Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

ΣΟΦΙΑΝΟΣς

Θα δώσουμε μάχη στους Δήμους για να πάρει ανάσα ο λαός

Στη βάρβαρη μνημονιακή, εναλλασσόμενη και διαδοχική πολιτική, που υπήρξε αυτά τα πέντε χρόνια, αναφέρθηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μιλώντας στο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Όπως είπε, αυτή η πολιτική φόρτωσε «ασήκωτα βάρη στο λαό. Οι Δήμοι συμμετείχαν σε αυτή την επίθεση, με αιχμή τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, την περίφημη αποκέντρωση που μοχλό είχε την απόλυτη μείωση της χρηματοδότησης από το κράτος. Μια απόλυτη μείωση σε 60%, που παραμένει και φυσικά δεν αλλάζει με τα 36 εκατομμύρια παραπάνω που θα δοθούν το 2019».
Αναφέρθηκε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος στους Δήμους και τις Περιφέρειες, «όπως οι δομές της Πρόνοιας, το παιδί, την οικογένεια, τα σχολεία, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό. Στο όνομα του απόμακρου συγκεντρωτικού και σπάταλου κράτους, οι Δήμοι γίνονται οι αρωγοί μιας γενικευμένης ανταπόδοσης, της επιχειρηματικότητας, της όλο μεγαλύτερης επιβάρυνσης των λαϊκών νοικοκυριών, της ανατροπής εργασιακών σχέσεων, της διαφοροποίησης ακόμα και των ελάχιστων παροχών, όπως στην Πρόνοια, Υγεία, Παιδεία. Σήμερα, με βάση τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης και το μεσοπρόθεσμο που ψήφισε, τα δημοτικά τέλη και οι φόροι ξεπερνούν κατά πολύ τη χρηματοδότηση από το κράτος. Και το '18 και '19 και μάλιστα στόχος είναι το 2022 να φτάσουν τα 2,755 δισ. ευρώ. Το ΠΔΕ είναι ψίχουλα και οι δήμοι οδηγούνται μέσα από όλους τους δρόμους στις τράπεζες, παραδίδοντας "προίκα" στους επιχειρηματικούς ομίλους τα ανταποδοτικά τέλη, με αφετηρία τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό του στόλου καθαριότητας, το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, που σημαίνει νέα επιπρόσθετη επιβάρυνση των νοικοκυριών, αλλά και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που συνήθως κρύβεται».
Στάθηκε στο γεγονός πως μόνο τα τέσσερα τελευταία χρόνια, «έχουμε 43 νεκρούς στην Τοπική Διοίκηση και πάνω από 60 τραυματίες. Εργαζόμενοι των Δήμων είναι αυτοί και δείχνουν το ένοχο καθεστώς που διαμορφώνεται και μια αιτία που κανένας αιρετός δεν μπορεί να κάνει πως δεν το βλέπει».
Υπογράμμισε επίσης πως «το αίτημα να ανατραπεί το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της 24ωρης λειτουργίας, που εντατικοποιεί την εργασία, που έχει κάνει σκόνη το 5ήμερο, όνειρο απατηλό την υποχρεωτική μέρα ανάπαυσης, είναι παραπάνω από επιβεβλημένο να μπει σε πρώτο πλάνο διεκδίκησης και για τους εργαζόμενους και για τους αιρετούς. Είναι συνέχεια των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό που ο μνημονιακός κορσές και ο πέλεκυς του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού το συναρτά, όσο περισσότερο με το να βάζει ο δημότης το χέρι στην τσέπη. Είπε ο κ. υπουργός για 8.500 θέσεις εργασίας, πλήρους απασχόλησης, όμως σε ανταποδοτικές υπηρεσίες, σε υπηρεσίες που για να πληρώνεται ο εργαζόμενος πρέπει να πληρώνει ο δημότης, πρόσθετα με αυτά που πληρώνει από την κεντρική φορολογία που έχει οδηγήσει τους μισούς να είναι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες στην εφορία».
Ο Ν. Σοφιανός τόνισε πως όλα αυτά «έρχονται να θυμίσουν ότι η μεταμνημονιακή εποχή είναι ένα παραμύθι, η μεταμνημονιακή πολιτική μοιάζει σαν σταγόνα νερού με τη μνημονιακή. Σήμερα, στο ΠΔΕ του αρμόδιου υπουργείου για υποδομές, θεομηνίες, φυσικές καταστροφές, είναι μόλις 11 εκατομμύρια περισσότερα από πέρσι. Όταν έχουμε το έγκλημα στο Μάτι και τη Μάνδρα ακόμα ζωντανό, όταν σε μία χώρα σεισμογενή, το 80% των δημοσίων κτιρίων και σχολείων παραμένει ανέλεγκτο και αυτό που ακούμε ότι πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με τις φυσικές καταστροφές, είναι πρόκληση στο νου και στη συνείδηση ενός λαού που έχει γονατίσει από τα βάρβαρα μέτρα που πληρώνει συνεχώς».
