Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ

Απαράδεκτη και επικίνδυνη η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας Βουλγαρελίου, Αγνάντων και Καλεντίνης

Κοινή διαπίστωση όλων μας σήμερα είναι ότι κανένα Κέντρο Υγείας δε λειτουργεί με βάση όσα προβλέπουν τα οργανογράμματα για το προσωπικό που να καλύπτουν έστω και οριακά τις ανάγκες της περιοχής μας.

Η υποστελέχωση είναι τέτοια που αναγκαστικά σε πολλές περιπτώσεις δε βγαίνουν ούτε οι βάρδιες, ούτε καν οι εφημερίες και οδηγούνται ουσιαστικά στο κλείσιμο αφήνοντας στο «έλεος της τύχης τους» τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες αυτών των περιοχών.

Τα προβλήματα αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα ούτε αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία» αλλά είναι διαχρονικά και δεν οφείλονται σε κακή διαχείριση, (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και τέτοια ζητήματα).

Είναι το αποτέλεσμα μιας συνειδητής αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις ανεξαρτήτως αν είναι μονοκομματικές ή πολυκομματικές και που στόχο έχει να θυσιάζονται οι λαϊκές ανάγκες για δημόσια και δωρεάν υγεία στο βωμό της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας.

Για εμάς Δημόσια Δωρεάν Υγεία και επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας είναι ασυμβίβαστα.

Όχι γιατί έτσι το θέλουμε αλλά γιατί αυτή είναι η βασική και γενεσιουργός αιτία όλων των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν και θα προστεθούν και άλλα,αν δεν αλλάξει η κατάσταση άμεσα.
Η Υγεία του λαού δεν μπορεί να εξαρτάται, και ούτε μας ενδιαφέρει, από το αν θα υπάρξουν κέρδη για την οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία που δραστηριοποιείτε στο χώρο της.

Για τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων σημαίνει πριν απ' όλα πρόληψη αλλά και θεραπεία και αποκατάσταση.

Όλα αυτά θα υλοποιούνται μέσα από την πανελλαδική ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιων με δωρεάν υπηρεσίες Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων ιατρείων τους σε όλους τους δήμους και τα χωριά.
Να είναι άμεσα διασυνδεδεμένα με τα δημόσια νοσοκομεία και με ανεπτυγμένο το δημόσιο και δωρεάν σύστημα επείγουσας ιατρικής φροντίδας (ΕΚΑΒ).
Βασικό κριτήριο αυτού του συστήματος ΠΦΥ είναι να εξασφαλίζεται η εξειδικευμένη παροχή όλων των υπηρεσιών, όλο το 24ωρο, γρήγορα, έγκαιρα και με ασφάλεια κοντά στον τόπο κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης κλπ.

Στα Κέντρα Υγείας πρέπει να αναπτύσσονται και να συνεργάζονται:

 Όλες οι αναγκαίες υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας της εργασίας, ψυχικής υγείας, προγεννητικού ελέγχου, δημόσιας υγείας, κατ΄ οίκον νοσηλείας, κοινωνικές υπηρεσίες, εργαστήρια, οδοντιατρεία, φαρμακεία.

Να στελεχώνονται με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων, οικογενειακών και γενικών γιατρών, παθολόγων, παιδιάτρων, γυναικολόγων, ψυχιάτρων, εργαστηριακών, γιατρών άλλων ειδικοτήτων, με νοσηλευτές, μαίες, φυσιοθεραπευτές κλπ, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Να διαθέτουν πλήρη και σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό για εργαστηριακές, διαγνωστικές εξετάσεις.

Από τα φαρμακεία των Κέντρων Υγείας να παρέχονται όλα τα φάρμακα δωρεάν σε όλους τους ασθενείς καθώς και τα υγειονομικά υλικά. Τα Κέντρα Υγείας να διαθέτουν κινητές μονάδες για την παροχή υπηρεσιών σε σχολεία και εργασιακούς χώρους.

