαιοποίηση των... ελληνικών του τραπεζών) πως η σκοπιανή «μεγάλη κυρία» - τράπεζα ανήκει στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος!!!
Τριανταπέντε χιλιόμετρα συρματόπλεγμα, λάσπη, πείνα, φόβος, Σκοπιανοί στρατοχωροφύλακες, σαν ράμπο πάνοπλοι, τη ροή των ανθρώπων - προσφύγων τη σταματάνε. Τη ροή των προσόδων, των κερδών, της ενιαίας ελληνοσκοπιανής αστικής τάξης δεν την σταματάει τίποτα και πουθενά. Οι μπίζνες είναι μπίζνες και η «ανθρωπιστική καταστροφή», πάω στοίχημα, θα αυγατίσει τα κέρδη των... «εθνικών» τραπεζών μας, στο πλαίσιο της «καλής γειτονίας», δόξα τω θεώ ΝΑΤΟ, την Παναγία ΕΕ και το Αγιο Πνεύμα Σένγκεν. Στούρνοι, κυρ Στουρνάρα μου είμαστε, που δεν καταλαβαίνουμε πώς πρέπει να «αξιολογούμαστε» ακόμη κι ως είδηση από τ' αφεντικά μας. Οι απόγονοι του πολυμήχανου Οδυσσέα, που κραυγάζουν πως δεν είναι φασίστες, αλλά εθνικιστές, πολύ θα την εκτίμησαν την ειδησάρα αυτή. Καίγοντας αποθήκες και κτίσματα - καταφύγια προσφύγων, απ' τα Γιαννιτσά έως το Καστελόριζο, οργώνοντας χωράφια στην Πέλλα για να μη φυτρώσουν τέντες απελπισμένων, ξέρουν πώς ξεπλένεται το μαυραγορίτικο χρήμα, ο πλούτος των διακινητών, η υπεραξία της διαφθοράς, η κομμένη χωρίς τιμολόγιο στα μέτρα των λούμπεν «ονοματομάχων» κι απ' τις δυο πλευρές του φράχτη - σύνορο...
Οταν το ταξικό πρόσημο το βάζουν οι άθλιοι των ημερών, γίνονται όλοι σαν Κατρούγκαλοι. Αναφωνούν «είμαι κι εγώ κομμουνιστής», θέτοντας την ίδια τους τη μούρη στην υπηρεσία του βαθέως αντικομμουνιστικού κράτους, ωσάν ν' αναφωνούν «φτύστε με να τους ξεφορτωθούμε». Τέτοια θυσία για το κοινό καλό μόνο γίγαντες της σκέψης ενός Κουρουμπλή αξιώνονται, στην αψίδα θριάμβου των οπορτουνιστών. Το νέο πλαίσιο λογικής στο οποίο θα κινούμαστε από δω κι εμπρός, αν θέλουμε να παραμείνουμε Ευρωπαίοι με αρχές και με εθνικές τράπεζες μεγάλες και σίγουρες, είναι να στεκόμαστε αλληλέγγυοί της. Να βγαίνουμε στο δρόμο, ως επιστήμονες που θέλουν ν' αδυνατίσουν. Διαδήλωση + Προσφυγιά = Υγεία, κομψότης και μέσο να κοστίζουν λιγότερο φυσικά τα στενότερα φέρετρα και ν' αυξάνεται η χωρητικότητα των νεκροταφείων με... ταξικό πρόσημο, παρακαλώ. Η Μακεδονία είναι ελληνική. Ως τράπεζα Σκοπιανή. Τουλάχιστον!

Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 6-3-2016

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ανακοίνωση - Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τις τρέχουσες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις

Η ΚΕ του ΚΚΕ, σε πρόσφατη συνεδρίασή της, συζήτησε τις τρέχουσες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις σε διεθνές και εσωτερικό επίπεδο και καθόρισε τα άμεσα καθήκοντα του Κόμματος, ώστε να δυναμώσουν οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες, η κοινωνική συμμαχία, να γίνει υπόθεση της λαϊκής πάλης η πρόταση διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ, για μια ριζικά διαφορετική πορεία της χώρας, με την εργατική τάξη και το λαό να έχουν στα χέρια τους την εξουσία και την οικονομία.
