Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΑΛΕΣΜΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Ισχυρό ΚΚΕ, γιατί παλεύει για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών

GALLIOS IOANNHS EKA 2015 IANOYARIOSΓράφει ο Γιάννης Γάλλιος
Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας, Υποψήφιος Βουλευτής

Οι «πρώτες 100 μέρες» της επόμενης κυβέρνησης, είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με κορμό τη ΝΔ, είναι δεδομένες. Τις συμφώνησαν μαζί, τις ψήφισαν μαζί, θα τις υλοποιήσουν από κοινού. Το τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε το 15Αύγουστο από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, είναι το επόμενο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Τι περιλαμβάνουν οι «πρώτες 100 μέρες» αυτού του προγράμματος; Τι μέτρα θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2015, αρχές 2016;
Ας δούμε τι περιμένει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους από τα μέτρα που θα υλοποιηθούν άμεσα, αλλά θα έχουν αρνητική επίδραση για πολλά χρόνια:

-Επιβολή και είσπραξη της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.
-Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για αυτοαπασχολούμενους, μικρές επιχειρήσεις και για εργαζόμενους με μπλοκάκια.
-«Κούρεμα» 50% του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.
-Αύξηση του φόρου που τον έχουν ονομάσει «εισφορά αλληλεγγύης» για μισθωτούς, που ενσωματώνεται πλέον στο φόρο εισοδήματος.
-Εναρξη εφαρμογής των αντιασφαλιστικών νόμων που προβλέπονται στο 1ο και 2ο μνημόνιο.
-Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ από αρχές 2016.
-Νέο Ασφαλιστικό από τον Οκτώβρη, με αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις συντάξεων μέσω της διασύνδεσης εισφορών - παροχών, μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία.
-Περικοπές ύψους 2,25 δισ. ευρώ στις κρατικές δαπάνες για τις συντάξεις του 2015 - 2016.
-Κατάργηση της εξάμηνης μετενέργειας για τις Συλλογικές Συμβάσεις.
-Από 1/10/2015 κατάργηση του μειωμένου ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και αύξηση από 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
-Αύξηση του φόρου εισοδήματος των αγροτών από 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016.
-Μείωση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, από τα 1.500 ευρώ στα 1.000 ευρώ για οφειλές στο Δημόσιο.
Όλα αυτά τα έχουν συμφωνήσει και δεσμεύονται ότι θα τα πράξουν
Τα παραπάνω είναι μερικά απ' όσα αναμένεται να γίνουν άμεσα, ανεξάρτητα από το ποιοι θα συγκροτήσουν την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πρόγραμμα που παρουσίασε, από τις πρώτες σελίδες κιόλας δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα τηρήσει τη συμφωνία που έφερε στη Βουλή.
Το ίδιο ισχύει και με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ. Λένε όλοι τους ότι θέλουν συνεργασία για να υλοποιηθεί αποτελεσματικά η νέα σφαγή του λαού. Έχουν δεσμευτεί απέναντι στους «εταίρους» τους γι' αυτό, έχουν βάλει την υπογραφή τους σε πολλά κείμενα που πέρασαν από τη Βουλή, από τα μέσα Ιούλη μέχρι και λίγο πριν προκηρυχθούν εκλογές. Και όλα αυτά για να διατηρηθούν και να αυξηθούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.
Είναι καθαρό λοιπόν ότι όσο τα κλειδιά της οικονομίας τα έχουν αυτοί, δεν θα δούμε άσπρη μέρα. Έφτασε η ώρα να προβληματιστούμε, να δυναμώσουμε το ΚΚΕ, να δυναμώσουν οι αγώνες και ο λαός. Η παθητική στάση απέναντι στις εξελίξεις, όταν οι αντίπαλοι είναι ενεργητικότατοι για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία για το μεγάλο κεφάλαιο, κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αυτός ο δρόμος, της παθητικής στάσης είναι ο πραγματικά δύσκολος, γιατί είναι ο δρόμος της χαμοζωής, της φτώχειας, της ανεργίας, της εξαθλίωσης χωρίς τέλος.
Η πείρα μας λέει ότι όταν ο λαός μας το αποφασίσει, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια που του βάζουν για να τον δέσουν χειροπόδαρα. Το έχει αποδείξει και η ιστορίας μας, ότι ο λαός μας με ένα ισχυρό ΚΚΕ γίνεται θηρίο και μπορεί να παρασύρει όλους αυτούς που είναι στο διάβα του. Το ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι το αγκωνάρι του λαού στην πάλη του ενάντια στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εξαθλίωση, τώρα που όλα τα άλλα κόμματα βρίσκονται στοιχισμένα στην ίδια γραμμή, δηλαδή πώς θα εφαρμόσουν τα μνημόνια
Είναι η ώρα να προετοιμαστούμε για μεγάλους και σκληρούς αγώνες που για να έχουν αποτελεσματικότητα θα πρέπει ολοένα και περισσότερο να συνδέονται με αντικαπιταλιστικούς - αντιμονοπωλιακούς στόχους πάλης, σε ρήξη με το κεφάλαιο, την ΕΕ και την εξουσία τους. Ένα κίνημα με αυτόν τον προσανατολισμό, που θα συγκρούεται και δεν θα συνεργάζεται με το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τις διακρατικές ενώσεις τους, θα μπορεί στην πορεία να αποσπά κάποιες κατακτήσεις, να ακυρώνει ή να εμποδίζει μέτρα. Οποιαδήποτε δυνατότητα βελτίωσης της ζωής των εργαζομένων στις σημερινές συνθήκες θα έρθει ως αποτέλεσμα σκληρής ταξικής πάλης και όχι ως αποτέλεσμα της διαχείρισης της μιας ή της άλλης κυβέρνησης, θα κριθεί από τη συνολική κατεύθυνση που θα αποκτά ο εργατικός - λαϊκός αγώνας.
Στο πλαίσιο ενός τέτοιου κινήματος, θα δυναμώνουν η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα και η αναγκαιότητα της πραγματικής ανατροπής, που συνίσταται στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής με λαϊκή εξουσία, με αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους.
Ο στόχος αυτός παλεύεται μέρα με τη μέρα, από σήμερα κιόλας, όχι σε κάποιο μακρινό αύριο. Αρκεί να ξεμπερδέψει ο λαός με τις αυταπάτες ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει για τον ίδιο αν στοιχηθεί με τους στόχους του κεφαλαίου για ανάκαμψη.
Υπάρχει επομένως λύση στο δρόμο της ανατροπής γι’ αυτό και στις 20 Σεπτέμβρη με την ψήφο μας πρέπει να καταδικάσουμε τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΠΟΤΑΜΙ που ψήφισαν το 3ο και φαρμακερό μνημόνιο. Να στείλουμε μήνυμα καταδίκης όσων στηρίζουν το σάπιο καθεστώς της εκμετάλλευσης, την ΕΕ με τα μνημόνια διαρκείας, τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Να ενισχύσουμε το ΚΚΕ στις εκλογές, αλλά και στους χώρους δουλειάς, στα μεγάλα εργοστάσια, στις λαϊκές γειτονιές, στην ύπαιθρο, στους χώρους νεολαίας. Να οργανωθούμε στους χώρους δουλειάς για να ανασυνταχθεί το κίνημα, να συγκρουστεί, με προσανατολισμό που θα φτάνει μέχρι την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για τη λαϊκή ευημερία. Να ανοίξουμε το δρόμο της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων.
ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ 16-9-15