Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΕΛΕΚΟΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ
Μαχητικά, μαζί με το λαό στην πάλη για την ανακούφισή του
Συνέντευξη με τον δήμαρχο Χαϊδαρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη της δημοτικής αρχής από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ενας χρόνος πέρασε από την ανάληψη της δημοτικής αρχής στο Χαϊδάρι από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο δήμαρχος της πόλης, Μιχάλης Σελέκος, μιλάει στο «Ριζοσπάστη» για τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα και τη στάση της απέναντι σε αυτά, για την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης, και πώς εκφράζεται στους δήμους.

-- Τι κατάσταση αντιμετωπίσατε με την ανάληψη της δημοτικής αρχής;
-- Αναλαμβάνοντας τη Διοίκηση του Δήμου Χαϊδαρίου γνωρίζαμε τα συσσωρευμένα προβλήματα, τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε καθώς και την εχθρική στάση που θα είχε απέναντί μας ο εκάστοτε κρατικός μηχανισμός, έχοντας δημιουργήσει ένα τέτοιο πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων, που εξυπηρετεί καθαρά τις στρατηγικές επιδιώξεις του κράτους σε τοπικό επίπεδο για την καπιταλιστική ανάπτυξη σε βάρος του λαού και των αναγκών του.
Οι κυβερνήσεις έχουν βρει γερά στηρίγματα στις υποταγμένες Δημοτικές Αρχές που βάζουν πλάτη για να περάσουν πιο εύκολα, πιο ομαλά στη συνείδηση των λαϊκών ανθρώπων όλα τα αντιλαϊκά μέτρα.
Πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί, περικοπές κοινωνικών δαπανών, ανταποδοτικότητα, έλλειψη έργων υποδομής, ιδιωτικοποιήσεις, χτύπημα των εργασιακών σχέσεων είναι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, συμπληρώνοντας ένα τοπίο που δεν έχει καμιά σχέση με τις προτάσεις, τις ανάγκες, τα οράματα και τις διεκδικήσεις του λαού μας.


Στο Δήμο Χαϊδαρίου αυτή η πολιτική εκφραζόταν στην ολότητα της: Είχε προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση - μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ - σημαντικών τομέων του Δήμου (Πολιτισμός, Παιδικοί Σταθμοί, Κολυμβητήριο), ανέπτυσσαν δράση ΜΚΟ και το χαράτσωμα των πολιτών είχε φτάσει στα ύψη με ακριβά δημοτικά τέλη, υπέρογκα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, μεγάλες συνδρομές σε ό,τι είχε απομείνει στον Πολιτισμό. Γενικεύτηκε η εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας, η απλήρωτη εργασία, ο αυταρχισμός της Διοίκησης και η πολιτική ομηρία των εργαζομένων. Υπήρχε μεθόδευση ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας καθαριότητας και της αυτεπιστασίας, που είχαν αποδυναμωθεί και ήταν έτοιμα να παραδοθούν σε ΚΟΙΝΣΕΠ. Στο σύνολο του προσωπικού οι ελλείψεις ήταν μεγάλες, ο μηχανολογικός εξοπλισμός ανύπαρκτος και συνολικά υπήρχε κακοδιαχείριση και εικόνα διάλυσης του Δήμου.Τα προβλήματα χρόνιζαν χωρίς να υπάρχει κανένας προγραμματισμός για την επίλυσή τους, όπως στην αντιπλημμυρική προστασία, την εγκατάλειψη των σχολικών κτιρίων, τις κλειστές παιδικές χαρές, την ελλιπή προστασία των ορεινών όγκων, της θάλασσας του Σκαραμαγκά και των Ιστορικών μνημείων της πόλης μας (Παλατάκι, Κτίριο Γύζη κ.λπ.). Τέλος, πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι ήταν ασυντήρητοι και σε μαρασμό, όπως και οι υποδομές, ανυπαρξία έργων σε γειτονιές και σε απομακρυσμένες περιοχές κ.λπ.
Πρωτοπόρα δράση σε όλα τα μέτωπα
-- Πώς στάθηκε η νέα δημοτική αρχή απέναντι σε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα και τι περιεχόμενο δίνετε στις δράσεις σας;
-- Απέναντι σε όλα αυτά, εμείς ακολουθήσαμε το δρόμο της αντίστασης και πήραμε αποφάσεις που δίνουν το στίγμα μιας άλλης πολιτικής που θα συγκρούεται με τις επιλογές της κυβέρνησης, της ΕΕ και της Περιφέρειας.
Πρώτα απ΄ όλα στηριχτήκαμε στους πολίτες μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, έχουμε συνεχώς επαφές με τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, ο Δήμος είναι ανοιχτός πάντα σε όσους κατοίκους θέλουν να συζητήσουν το οποιοδήποτε θέμα.
Βρεθήκαμε στο πλάι εργαζομένων σε κλάδους που πλήττονται (Νοσοκομεία - ΕΟΠΥΥ), στηρίξαμε τις μαθητικές κινητοποιήσεις, εκφράσαμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους στα 8μηνα, στα 5μηνα και στις καθαρίστριες των σχολείων. Πήραμε αποφάσεις για την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στο Δήμο μας: για τους σχολικούς φύλακες, τους οδηγούς, τις πληρωμές υπερωριών, το επίδομα των 176,00 ευρώ, δόθηκαν τα ρεπό κ.λπ.
Καταργήσαμε όλες τις ΚΟΙΝΣΕΠ και απομακρύναμε τις ΜΚΟ, μειώσαμε τα δημοτικά τέλη και τις συνδρομές στον Πολιτισμό και στο Κολυμβητήριο, το οποίο επανήλθε στο Δήμο. Καταργήσαμε την πληρωμή τροφείων για τη μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών και τα μειώσαμε αισθητά για τα υπόλοιπα.
Δημιουργήσαμε Γραφείο Ανέργων, προσλάβαμε Γιατρό Εργασίας, οργανώνουμε μαθήματα αλληλεγγύης σε παιδιά που δεν μπορούν να πάνε σε φροντιστήριο, ενισχύσαμε το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου, εξασφαλίσαμε την εξέταση και συνταγογράφηση από γιατρούς στα ΚΑΠΗ.
Καταφέραμε να μη μείνουν παιδιά έξω από τους παιδικούς σταθμούς και καλύψαμε όλες τις ελλείψεις με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού με 12μηνες επαναλαμβανόμενες συμβάσεις.
Δώσαμε ζωή στο Πνευματικό Κέντρο και στο Κολυμβητήριο με την πρόσληψη δασκάλων και γυμναστών και τη δημιουργία πολλών νέων τμημάτων, που φιλοξενούν εκατοντάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών. Δώσαμε νέα δυναμική και περιεχόμενο στις εκδηλώσεις που γίνονται στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου για να τιμηθούν οι 200 ήρωες κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Σε συνεργασία με το Δήμο της Καισαριανής κάνουμε πάλι την Λαμπαδηδρομία στη διαδρομή θυσίας και μνήμης, Χαϊδάρι - Καισαριανή.
Με μια σεμνή και συγκινητική εκδήλωση τιμήσαμε 108 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που «έφυγαν» από κοντά μας και ήταν μέλη του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χαϊδαρίου. Εγινε επίσης για πρώτη φορά στο Δήμο εκδήλωση για την ηρωική επέτειο του Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με την Ενωση Γονέων Χαϊδαρίου.
Κάνουμε πολλές, ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με μαζικούς φορείς της πόλης μας, αλλά και γενικότερα (ΕΕΔΥΕ, 2ήμερο για τον ηρωικό αγώνα των Χαλυβουργών).
Δίνουμε βοήθεια σε τρόφιμα και ήδη πρώτης ανάγκης σε εκατοντάδες άπορους συμπολίτες μας. Παραδώσαμε βοήθεια στους πρόσφυγες που συγκεντρώσαμε μετά από καμπάνια που κάναμε, σε συνεργασία με την Ενωση Γονέων, το Σύλλογο Γυναικών και το Σύλλογο Επαγγελματιών της πόλης μας. Εχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις με στόχο να εξυπηρετήσουμε τον απλό κόσμο στην καθημερινότητά του.
Οι δράσεις μας κινούνται γύρω από τη λαϊκή οικογένεια, γιατί κατανοούμε ότι πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες, στον πολιτισμό, τον Αθλητισμό και σε άλλες δραστηριότητες που μπορεί να προσφέρει ο Δήμος.
Παλεύουμε για την ενημέρωση και την κινητοποίηση του λαού
-- Τι ιεραρχεί η δημοτική αρχή για το επόμενο διάστημα;
-- Στο επόμενο διάστημα, με δεδομένα τη γνώση και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει και με την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή του λαού και των μαζικών φορέων ιεραρχούμε τα «τοπικολαϊκά» προβλήματα και θα είμαστε μπροστάρηδες στην πάλη για την ανακούφιση των εργαζομένων της περιοχής. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλάι του λαού σ΄όλους τους αγώνες που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα, για το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στην υγεία, στη διεκδίκηση καλύτερης ζωής.
Γιατί όσο φανταχτερές κι αν είναι οι πόλεις, όσο κι αν έχουν όμορφες βιτρίνες, το θέμα είναι ότι όσοι ζουν σ΄αυτές, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία, όλα τα λαϊκά στρώματα, φτωχοποιούνται καθημερινά, δέχονται τις επιπτώσεις των μνημονίων, των εφαρμοστικών μέτρων και της καπιταλιστικής «ανάπτυξης».
Γι΄αυτό δε δεχόμαστε την πρόταση Κυβέρνησης - ΚΕΔΕ για μεταφορά είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους και παλεύουμε να καταργηθεί η αντιλαϊκή φορολόγηση των σπιτιών.
Στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών που κινδυνεύουν τα σπίτια τους να βγουν σε πλειστηριασμό και ήδη είχαμε μία παρέμβαση με θετική κατάληξη την αναβολή πλειστηριασμού. Δεν θα επιτρέψουμε να κοπεί το ρεύμα σε κανένα λαϊκό σπίτι.
Γενικά είμαστε στο πλευρό όλων όσοι αγωνίζονται αυτό το διάστημα για να μη περάσουν οι νέοι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να μην επιβληθούν νέοι φόροι, να μη μειωθούν κι άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις, να μη συρρικνωθούν δομές Υγείας και Πρόνοιας.
Παράλληλα, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μέσα σ' αυτήν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση (περικοπές κρατικών πόρων, αποπληρωμή χρεών προηγούμενων δημοτικών αρχών, παλιές δικαστικές αποφάσεις κ.λπ.) τα προβλήματα της πόλης μας που είναι πολλά και σημαντικά. Κυρίαρχο αυτήν την περίοδο είναι το θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης, αφού οι συνέπειες των πλημμυρών στο Δήμο μας είναι τραγικές.
Εμείς έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες που είναι στην αρμοδιότητά μας και περιμένουμε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και της Περιφέρειας για τις μεγάλες - υπερτοπικές παρεμβάσεις. Ομως από την πλευρά τους υπάρχει καθυστέρηση έως και αδιαφορία κι αυτό θα μας οδηγήσει τις επόμενες μέρες σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις σ' όλα τα μέτωπα, όπου υπάρχουν μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα όπως στην καθαριότητα, σε έργα μικρής κλίμακας στις γειτονιές, στις κοινωνικές δράσεις, παιδικές χαρές, συγκοινωνίες, δημιουργία νέων πολιτιστικών και αθλητικών χώρων, ενίσχυση ηλεκτροφωτισμού κ,λπ.
Μέσα στο 2016 θα έχουμε τη χαρά να λειτουργήσουν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και το Λαογραφικό Μουσείο Χαϊδαρίου.
Γενικά έχουμε πολλά σχέδια, όρεξη και όνειρα για να κάνουμε πολλά πράγματα, για να συμβάλλουμε στην ανακούφιση της ζωής των κατοίκων και να βάλουμε μια πινελιά ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας στο γκρίζο που κυριαρχεί σήμερα. Από τη θέση που βρισκόμαστε θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ενημέρωση και την κινητοποίηση του λαού, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όσο καλή διαχείριση και να κάνει η διοίκηση του δήμου, όσο υπάρχει αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας του αστικού κράτους, δε θα μπορέσουν να λυθούν τα προβλήματα αν δε γίνουν συνολικές ανατροπές.
Απέναντι σ' αυτήν τη σκληρή, αντιλαϊκή πολιτική πρέπει να υπάρξει αντιπαράθεση με όρους μαζικού - λαϊκού κινήματος, που θα αναπτυχθεί στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια, στους χώρους Πολιτισμού και Αθλητισμού, παντού όπου βρίσκονται δυνάμεις του λαού και της νεολαίας. Μόνο αν ανοίξει ο δρόμος των ανατροπών, μπορούν οι εργαζόμενοι να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες, στην αναγέννηση της ελπίδας για μια άλλη προοπτική.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