Η ΚΕ κατέληξε στην παρακάτω Απόφαση - Ανακοίνωση, την οποία δίνει στη δημοσιότητα:

1.Οι αρνητικές για τα λαϊκά συμφέροντα εξελίξεις, σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο όσο και στη χώρα μας, βεβαιώνουν ότι το βάρβαρο και αντιλαϊκό, σε κάθε πτυχή και εκδήλωσή του, ιμπεριαλιστικό σύστημα, ο καπιταλισμός, δεν εξανθρωπίζεται.
Φτώχεια, ανεργία, ιμπεριαλιστικός πόλεμος, προσφυγιά, αναγκαστική μετανάστευση μια απάντηση μπορούν να έχουν από τη σκοπιά των λαών: Αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη για την ανατροπή του σάπιου συστήματος.
Μόνο σε αυτήν την πορεία του αγώνα για ριζική λύση, για πραγματική διέξοδο, μπορούν οι λαϊκές δυνάμεις που υποφέρουν να παρεμποδίζουν μέτρα, να αμβλύνουν συνέπειες, να αποσπούν και κάποιες κατακτήσεις.
Οι τρέχουσες εξελίξεις χαρακτηρίζονται από τη δυσκολία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να ολοκληρώσει την «αξιολόγηση» που προβλέπει το 3ο μνημόνιο και κυρίως να προχωρήσει απρόσκοπτα στην εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου και των άλλων προαπαιτούμενων αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων.
Οι μεγάλες κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, των επιστημόνων, των γυναικών, της νεολαίας, των συνταξιούχων, αυξημένης μαζικότητας, ανεβασμένων μορφών πάλης, αλληλεγγύης, διάρκειας, έχουν συμβάλει στην καθυστέρηση της κατάθεσης και ψήφισης της κυβερνητικής πρότασης για το Ασφαλιστικό, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το τέλος Γενάρη.
Η δυσκολία της κυβέρνησης σχετίζεται και με τη στάση των άλλων αστικών κομμάτων που δεν στηρίζουν ανοιχτά τα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ συμφωνούν με την ουσία τους, με προφανή στόχο να αναβαπτιστούν στη λαϊκή συνείδηση και να κρατήσουν αποστάσεις από την ψήφο που έδωσαν στο 3ο μνημόνιο, το οποίο εμπεριέχει - και μάλιστα περιγράφει αναλυτικά - τα αντιλαϊκά μέτρα.
2.Στις οικονομικές - πολιτικές δυσχέρειες της κυβέρνησης προστίθενται και οι δυσχέρειες που έχουν σχέση με το οξυμένο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εισροής προσφύγων και μεταναστών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρει σοβαρότατες ευθύνες για την εξέλιξη του προβλήματος. Συμμετέχει ενεργά στους σχεδιασμούς της ΕΕ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, ψήφισε και συμφώνησε σε αποφάσεις που οδηγούν σε μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων - μεταναστών στην Ελλάδα και στο ανοιγοκλείσιμο της κάνουλας των προσφυγικών ροών, σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου για φτηνά εργατικά χέρια.
Αυτές τις ανάγκες εξυπηρετεί και το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων από Ελλάδα, Ιταλία σε άλλα κράτη - μέλη και τα «hot spots» διαλογής των προσφύγων. Οι αντιθέσεις μεταξύ κρατών - μελών για τη διαχείριση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, που έχουν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα (κλείσιμο συνόρων, συζήτηση για αναστολή της Σένγκεν), οφείλονται στα διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης και στη διαφορετική θέση της οικονομίας των καπιταλιστικών κρατών - μελών στην ΕΕ και παγκοσμίως, παράγοντες που επιδρούν στη στάση τους απέναντι στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα.
Μπροστά στην ορατή πλέον κατάσταση του εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, το λαϊκό κίνημα χρειάζεται ακόμη περισσότερο να στοχεύσει τον πραγματικό υπαίτιο για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, ο λαός να βγάλει συμπεράσματα για το χαρακτήρα της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και των πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν και να απαιτήσει τη σύγκρουση με τις πολιτικές της ΕΕ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Να εντείνει την αλληλεγγύη του απέναντι στα θύματα του ιμπεριαλισμού, να απομονώσει τις ρατσιστικές - ναζιστικές - φασιστικές συμμορίες.
Ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη αποτελεί η ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Προσφυγικό, μετά από πρόταση των Γερμανίας - Τουρκίας και συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κομμάτων, με προσχηματικές «διαφοροποιήσεις». Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ ουσιαστικά ενισχύει τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη Συρία, ανοίγοντας το δρόμο για την πιο ενεργή ανάμειξη του ίδιου του ΝΑΤΟ στο «Συριακό» αλλά και στη Βόρεια Αφρική. Αυτό δείχνει η ανάληψη της δράσης από τη Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Αυτή η εμπλοκή οδηγεί στην κλιμάκωση του πολέμου και προετοιμάζει νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, π.χ. στη Λιβύη, που θα αυξήσουν τα κύματα των προσφύγων. Οξύνει τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, που εκδηλώνονται και με τη συγκέντρωση πολεμικών μέσων στην περιοχή και αυξάνει τον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής της χώρας στην περίπτωση γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, δυναμώνουν οι αντιθέσεις, ακόμη και μέσα στο ΝΑΤΟ, με τις αντιδράσεις τόσο των Πολωνίας, Γερμανίας, Τουρκίας, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας, στο ενδεχόμενο ενός προσωρινού συμβιβασμού ΗΠΑ - Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, που θα περιλαμβάνει και σύμπλευση για συμμετοχή των Κούρδων της Συρίας στα διαπραγματευόμενα μέρη.
Συνολικά, η εμπλοκή του ΝΑΤΟ αυξάνει τους κινδύνους, αποθρασύνει και ενισχύει την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
3.Βάση όλων των αντιθέσεων που οξύνονται είναι η πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας διεθνώς και στην ΕΕ. Στην Ελλάδα, το 2015 έκλεισε με νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,7%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ αρνητικά «τρέχει» και το 2016. Η αυξανόμενη δυσκολία στην άσκηση της καπιταλιστικής διαχείρισης και στην Ελλάδα βρίσκεται σε συνάρτηση με την όξυνση της οικονομικής κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η παγκόσμια καπιταλιστική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε, πέφτοντας στο 3,1% το 2015, σε σχέση με 3,46% το 2014. Κυρίως, υπάρχει επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, κρίση στη Βραζιλία και τη Ρωσία.
Η Ευρωζώνη, ως σύνολο, παραμένει σε περιορισμένους ρυθμούς ανάπτυξης, με σημάδια αστάθειας στη Γαλλία και την Ιταλία, με συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.
Στις ΗΠΑ αναπτύσσεται πολιτική συζήτηση για τα προβλήματα που γεννά η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, ως δυσμενούς παράγοντα για τις αμερικανικές εξαγωγές.
Σε αυτό το πλαίσιο, μεγαλώνουν οι αντιθέσεις για το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Αυξάνονται οι πιέσεις της γαλλικής και της ιταλικής κυβέρνησης προς τη γερμανική για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, με στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των δικών τους μονοπωλίων, σε συνθήκες που ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης (Γερμανίας - Γαλλίας) παραμένουν οξυμένες διαφορές ως προς τη δημοσιονομική τους κατάσταση (πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και οριακό δημοσιονομικό πλεόνασμα στη Γερμανία, αντίστοιχα ελλείμματα στη Γαλλία).
Προς το παρόν, δείχνει να υπερισχύει η γερμανική πρόταση για τη συγκρότηση Ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου, που θα κρίνει τη συμμόρφωση και απόκλιση των κρατών - μελών από το Σύμφωνο Σταθερότητας, έναντι της πρότασης Ολάντ για συγκρότηση κυβέρνησης της Ευρωζώνης και Κοινοβουλίου του Ευρώ.
Από την άλλη, η Βρετανία ακολουθεί πολιτική αποστασιοποίησης σε σχέση με την εμβάθυνση στην Ευρωζώνη, ενώ η συμμετοχή της στην ΕΕ θα κριθεί με δημοψήφισμα τον προσεχή Ιούνη. Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, επιτεύχθηκε ένας προσωρινός, εύθραυστος συμβιβασμός, με ανοχή στη συμμετοχή κρατών με διαφορετικό νόμισμα στην ΕΕ.
