Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ 2013

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΝΑΚΗ
ΣΤΟ Δ.Σ. ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΤΟ 2013

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατά πάγια θέση είναι αντίθετη με την κατασκευή και λειτουργία υδροηλεκτρικών εργοστασίων στα ποτάμια και στα ρέματα της περιοχής μας και ανεμογεννητριών στα πανέμορφα βουνά μας.
Οι απόψεις που εκφράζονται ότι αυτά είναι ήπιας μορφής, συμβατά με το περιβάλλον, ότι δήθεν προσφέρουν θέσεις εργασίας (κακοπληρωμένες) και ωφελούν την τοπική και εθνική οικονομία δεν μας εκφράζουν. Αποβλέπουν στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και ανταποδοτικά προσφέρουν ψίχουλα.
Έχουμε εμπειρία από την κατασκευή και λειτουργία ενός υδροηλεκτρικού στα Θεοδώριανα από την εταιρεία “ΜΗΧΑΝΙΚΗ”.
Μετά τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των Θεοδωριανιτών και τις προσφυγές στο ΣΤΕ για περιβαλλοντολογικούς λόγους, αποφεύχθηκε η κατασκευή τεσσάρων (4) εργοστασίων από την “ΤΕΡΝΑ”, που επανέρχεται με νέες αιτήσεις. Η εν λόγω εταιρεία διέπραξε σοβαρές παρεμβάσεις όσων αφορά την υδρομάστευση (από 5 στα 7 μέτρα), τον ιχθυοδιάδρομο, στο περιβάλλον κλπ.
Επιπρόσθετα παρά τις υποσχέσεις και συμφωνίες δεν προσέφερε καμία θέση εργασίας, δεν συνέβαλε ούτε στο ελάχιστο στη βελτίωση του οδικού δικτύου και στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Είμαστε αντίθετοι με το σωλήνωμα το νερού και την ληστεία των υδάτινων πόρων για το κέρδος και την κυριαρχία, αλλά αυτό σαν κοινωνικό αγαθό πρέπει να διατίθεται για να καλύπτει τις ανθρώπινες ανάγκες.
Βέβαια τα ποτάμια δεν είναι μόνο το νερό που πρέπει να τρέχει αδιάκοπα.
Είναι η ζωή που κουβαλάνε μαζί τους, είναι το απόθεμα της βιοποικιλότητας, τα οικοσυστήματα και οι οργανισμοί, η χλωρίδα και πανίδα, τα τοπία και οι ανθρώπινες συνήθειες αιώνων και αυτή η ζωή με τις παρεμβάσεις κινδυνεύει.
Για την ανάπτυξη των πανέμορφων περιοχών μας έχουμε απόψεις και προτάσεις, που σέβονται την αειφορεία και την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Με βάση τα παραπάνω συντασσόμαστε με τους αγώνες των φορέων και των κατοίκων για την αποτροπή της κατασκευής και λειτουργίας υδροηλεκτρικού έργου στη θέση Γιαννίτσι του Δήμου μας.

Γιάννης Νάκης
Δημοτικός Σύμβουλος και
Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης