Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Υπόδειγμα η αγωνιστική στάση και το έργο της δημοτικής αρχής της πόλης
Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον δήμαρχο Πατρέων και την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Κ. Πελετίδη και την Κ. Γεροπαναγιώτη
Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Κ. Πελετίδη και την Κ. Γεροπαναγιώτη
Με τον κομμουνιστή δήμαρχο της Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, και την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, συναντήθηκε προχτές, Κυριακή, στο δημαρχείο της πόλης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.Εκτός από τον Κ. Πελετίδη και την Κ. Γεροπαναγιώτη, στην υποδοχή του Δ. Κουτσούμπα παραβρέθηκαν, επίσης, όλοι οι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι των οργανισμών του Δήμου Πατρέων και της ΔΕΥΑΠ, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και μέλη δημοτικών και κοινοτικών διαμερισμάτων, ενώ τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνόδευσαν ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Δυτικής Ελλάδας, και ο Σπύρος Μπέτσης, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ.
Μαζί με την αγωνιστική δημοτική αρχή, ο λαός να πάρει την τύχη του στα χέρια του
Υποδεχόμενος στο δημαρχείο τον Δ. Κουτσούμπα, ο Κ. Πελετίδης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της δημοτικής αρχής για την παρουσία του, καθώς το ΚΚΕ «είναι το κόμμα εκείνο το οποίο έχει μετερίζι και αγωνίζεται γι' αυτό που αγωνιζόμαστε και εμείς, για τα λαϊκά προβλήματα, για τους ανθρώπους που ιδρώνουν καθημερινά, αγωνίζονται για να ζήσουν και χτίζουν την πόλη μας, αλλά και τη χώρα μας ολόκληρη».
Ο Δ. Κουτσούμπας ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και δήλωσε ότι «η ΚΕ του ΚΚΕ, πιστεύουμε συνολικά ο ελληνικός λαός, παρακολουθεί βήμα το βήμα, με πολύ ενδιαφέρον, το τεράστιο έργο που έχετε να εκπληρώσετε, όσο μπορείτε και στα πλαίσια φυσικά αυτής της συνολικής πολιτικής αυτού του κράτους, μέσα στην κρίση που βρίσκεται, ως δήμος, για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών της πόλης, της ευρύτερης περιοχής».
Αναφερόμενος σε μια σειρά από τέτοιες πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο δήμος σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση - για τα ανταποδοτικά τέλη, τα παρκόμετρα, τους παιδικούς σταθμούς, το θαλάσσιο μέτωπο κ.ά. - ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Τα μέτρα που έχετε πάρει μέχρι σήμερα αποτελούν - θα έλεγα - και υπόδειγμα, αντικείμενο μελέτης και για άλλους δήμους, παράδειγμα αγωνιστικής στάσης απέναντι στην κεντρική εξουσία, απέναντι σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις, απέναντι σε ένα κράτος που ουσιαστικά - εκτός από το ότι είναι διεφθαρμένο και έχει σαπίσει - δεν βοηθά στην πραγματικότητα την Τοπική Διοίκηση έτσι ώστε να κάνει στοιχειωδώς το έργο το οποίο έχει αναλάβει εκλεγμένη από το λαό».
Στη μάχη αυτή, τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, κόντρα και σε μηνύσεις και δίκες που αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή για μια σειρά από τέτοιες πρωτοβουλίες της υπέρ του λαού, «η πλειοψηφία του λαού της Πάτρας, των λαϊκών οικογενειών, είναι μαζί σας, σας στηρίζει και ξέρει ότι ένας αγώνας που γίνεται, με σωστές θέσεις, με σωστή κατεύθυνση, που υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού, ποτέ δεν πάει χαμένος. Και στο τέλος, ο λαός ο ίδιος θα βγει νικητής, παρά τις δυσκολίες, παρά τα πισωγυρίσματα, παρά τις όσες αναποδιές μπορεί να τύχουν και τυχαίνουν στην πορεία. Ο λαός μας μπορεί να πιστέψει, με μια δημοτική αρχή πραγματικά αγωνιστική, στη δύναμή του και να πιστέψει ότι μπορεί αν πάρει ο ίδιος στα χέρια του τις τύχες του να έχει οφέλη και άμεσα, για τις οικογένειές του, για την πόλη του, αλλά και συνολικότερα να ανοίξει ένας καλύτερος δρόμος για εμάς και για τα παιδιά μας».