Η «αδιάλλακτη» στάση του κουαρτέτου το προηγούμενο διάστημα σχετικά με την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», καθώς και οι διαφορετικές θέσεις για την «αξιολόγηση» και τη διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος, δεν απορρέουν μόνο από στενά οικονομικά κίνητρα και δεδομένα, αλλά εκφράζουν τις γενικότερες αντιθέσεις για την προοπτική της Ευρωζώνης. Μέσα σε αυτό το κλίμα, αναζωπυρώνεται και η συζήτηση για το grexit, που μπορεί να αξιοποιηθεί από τη γερμανική κυβέρνηση ως μοχλός πίεσης, για να κάμψει τις αντιδράσεις προς την πρότασή της για το μέλλον της Ευρωζώνης.
Τα παραπάνω διαψεύδουν την κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία, γιατί θα οδηγήσουν στην οριστική έξοδο από την κρίση και στη διασφάλιση της πορείας στην Ευρωζώνη που θα είναι προς το συμφέρον του λαού. Η κυβέρνηση κρύβει ότι και στη φάση της όποιας καπιταλιστικής ανάκαμψης όλα τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα θα παραμείνουν, ενώ την ίδια στιγμή η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί από τις συνολικότερες εξελίξεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος - το αντίθετο μάλιστα - μιας πιο βαθιάς και συγχρονισμένης κρίσης.
4.Την ίδια στιγμή, με βάση το στρατηγικό στόχο της αστικής τάξης για ανάδειξη της χώρας σε κόμβο μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, η κυβέρνηση προσπαθεί να αναβαθμίσει τη συμμαχία της με το Ισραήλ, επιχειρεί άνοιγμα στο Ιράν και διατηρεί αντιφατικές σχέσεις ανταγωνισμού και συνεργασίας με την Τουρκία.
Το πρόσφατο μνημόνιο ναυτιλιακής συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας αποτελεί την πιο σημαντική εξέλιξη στις οικονομικές ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το μνημόνιο περιλαμβάνει εγκαθίδρυση τακτικών συνδέσεων μεταξύ ελληνικών και τουρκικών λιμένων για μεταφορές με πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και με οχηματαγωγά πλοία, καθώς και τη συνεργασία στην κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρισμό.
Μεγαλύτερης έκτασης και βάθους είναι οι συμφωνίες συνεργασίας με το Ισραήλ, που αφορούν στην επανεκκίνηση του αγωγού φυσικού αερίου «East Med», την καλωδιακή σύνδεση Ενέργειας, τη συνεργασία στην τεχνολογία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τη διεύρυνση δυνατοτήτων κατασκευής σταθμών (θέμα που εντάσσεται και στην τριμερή συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου). Συνεχίζεται, επίσης, η στρατιωτική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, εντείνονται οι πιέσεις για γρήγορη επίλυση του Κυπριακού, με βάση ουσιαστικά ένα νέο διχοτομικό σχέδιο «τύπου Ανάν».
Το άνοιγμα στο Ιράν περιλαμβάνει την έναρξη προμηθειών αργού πετρελαίου μέσα στο 2016, τις επαφές για επενδύσεις ομίλων και συζητήσεις με εκπροσώπους της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
5.Η δυσκολία περάσματος στην καπιταλιστική ανάκαμψη, η όξυνση των αντιθέσεων στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, των γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή και με πολεμικά πλοία, η διαχείριση των προσφυγικών ροών, είναι το έδαφος που διαμορφώνει συνθήκες κυβερνητικής αστάθειας και δυσκολίες στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος.
Βασικά στοιχεία των διεργασιών αναμόρφωσης αποτελούν, από τη μια, η προσπάθεια διαμόρφωσης ενός νέου διπολισμού ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, αναγκαίου για τη λειτουργία του συστήματος κυβερνητικής εναλλαγής και εγκλωβισμού λαϊκών μαζών με αποπροσανατολιστικά διλήμματα και, από την άλλη, η επιδίωξη για «εθνική συναίνεση και συνεννόηση» στην εφαρμογή αναδιαρθρώσεων στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο. Αυτά τα στοιχεία είναι αντιφατικά, γι' αυτό και δύσκολο να εξισορροπήσουν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως δυσκολεύεται στο ρόλο της προώθησης της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων, της στρατηγικής του κεφαλαίου, εξασφαλίζοντας την εργατική - λαϊκή ανοχή και την ευρύτερη πολιτική συναίνεση. Οι εργατικές - λαϊκές αντιδράσεις προκαλούν δυσκολίες στο εσωτερικό του, δυσαρέσκεια και απώλειες σαν αυτές που αντιμετώπισαν και τα άλλα αστικά κυβερνητικά κόμματα από το 2009 μέχρι σήμερα.