Ανέφερε πως η εμπορευματοποίηση γης και περιβάλλοντος απογειώνεται και στάθηκε στους χώρους που εντάχθηκαν στο υπερταμείο και τόνισε πως «είναι να απορεί κανείς γιατί ο καβγάς γίνεται μόνο για το εκλογικό σύστημα, ενώ στο θεσμικό του "Κλεισθένη" υπάρχει συμφωνία από όλους; Η λογική λέει ότι αν συμφωνούμε στο θεσμικό πλαίσιο, μπορούμε μετά να τον συνδιαχειριστούμε, μπορούμε και να συγκυβερνήσουμε. Έχουν παραμεριστεί από αυτό το καθεστώς οι λαϊκές ανάγκες. Πήραν ανάσα και αέρα τα πανιά της επιχειρηματικής δράσης. Οι δήμαρχοι έγιναν ή πρέπει να γίνουν μάνατζερ. Στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης συνωστίζονται πρόσωπα της αγοράς, ιδιοκτήτες ΜΜΕ, κάθε λογής επιχειρηματίες, μαζί με τα συμφέροντά τους».
Παράλληλα, χαρακτήρισε κάλπικο το δίλημμα «συγκεντρωτισμός ή αποκέντρωση» που στόχο έχει «να κρύψει το κύριο. Ότι το κεντρικό κράτος, οι θεσμοί του στην Τοπική Διοίκηση, οι ευρωενωσιακοί μηχανισμοί δρουν ενιαία, από κοινού, εχθρικά απέναντι στο λαό. Δρουν για να λειτουργήσουν συμπληρωματικά οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων».
Σημείωσε πως είναι «πολύ επικίνδυνη η συναίνεση που διαμορφώνεται» και τη διαπίστωσε και ο Αμερικανός πρεσβευτής όσον αφορά τους σχεδιασμούς που μετατρέπουν την Ελλάδα σε γέφυρα των πολέμων, που κάνουν οι ιμπεριαλιστές σε λημέρι αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων. «Εμείς λέμε να προβληματιστεί ένας κόσμος ότι βρήκαν πρόθυμους δημάρχους και περιφερειάρχες να διαφημίζουν τα ΝΑΤΟικά σχέδια. Για δείτε τα σουλάτσα του Αμερικανού πρεσβευτή στα δημαρχιακά και περιφερειακά μέγαρα», είπε χαρακτηριστικά.
Για τη συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι είναι επιβλαβής και πρέπει να καταψηφιστεί, αλλά «έγινε για να λήξει ένα ΝΑΤΟικό γραμμάτιο, εξαργυρώνεται ένα γραμμάτιο από την αστική τάξη της Ελλάδας, βάζοντας τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, ολοκληρώνοντας τους σχεδιασμούς που έχει στα Βαλκάνια».
Καταλήγοντας, ο Ν. Σοφιανός τόνισε: «Δεν υποτιμούμε καθόλου, ούτε παραγνωρίζουμε τους συσχετισμούς. Ξέρουμε ότι οι συσχετισμοί στην πολιτική συνείδηση είναι αρνητικοί. Σε αυτές τις συνθήκες εμείς δεν κάνουμε αφ' υψηλού κριτική. Απέναντι σε αυτή την πολιτική προβάλουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εναλλακτικής λύσης, που θέτει ανοικτά στο λαό μας, χωρίς μισόλογα και περιστροφές. Οι θέσεις και οι προτάσεις μας έχουν οικονομικό και πολιτικό κόστος για την εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων και για το πολιτικό προσωπικό που τους στηρίζει. Θα δώσουμε τη μάχη στους Δήμους, στις λαϊκές γειτονιές, στα χωριά, στο εργατικό λαϊκό κίνημα για να πάρει ανάσα ο λαός. Γιατί την έχει ανάγκη σήμερα με αυτό τον αρνητικό συσχετισμό, να πάρει ανάσα, να πιστέψει στη δύναμή του, στο δίκιο του, να διευρύνει τις απαιτήσεις του, είτε σε ρόλο δημοτικής αρχής, όπου την ασκήσαμε και με επιτυχία, είτε σε ρόλο αντιπολίτευσης, μία υποχρέωση αναλαμβάνουμε. Να στηρίξουμε, να προβάλουμε τις ανάγκες του λαού μας, της νεολαίας στην πάλη ενάντια στην πολιτική κεφαλαίου, των κομμάτων που την προωθούν και τη στηρίζουν. Και πιστεύουμε ότι σε αυτό το δρόμο μπορούμε να συναντηθούμε με αρκετούς άλλους συναγωνιστές, άσχετα να συμφωνούμε σε όλα και αυτό να εκφραστεί και στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στους δήμους, τις κοινότητες, τις περιφέρειες».
902 4-12-2018