Κυριακή 28 Μαΐου 2017

ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΑΡΔΕΥΣΗ

Με το νέο χαράτσι στο νερό πλήττονται διπλά οι αγρότες

Το νέο χαράτσι στο νερό, που επιβάλλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πλήττει διπλά τους αγρότες, αφού θα το πληρώσουν τόσο για την ύδρευση του αγροτικού νοικοκυριού, όσο και για την άρδευση των καλλιεργειών, σημειώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:
«Πρόκειται για το πρόσθετο “περιβαλλοντικό” τέλος που επιβάλλεται με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, στο πλαίσιο εφαρμογής από τη χώρα μας της Οδηγίας - Πλαίσιο της ΕΕ 2000/60 για τα νερά κι έρχεται να προστεθεί στα υψηλό ποσό που, ήδη, πληρώνουμε και για το πόσιμο, αλλά, μέσω των ΤΟΕΒ και για το νερό άρδευσης. Το τέλος θα το εισπράττει ο δήμος, ο οποίος θα μετρά την κατανάλωση στις ιδιωτικές αγροτικές γεωτρήσεις και θα το αποδίδει στο Πράσινο Ταμείο της ΕΕ, κρατώντας ως προμήθεια το 2,5% του ποσού.
Στις πλάτες των αγροτών, αλλά και των άλλων λαϊκών νοικοκυριών, θέλει να φορτώσει η κυβέρνηση και το λογαριασμό των έργων για το νερό που είτε έχουν γίνει στο παρελθόν, είτε είναι σε φάση κατασκευής ή πρόκειται να κατασκευαστούν στο μέλλον, καθώς στα νέα τιμολόγια ύδρευσης και άρδευσης θα συνυπολογίζεται και το κόστος απόσβεσης αυτών των έργων.
Η επιβάρυνση από το νέο "περιβαλλοντικό" χαράτσι για το νερό θα είναι πολύ μεγάλη για τους παραγωγούς αγρότες καθώς υπολογίζεται ότι θα φτάνει σε εκατοντάδες ευρώ κι έρχεται να προστεθεί στα άλλα πολλά και δυσβάστακτα βάρη με τα οποία μας έχει φορτώσει η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως:
- Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών, σταδιακά, μέχρι το 2022, που αυξάνονται κι άλλο με την απόφαση που πάρθηκε στο πλαίσιο του 4ου Μνημονίου, το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, να υπολογίζονται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος του προηγουμένου έτους και χωρίς την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί.
- Η φορολόγηση με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και με τεκμήρια διαβίωσης, καθώς και το τέλος επιτηδεύματος που θα εφαρμοστεί μετά από 5 χρόνια, ενώ στο πλαίσιο του 4ου μνημονίου πετσοκόβεται το αφορολόγητο που είχαμε κερδίσει με τους πολυήμερους σκληρούς αγώνες μας στα μπλόκα.
- Τα υπέρογκα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, ο αναχρονιστικός κανονισμός του οποίου δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει όλων των ειδών τις ζημιές, ούτε και στο 100% της καταστροφής.
- Ο ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια, τις αγροτικές αποθήκες και τους στάβλους, τα οικόπεδα και τα χωράφια.
- Η πολύ αυξημένη τιμή του αγροτικού ρεύματος και ο υψηλός ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
- Ο επιπλέον φόρος στο κρασί και η κατάργηση των διήμερων στο τσίπουρο.
- Τα χαράτσια για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αδειοδοτήσεις αρδευτικών γεωτρήσεων και σταβλικών εγκαταστάσεων, την πιστοποίηση ψεκαστικών, το ΚΤΕΟ για τα αγροτικά μηχανήματα, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.
- Τις περικοπές των επιδοτήσεων - ενισχύσεων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ της ΕΕ για το 2015- 2020, που συνολικά θα ξεπεράσουν το 60%, ενώ με βάση τις κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ και με εργαλείο το νόμο για το διαχωρισμό των αγροτών σε "κατά κύριο επάγγελμα ή μη", αποκλείονται, εντελώς, από τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις κοντά στις 250.000 μικροκαλλιεργητές, στην πλειοψηφία τους φτωχοί αγρότες που επειδή το αγροτικό τους εισόδημα δεν φτάνει για να ζήσουν τη οικογένειά τους, αναγκάζονται να κάνουν και μια άλλη δουλειά.
Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι τάχα δεν θα επιβαρυνθούν “όσοι εφαρμόζουν καλές πρακτικές στην κατανάλωση του νερού" -χωρίς να διευκρινίζει τι ορίζει ως καλές πρακτικές- καθόλου δεν μας καθησυχάζει, ενώ κοροϊδεύει κατάμουτρα τους μικρομεσαίους αγρότες, υποστηρίζοντας ότι "θέτει σε προτεραιότητα τη βιωσιμότητα της αγροτικής δραστηριότητας, του αγροτικού εισοδήματος, εισάγει κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, δίνει έμφαση στη μείωση κόστους λειτουργίας και θέτει περιβαλλοντικούς στόχους μείωσης της κατανάλωσης".
Ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, θα πολεμήσουμε κι αυτό το μέτρο της κυβέρνησης και της ΕΕ, όπως πολεμάμε τη γενικότερη πολιτική τους, η οποία, με όλα τα μέτρα που παίρνει για τον αγροτικό τομέα, στοχεύει στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών και μονοπωλιακών ομίλων, με αποτέλεσμα το παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.
Μαζί με τους συμμάχους μας, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, θα στήσουμε αγωνιστικά μπλόκα παντού ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και θα περάσουμε στην αντεπίθεση, με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, που μας οδηγεί μαζικά στη φτώχεια και στην εξαθλίωση και το άνοιγμα του δρόμου για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, κατά των συμφερόντων των μονοπωλίων και προς όφελος του ελληνικού λαού».
