Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Ζητά κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις εργαζομένων
Μείζον θέμα, που αποτελεί απόδειξη των προθέσεων και σκέψεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, χαρακτήρισε κατά τη διάρκεια του τελευταίου δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης το θέμα της κατάργησης της κρατικής επιχορήγησης προς τους δήμους. Θυμίζουμε ότι το θέμα έχει προκύψει μετά από τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη ότι συμφωνεί «στη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους», ως απάντηση διαδικτυακής πρότασης που κατέθεσε ο γνωστός φιλελεύθερος, με αντιδραστικές θέσεις Στ. Μάνος.
Ο Κ. Πελετίδης τόνισε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης στους Δήμους, με σκοπό την «εξοικονόμηση 2,6 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία προφανώς θα μπορέσει να τα διοχετεύσει στο μεγάλο κεφάλαιο». Και πρόσθεσε ότι η συζήτηση αυτή δεν είναι καινούργια και πως κρύβεται πίσω από την περιβόητη «οικονομική αυτοτέλεια των δήμων» που προπαγανδίζουν από κοινού παλιοί και νέοι συγκυβερνήτες. Εάν συμβεί αυτό, όπως τόνισε ο δήμαρχος, θα έχουμε «κατάργηση παροχής υπηρεσιών από τους δήμους, απολύσεις, μεγαλύτερο κόστος υπηρεσιών για το λαό, άρα μεγαλύτερος αποκλεισμός εργαζομένων από τέτοιες υπηρεσίες».
Τα αιτήματα που συμπεριλαμβάνονταν στην εισήγηση της δημοτικής αρχής, μεταξύ άλλων, είναι:
  • Πλήρης κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών Περιφερειών και Δήμων, με αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
  • Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
  • Να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων στους Δήμους με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και των οφειλόμενων σε αυτήν.
  • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου («Καλλικράτης» - μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι) που κατευθύνουν την Τοπική Διοίκηση να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.
  • Αμεση κατάργηση του Οικονομικού παρατηρητηρίου.
  • Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων στους ιδιώτες, των ΜΚΟ και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες Δήμων και Περιφερειών.
  • Επαρκής στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και δομών των Δήμων (Βρεφικοί - Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ - ΑΜΕΑ, ΚΑΠΗ κ.λπ.), με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου για τη λεγομένη αξιολόγηση, του αντιδραστικού πλαισίου για το πειθαρχικό δίκαιο. Κατοχύρωση Συλλογικών Συμβάσεων, ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δράση.
  • Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων και της αναλογίας 1:5. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Παύση του θεσμικού πλαισίου που επιτάσσει τις δημοτικές αρχές να προσφεύγουν αναγκαστικά στα δικαστήρια ενάντια στο δικαίωμα των εργαζομένων να προασπίζουν μέσα και από αυτούς τους δρόμους το δικαίωμά τους στη δουλειά, στα εργασιακά τους δικαιώματα.
  • Ανάκτηση όλων των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων στο επίπεδο του 2009, ανεμπόδιστη μισθολογική εξέλιξη, ξεπάγωμα των ωριμάνσεων, επιστροφή 13ου και 14ου μισθού.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών και εφαρμοστών νόμων που ανατρέπουν παραπέρα την Κοινωνική Ασφάλιση και μειώνουν τις συντάξεις.
  • Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών.
  • Γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία.
  • Μείωση ανταποδοτικών τελών, φόρων, ουσιαστική ελάφρυνση για εργατικά, λαϊκά στρώματα.
Εχουμε ανάγκη από εργαζόμενους
Επιπλέον, στην ίδια συνεδρίαση ο δήμαρχος έθεσε θέμα με τις ελλείψεις σε προσωπικό στο δήμο. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που αποκάλυψε ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ την περασμένη Παρασκευή και με την οποία καλεί τους φορείς της Τοπικής Διοίκησης να υποβάλουν εκ νέου τα αιτήματά τους για προσλήψεις συμβασιούχων, οι οποίες για το 2015 θα είναι μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2014, στο πλαίσιο της «περιστολής των κρατικών δαπανών».
«Ο Δήμος μας, τόνισε ο Κώστας Πελετίδης, έχει ανάγκη 551 εργαζομένων για να καλύψει τις ανάγκες των υπηρεσιών του με μόνιμο προσωπικό. Παρόμοιο αίτημα έχει ψηφιστεί ομόφωνα και από το Δήμο. Πρέπει να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι που είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Να προσληφθούν οι 34 εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ. Είναι απαραίτητη η στελέχωση της λειτουργίας όλων των υπηρεσιών των Δήμων με πλήρες προσωπικό σε μόνιμες θέσεις εργασίας, πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών και παροχών των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οχι σε τέλη, φόρους, χαράτσια στο λαό».
Ριζοσπάστης 6-3-2015