Τα Κέντρα Υγείας πρέπει να φροντίζουν:

Για την πλήρη καταγραφή, εκτίμηση και ικανοποίηση των αναγκών υγείας και πρόνοιας των οικογενειών και των κατοίκων κάθε περιοχής.

Ρόλος τους και περιεχόμενο στη λειτουργία των υπηρεσιών τους είναι η δωρεάν συστηματική και εξειδικευμένη παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, των εγκύων, των παιδιών, των μαθητών, των φοιτητών, των ΑΜΕΑ και των ηλικιωμένων κλπ.

Στόχος των δραστηριοτήτων πρέπει να είναι η πρόληψη των κινδύνων, η έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων υγείας και η παρακολούθηση της πορείας των χρόνιων νοσημάτων και αναπηριών.

Με ευθύνη του Κέντρου Υγείας και όχι ατομική να οργανώνονται και να εφαρμόζονται συστηματικά προγράμματα πρόληψης, όπως εμβολιασμοί, ΠΑΠ - τεστ, μαστογραφία κλπ., η ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα υγείας

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα αγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα, μαζί με το λαό της περιοχής για:

Δωρεάν κάλυψη όλου του πληθυσμού, με υπηρεσίες πρόληψης, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δημόσιας υγείας, νοσοκομειακής περίθαλψης και επείγουσας ιατρικής βοήθειας.
Δωρεάν φάρμακα σε όλους και με προτεραιότητα στα ΑμΕΑ, στους χρόνιους πάσχοντες, στους καρκινοπαθείς.
Δωρεάν παροχή όλων των εμβολίων για όλα τα παιδιά και των εξετάσεων που απαιτούνται για την εγγραφή τους στα σχολεία.
Κατάργηση των πληρωμών, εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες.
Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ (ΠΕΔΥ ΑΠΟ ΣΉΜΕΡΑ) και των ασφαλιστικών ταμείων για την ανταπόκριση των υποχρεώσεων τους προς τους ασφαλισμένους τους μετά και το κούρεμα των αποθεματικών τους.
Καμία συγχώνευση ή κατάργηση Κέντρων Υγείας στην περιοχή μας.
Προσλήψεις μόνιμων γιατρών όλων των ειδικοτήτων, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών και άλλων υγειονομικών με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στις δημόσιες μονάδες υγείας.
Άμεση στελέχωση όλων των αγροτικών ιατρείων της περιοχής μας με παράλληλη παροχή κινήτρων για αύξηση του ενδιαφέροντος από τους νέους γιατρούς
Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της συνέχισης και αναβάθμισης των υπηρεσιών «Βοήθεια στο σπίτι», με δωρεάν παροχή σε όσους ηλικιωμένους και ΑμΕΑ χρειάζονται βοήθεια και κατ' οίκον νοσηλεία χωρίς περιορισμούς.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να διεκδικήσουμε μαζί λύση στις σύγχρονες και καθημερινές ανάγκες μας.

Αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που δημιουργεί και μας παρέχει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής σήμερα.
Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την ύπαρξη ενός ικανού αριθμού εξειδικευμένου ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού που μπορεί να αξιοποιηθεί για την εξυπηρέτηση μας .
Μπροστά σ’ αυτή τη διαμορφωμένη άσχημη κατάσταση που μας οδήγησαν, η μόνη διέξοδος είναι η οργανωμένη πάλη.
Η αντίσταση σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, η πάλη για μέτρα ανακούφισης, η σύγκρουση με το σύνολο της πολιτικής τους.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να γυρίσουν την πλάτη στην κοροϊδία, στην υποκρισία και στα ψέματα.
Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν «να παίζει» με τη ζωή και την υγεία μας.
Να πάρουμε την υπόθεση της υγείας-πρόνοιας στα χέρια μας.
Να παλέψουμε τα Κέντρα Υγείας να αποτελούν στήριγμα ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν και υψηλής ποιότητας συστήματος Υγείας, 100% χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό και χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση στο χώρο αυτό. 

Βουλγαρέλι 8 – 2 - 2014