Με επιμονή συσκοτίζει και αποχαρακτηρίζει τον καπιταλιστικό χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης, ακολουθεί την πολιτική των προκατόχων του, αναδεικνύοντας ως αιτίες τα σκάνδαλα και τη διαπλοκή, που είναι αναπόσπαστα με την πολιτική υπηρέτησης του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του. Ταυτόχρονα, επιλέγει την παραπλανητική προπαγάνδα ότι η πολιτική του έχει λαϊκό ταξικό προσανατολισμό, επικαλούμενος τα συσσίτια και τα ψίχουλα στην ακραία φτώχεια. Οσο μεγαλώνει η λαϊκή δυσαρέσκεια, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να υποβιβάσει τις δίκαιες εργατικές - λαϊκές απαιτήσεις.
Η ΝΔ, υπό τη νέα ηγεσία της, προσπαθεί να αναδειχθεί σε αξιόπιστη λύση αστικής διακυβέρνησης, εξασφαλίζοντας τη στήριξη βασικών τμημάτων του κεφαλαίου, αλλά και της ΕΕ. Επιδιώκει να εμφανιστεί ως υπεύθυνη και όχι λαϊκίστικη αντιπολίτευση, ως ένα μετριοπαθές κόμμα «κεντρώου προσανατολισμού», συνεπής υποστηρικτής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της ευρωζωνικής ένταξης. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη δημιουργία κόμματος «δεξιά» της ΝΔ.
Στο χώρο της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας, με βασικό εκφραστή τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), εντάθηκαν οι διεργασίες το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την εκλογή νέας ηγεσίας στη ΝΔ. Παρά την κριτική που ασκεί η ηγεσία της στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μια σειρά από κινήσεις δείχνουν ότι γίνεται προσπάθεια να κρατιέται ανοιχτός ο ορίζοντας μιας μελλοντικής συνεννόησης, ακόμα και συνεργασίας. Οι δηλώσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την εκλογή του προέδρου της ΝΔ, ότι τη χωρίζει άβυσσος από τη ΝΔ, υποδηλώνει τον ελιγμό του στίγματος που θέλει να δώσει, παίζοντας ουσιαστικά στο δίπολο «αριστερά - δεξιά», με στόχο την εκλογική ανάκαμψη. Τμήμα του «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική στην πολιτική της ηγεσίας, προκρίνοντας την ανάγκη ανασυγκρότησης του «κεντρώου», «μεσαίου», «ευρωπαϊκού χώρου», στον οποίο περιλαμβάνει και τμήμα της ΝΔ.
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και το Ποτάμι. Η εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ χαιρετίστηκε από ένα τμήμα στελεχών του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της σύμπραξης μαζί της, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση άλλων. Οι πρόσφατες εργασίες του Συνεδρίου του επιβεβαιώνουν την πορεία αυτού του κόμματος, ως πρόθυμου στηρίγματος αντιλαϊκών αστικών κυβερνήσεων ευρύτερης συνεργασίας.
Στην όλη διεργασία, ρόλο παίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, ο οποίος σιγοντάρεται από ορισμένα αστικά επιτελεία και ΜΜΕ, με στόχο να προβάλλει απροκάλυπτα θέσεις, που, με επιφυλάξεις, συζητιούνται και στα άλλα αστικά κόμματα. Προβάλλει το στόχο της οικουμενικής κυβέρνησης, προπαγανδίζει τα πιο αντιδραστικά μέτρα και την προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, ενώ επιδίδεται σε ένα συστηματικό αντικομμουνισμό. Σε πολλά σημεία θυμίζει το ρόλο που έπαιζαν ο Καρατζαφέρης και ο ΛΑ.Ο.Σ. πριν από μερικά χρόνια.
Ολα τα παραπάνω συνηγορούν στην εκτίμηση ότι το στοιχείο της σχετικής κυβερνητικής αστάθειας και της ρευστότητας στο αστικό πολιτικό σύστημα δεν θα εκλείψει άμεσα και εύκολα.