Το νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα
«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό - δώρο της φύσης και όχι ιδιοκτησία κανενός και η οποιαδήποτε συσχέτιση με κόστος είναι αντανάκλαση της λογικής της εμπορευματοποίησης», υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, με αφορμή το χαράτσι στο νερό που προωθεί η κυβέρνηση .
Αναφέρει συγκεκριμένα:
«Χαράτσι στο νερό τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την επιβολή περιβαλλοντικών τελών που προκύπτουν από την Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια θα επιβαρύνουν τους αγρότες για τη χρήση νερού στις καλλιέργειες που ήδη πληρώνουν (στα ΤΟΕΒ) και όσους καταναλώνουν πόσιμο νερό για οικιακή χρήση.
Η απόφαση με θέμα την "Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του" αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για την εφαρμογή σχετικής οδηγίας της ΕΕ.
Η επιβολή περιβαλλοντικών τελών είναι δεδομένη, έτσι κυβέρνηση και κυβερνητικοί βουλευτές προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι υποστηρίζοντας ότι δεν θα επιβαρυνθούν "όσοι εφαρμόζουν καλές πρακτικές στην κατανάλωση του νερού", χωρίς να διευκρινίζουν πάντως τι ορίζουν ως καλές πρακτικές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για τον τρόπο επιβάρυνσης των καταναλωτών. Η προστασία του περιβάλλοντος που επικαλούνται είναι υποκριτική. Στις σημερινές συνθήκες ανάπτυξης της τεχνολογίας και της επιστήμης, υπάρχει πλήθος από τεχνολογικές λύσεις που επιτρέπουν την εξοικονόμηση της κατανάλωσης νερού και διασφαλίζουν την καλή κατάσταση των υδατικών σωμάτων και την σημαντική αύξηση του διαθέσιμου νερού, χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων.
Στις σημερινές συνθήκες για το Κόμμα μας, χρειάζεται γενικότερος επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός. Οι υπηρεσίες ύδρευσης - αποχέτευσης - άρδευσης πρέπει να έχουν αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα και να μην λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η λειτουργία τους πρέπει να εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό, που θα παίρνει υπόψη τα επίγεια και υπόγεια αποθέματα, την περιβαλλοντική - κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος, τις σύγχρονες ανάγκες στην ύδρευση και αποχέτευση, την εξοικονόμηση και εξασφάλιση υδάτινων πόρων, την ποιότητά τους, την αποκατάσταση των υδάτινων αποθεμάτων, τις ανάγκες άρδευσης με βάση το σχεδιασμό της αγροτικής ανάπτυξης για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών με εγχώρια, ποιοτικά και φθηνά αγροτικά προϊόντα.
Διαχρονικά η πολιτική υδάτων της ΕΕ, που έχει συνδιαμορφωθεί με όλες τις κυβερνήσεις, προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση και την απελευθέρωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Η ΕΕ αξιοποιεί την κατάσταση και την ανάγκη προστασίας του υδατικού περιβάλλοντος, ως εργαλεία, για να προωθήσει την αντιλαϊκή πολιτική, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα και στη λαϊκή κατανάλωση στις πόλεις. Η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ έχει αρνητικό αποτέλεσμα στο κόστος ύδρευσης για τα λαϊκά στρώματα και στις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων, αφού με την ανταποδοτικότητα, την έλλειψη χρηματοδότησης, μεταφέρουν στις πλάτες των λαϊκών καταναλωτών το σύνολο των βαρών.
Πίσω απ' όλες αυτές τις εξελίξεις, πραγματικός ένοχος είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η εξουσία του κεφαλαίου που υπηρετούν κυβέρνηση και ΕΕ για τους οποίους το νερό, όπως άλλωστε και τα τρόφιμα, η γη, τα δασικά οικοσυστήματα, οι φυσικοί πόροι, αποτελούν εμπορεύματα, ελέγχονται και αναπτύσσονται με γνώμονα τη κερδοφορία των μονοπωλίων.
Το ΚΚΕ, επιμένει πως διαχείριση του νερού, προς όφελος των λαϊκών αναγκών, σημαίνει αντιμετώπισή του ως κοινωνικό αγαθό. Προϋποθέτει ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, της εργατικής εξουσίας, κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, εργατικό έλεγχο. Σ' αυτό το πλαίσιο ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του νερού θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί και θα ελέγχει τη διαχείριση του νερού. Για να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος, σήμερα καλούμε όλους τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια σε κάθε αύξηση, κάθε μορφή εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, για φθηνό ποιοτικό νερό, για πλήρη σταθερή εργασία των εργαζόμενων στον κλάδο, με διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Να συμπορευθούν με το ΚΚΕ, στον αγώνα απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο των εργαζόμενων, τους μονοπωλιακούς ομίλους και την κρατική εξουσία τους».   
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΛΑΜΑ