Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΕΚΑΣ

Τροπολογία για την αποκατάσταση του ΕΚΑΣ κατέθεσε το ΚΚΕ

Τροπολογία για την αποκατάσταση του ΕΚΑΣ κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα που περιλαμβάνει τον ορυμαγδό φόρων, τον αυτόματο «δημοσιονομικό κόφτη», την απελευθέρωση των «κόκκινων» δανείων, το υπερ-ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις και μια σειρά από άλλα «προαπαιτούμενα» μέτρα.
Το μοναδικό άρθρο της τροπολογίας - προσθήκης στο σχέδιο νόμου αναφέρει: «Καταργείται από τότε που ίσχυσε το άρθρο 92 του ν. 4387/2016».
Το πολυνομοσχέδιο που έχει τίτλο «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις»,  συζητείται με τη διαδικασία του επείγοντος, Πέμπτη και Παρασκευή   στις Επιτροπές της Βουλής και Σάββατο και Κυριακή στην Ολομέλεια.
Στην Αιτιολογική Έκθεση η ΚΟ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι προστατεύει τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο νέος νόμος για το Ασφαλιστικό που ψηφίστηκε πρόσφατα, ο νόμος 4387/2016, οδηγεί στην σφαγή χιλιάδες συνταξιούχους που βρίσκονται στα πιο χαμηλά "πατώματα". Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 που θα αρχίζει να εφαρμόζεται από φέτος μεταβάλλοντας τα κριτήρια βάσει των οποίων χορηγείται το συγκεκριμένο επίδομα και μάλιστα αναδρομικά με αναζήτηση ποσών από 1-1-2016, δημιουργεί νέα αιμορραγία στο εισόδημα χιλιάδων συνταξιούχων.
Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης, για επιστροφή σε 12 ή και περισσότερες δόσεις, δεν μετριάζουν τα αποτελέσματα που θα επιφέρουν αυτές οι νέες πληγές, στους συνταξιούχους. Το ζήτημα δεν είναι σε πόσες δόσεις θα επιστρέψουν τα ποσά που έχουν λάβει οι δικαιούχοι, αλλά το γεγονός πως χάνουν ένα επίδομα που συμπλήρωνε τη πενιχρή σύνταξη και επιπλέον υποχρεώνονται να το επιστρέψουν.
Πιο συγκεκριμένα: Οι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που έχουν κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από 664 ευρώ, δεν δικαιούνται πλέον το ΕΚΑΣ και υποχρεώνονται να επιστρέψουν σημαντικά ποσά σχετικά με το εισόδημα που σήμερα έχουν.
Παράλληλα, εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους που θα χάσουν από φέτος ολοκληρωτικά το ΕΚΑΣ, θα υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που με την αλλαγή των κριτηρίων βάσει των οποίων χορηγείται το ΕΚΑΣ θα αλλάξουν κλίμακα και θα λάβουν χαμηλότερα ποσά απ' αυτά που λάμβαναν ως σήμερα.
Τα επόμενα χρόνια, θα αποκλείονται κλιμακωτά ολοένα και περισσότεροι, μέχρι το ΕΚΑΣ να καταργηθεί εντελώς στα τέλη του 2019. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 370.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της φτώχειας με μείωση μηνιαίου εισοδήματος έως και 35% στο εισόδημα τους. Οι απώλειες από την σφαγή του ΕΚΑΣ την περίοδο 2016-2019 φτάνουν τα 2,4 δισ. ευρώ.
Είναι ανάγκη, όχι μόνο να μην υπάρξει καμιά αναδρομική αναζήτηση, αλλά να καταργηθεί το άρθρο 92 για το ΕΚΑΣ και συνολικά ο νόμος - λαιμητόμος 4387/2016».
Απο 902