Στη διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος στοχεύουν και άλλες παρεμβάσεις, όπως για αλλαγή του εκλογικού νόμου με κυβερνητική πρωτοβουλία και κύρια στόχευση τη μείωση του μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα ή και την πριμοδότηση και του δεύτερου, το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών.
Τα αστικά επιτελεία προτιμούν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να «κλείσει» την «αξιολόγηση», να ολοκληρώσει το πακέτο αναδιαρθρώσεων, αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζονται και για άλλα πολιτικά ενδεχόμενα, όπως εκλογές ή νέα κυβέρνηση ευρύτερης κομματικής αποδοχής από την παρούσα Βουλή.
Μπροστά σε αυτά τα ενδεχόμενα εξελίξεων, το ΚΚΕ θα εντείνει την ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική του ετοιμότητα και δράση. Το ΚΚΕ θα προβάλει ακόμα πιο πλατιά και εύστοχα τις θέσεις και τις προτάσεις του και πάνω απ' όλα θα κατευθύνει τη δράση του, ώστε να ενισχύονται η συσπείρωση και η πάλη των δυνάμεων που έχουν συμφέρον για την οριστική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για ριζικές αλλαγές σε όφελος του λαού.
6.Το ΚΚΕ καλεί το εργατικό και λαϊκό κίνημα, τους νέους και τις νέες των λαϊκών δυνάμεων σε επαγρύπνηση και αγωνιστική αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική δράση. Ο ταξικός αντίπαλος δεν είναι τόσο ισχυρός όσο εμφανίζεται, αλλά και ο εργατικός - λαϊκός παράγοντας έχει ευθύνη να μην εγκλωβίζεται σε ψεύτικα διλήμματα, σε «αριστερές» ή «εθνικιστικές» παγίδες, προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας και εξουσίας.
Το επόμενο διάστημα απαιτείται αναλυτικότερη συζήτηση και εκτίμηση αρκετών πλευρών των σημερινών αγώνων, της προώθησης της πολιτικής του ΚΚΕ μέσα σε ευρύτερες λαϊκές μάζες.
Οι κινητοποιήσεις (πανεργατικές απεργίες, συλλαλητήρια, μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς, κινητοποιήσεις των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, πολλών κλάδων επιστημόνων κ.λπ.) δίνουν αρκετά νέα στοιχεία, εμπλουτίζουν την πείρα των κομμουνιστών στην πάλη, σε συνδυασμό με την ανάγκη πολιτικοποίησης του περιεχομένου και του πλαισίου των αιτημάτων, τη συσπείρωση και οργάνωση δυνάμεων, τις μορφές πάλης, τη διαπάλη για τα αιτήματα, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις πολλά ανώτερα μεσοστρώματα.
Οι δράσεις αυτές και η δουλειά που έγινε από τις Κομματικές Οργανώσεις δίνουν στοιχεία πολύτιμα και για την προώθηση της ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τη λαϊκή συμμαχία, τη διεύρυνση των υπαρχουσών συσπειρώσεων μέσα στο κίνημα.
Στις κινητοποιήσεις αυτές, οι άλλες αστικές δυνάμεις που στήριξαν την ψήφιση του 3ου μνημονίου, και πρώτα απ' όλα η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ στην ουσία συμφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης, δεν υποστηρίζουν με ανοιχτό τρόπο τα προτεινόμενα μέτρα της, θεωρώντας ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές - στην ουσία αντιλαϊκές επίσης - ρυθμίσεις γι' αυτά. Π.χ. στους αγρότες προκρίνουν την πιο αυστηρή διαφοροποίηση μεταξύ τού κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και μη. Γενικά, εμφανίζονται ως υπερασπιστές των ανώτερων μεσαίων στρωμάτων που πλήττονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ζήτημα που δυσκολεύει και σπέρνει σύγχυση σε τμήματα του λαού, που δεν μπορούν ακόμα να διακρίνουν αυτές τις διαφορές και τις προπαγανδιστικές σκοπιμότητες των άλλων κομμάτων.
Η ΝΔ, αλλά και δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, που είτε είχαν μετακινηθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι, οδηγήθηκαν σε αντίδραση κατά του κυβερνητικού ασφαλιστικού σχεδίου (π.χ. στο ΤΕΕ, στο Δικηγορικό Σύλλογο, στη ΓΣΕΒΕΕ και αλλού). Η καλή παρακολούθηση στην εξέλιξη της προώθησης των θέσεων των αστικών κομμάτων μέσα στο μαζικό κίνημα είναι απαραίτητη, ώστε να διευκολύνονται η αποκάλυψη του ρόλου τους και το τράβηγμα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, των εργαζομένων με μπλοκάκι κ.λπ., από την επιρροή αστικών δυνάμεων στο χώρο των επιστημόνων.
Αστικές πολιτικές δυνάμεις, όπως το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και η Χρυσή Αυγή, δραστηριοποιήθηκαν στις λαϊκές κινητοποιήσεις με διάφορες μορφές, φυσικά έξω και σε αντίθεση με το ταξικά προσανατολισμένο κίνημα.
Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η παρέμβαση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στους αγρότες, αρκετές φορές κρύβοντας ακόμα και την πραγματική πολιτική της ταυτότητα, προκειμένου να επηρεάσει, να εξαπατήσει ευκολότερα δυνάμεις που εκλογικά ακολούθησαν τη ΝΔ. Το κάλπικο σύνθημα της Χρυσής Αυγής για την «εθνική παραγωγή» και την «προτεραιότητα της πρωτογενούς παραγωγής» - για να κολακέψει και να προσεταιριστεί τους αγρότες - κρύβει ότι οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας καταστρέφονται εξαιτίας πρώτ' απ' όλα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της αδύναμης και ανισόμετρης θέσης της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Χρυσή Αυγή ουσιαστικά δεν απορρίπτει την ΕΕ, αλλά επιζητεί «βελτίωση» της θέσης του ελληνικού κεφαλαίου σε αυτήν. Καλλιεργεί το μίσος προς τους άλλους λαούς, τα θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, τους πρόσφυγες και μετανάστες, αξιοποιώντας τις συνέπειες από τη διογκούμενη εισροή και τον εγκλωβισμό προσφύγων στη χώρα.
7.Σήμερα έχει συγκεντρωθεί πλούσια θετική πείρα από τη δουλειά μας με λαϊκές δυνάμεις που βρίσκονται σε κίνηση, στο εργατικό κίνημα, στο αγροτικό κίνημα, στους αυτοαπασχολούμενους και άλλα λαϊκά στρώματα, που δε συμφωνούν σε όλα μαζί μας, αλλά αναγνωρίζουν τη μαχητικότητα, την οργανωτικότητα, τη σοβαρότητα, τη σταθερότητα και συνέπεια του Κόμματος στην πάλη υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.
Συνολικά έχει ανέβει το κύρος του Κόμματος και αυτό πρέπει να αποκρυσταλλωθεί σε βάθος, να διαμορφώνονται στέρεοι ιδεολογικοί και οργανωτικοί δεσμοί. Εξακολουθεί στην αντίληψη ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων, που συμμετέχουν στους αγώνες ή προσεγγίζουν το Κόμμα, να υπερισχύει κυρίως, μόνο η αναγκαιότητα της εκλογικής ενίσχυσής του και όχι η στήριξη του συνόλου της πολιτικής του πρότασης, η αναγκαιότητα συμμετοχής στον ταξικό αγώνα όλων και η οικοδόμηση της μεγάλης Λαϊκής Συμμαχίας, που θα στοχεύει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και τα μονοπώλια.
Από αυτήν τη σκοπιά πρέπει να δυναμώσει με μεγαλύτερη επιμονή και βάθος η ολόπλευρη και πολύμορφη ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική δουλειά με όλους και όλες στους τόπους δουλειάς, στις σχολές και τα σχολειά, στις λαϊκές γειτονιές, στις πόλεις και τα χωριά της πατρίδας μας, με άξονα την πολιτική πρόταση διεξόδου από την καπιταλιστική κρίση, με το λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων, για την εργατική - λαϊκή εξουσία, που θα καταργήσει τις σχέσεις εκμετάλλευσης, θα οργανώσει και θα διευθύνει την παραγωγή, την οικονομία, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τις σχέσεις με τις άλλες χώρες προς όφελος της λαϊκής ευημερίας.
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Φλεβάρης 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 6-3-2016