Διεξοδική ενημέρωση για τη δράση του δήμου
Στη συνάντηση που ακολούθησε, ο Κ. Πελετίδης και η Κ. Γεροπαναγιώτη ενημέρωσαν διεξοδικά τον Δ. Κουτσούμπα και την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής, με σκοπό να ανακουφιστεί η λαϊκή οικογένεια, που στενάζει από την αντιλαϊκή πολιτική, την ανεργία και τη συνολική επίθεση του κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, για την απαλλαγή από τα ανταποδοτικά τέλη χιλιάδων οικογενειών (απόρων, πολυτέκνων, τριτέκνων, ατόμων με αναπηρία άνω του 67%), τη μείωση κατά 50% των τελών στους μακροχρόνια ανέργους και τη μείωσή τους κατά 15% σε όλη την έκταση του πρώην Δήμου Πατρέων, τις μεγάλες μειώσεις και απαλλαγές στα τιμολόγια του νερού, τη στήριξη των νέων ζευγαριών με την κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς για τους χαμηλόμισθους. Επίσης, σημείωσαν την τεράστια καθημερινή προσπάθεια των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, για να αντιμετωπίσουν τις οξυμένες διατροφικές ανάγκες που αυξάνονται αλματωδώς, λόγω της μαζικής φτώχειας και εξαθλίωσης.
Αναφέρθηκαν, ακόμη, στα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούν στην οριστική παραχώρηση ολόκληρης της λιμενικής ζώνης στο λαό και τις ντε φάκτο ενέργειες που έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση (για το Νότιο Πάρκο και τους χώρους στάθμευσης).
Οπως τόνισαν, τίποτα από όσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή δε θα είχε επιτευχθεί αν δεν προχωρούσε σε κόντρα με τις κυβερνητικές αποφάσεις και τις αντιδράσεις των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Οπως ενημέρωσαν χαρακτηριστικά τον Δ. Κουτσούμπα, οι περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης προς τον Δήμο Πατρέων ξεπερνούν το 70%, ενώ τεράστιες είναι και οι ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς πάνω από 600 εργαζόμενοι συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια, χωρίς να έχουν αναπληρωθεί. Ενάντια σε αυτήν την κατάσταση, τόνισαν, η δημοτική αρχή διεκδικεί σταθερά πλήρη κρατική χρηματοδότηση, προκειμένου να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες και η μισθοδοσία των εργαζομένων, αλλά και η πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων για τις ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών, για να εκπληρώσει στοιχειωδώς ο δήμος τις υποχρεώσεις του απέναντι στους δημότες.
Αντιδρούν οι κεφαλαιοκράτες
Οπως επισημάνθηκε με μια σειρά από παραδείγματα (π.χ. τις μεγάλες ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας), επιβεβαιώνεται και στην πράξη το γεγονός ότι οι μεγάλες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση, όπως και το «μπλόκο» στις προσλήψεις στους δήμους, δεν στοχεύουν μόνο στην εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά κυρίως στο άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
Αντίστοιχα, καθόλου τυχαία δεν είναι η οργανωμένη αντιπαράθεση ενάντια στη δημοτική αρχή από φορείς του κεφαλαίου: Οπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά στη συνάντηση, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αχαΐας και η Ενωση Ξενοδόχων Περιφέρειας Πατρών κατέθεσαν ομαδική προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενάντια στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για αύξηση των ανταποδοτικών τελών στον υψηλότερο συντελεστή (4,5) σε βιομηχανίες, μεγαλεμπόρους, μεγαλοξενοδόχους, τράπεζες, καζίνο κ.ά. Αντίστοιχα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμεί αγωγή της εταιρείας αναψυκτικών «Λουξ», η οποία επιχειρεί να μην καταβάλλει το προβλεπόμενο τέλος εμπορίας πόσιμου ύδατος, ενώ εκκρεμεί δικαστική απόφαση για την αγωγή του επιχειρηματία Μανιατόπουλου (ποδήλατα «Ideal»), επίσης ενάντια στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Στη συνάντηση, επίσης, εκφράστηκαν οι σκέψεις της δημοτικής αρχής για δυναμικές πρωτοβουλίες σε σχέση με το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει όλες τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους και για το δικαίωμά τους στη σταθερή εργασία, με πλήρη εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Με βάση όλα τα παραπάνω, ο Κ. Πελετίδης και η Κ. Γεροπαναγιώτη παρέδωσαν φάκελο στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούν στο συνολικό πλαίσιο διεκδίκησης (οικονομία, προσλήψεις, έργα υποδομής κ.ο.κ.), ενώ ο Δ. Κουτσούμπας, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει, μεταξύ άλλων και με παρεμβάσεις στη Βουλή, όλες τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξάλλου, ο δήμαρχος και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου χάρισαν στον Δ. Κουτσούμπα δύο ενδιαφέρουσες εκδόσεις του Δήμου Πατρέων: Το «Χρονικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών 1910 - 2010» και το βιβλίο «Χαρτών Μνήμες - Πάτρα 1831 - 1943».