Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016

ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ - ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΟΣ
Αντιδρά στην τροπολογία της κυβέρνησης για την Υγεία
Την αντίθεσή του στην τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στο νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου», σύμφωνα με την οποία θα μπορεί να μεταφέρεται το λειτουργικό κόστος των δημόσιων Μονάδων Υγείας στην Τοπική Διοίκηση, εξέφρασε, μετά το δήμαρχο της Πάτρας, Κώστα Πελετίδη και ο δήμαρχος Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος.
Σε δήλωσή του, ο Στ. Σταμούλος σημειώνει πως: «Ολα αυτά την ίδια στιγμή που η χρηματοδότηση στους δήμους από το κράτος συνεχώς μειώνεται (-60%), το ίδιο και η χρηματοδότηση συνολικά στην Υγεία. Μόνο στα νοσοκομεία, τα τελευταία 5 χρόνια, η μείωση της χρηματοδότησης έχει αγγίξει το 60%, 10.000 κρεβάτια έχουν κλείσει, χιλιάδες θέσεις είναι ακάλυπτες, με αποτέλεσμα οι παροχές Υγείας στο λαό να υποβαθμίζονται και ο κόσμος να αναγκάζεται να καταφεύγει στην ιδιωτική υγεία, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Ικαρίας, όπου οι διαθέσιμοι πόροι για έργα, δράσεις, συντηρήσεις κ.λπ., με βάση τη χρηματοδότηση από το κράτος, έχει φτάσει στις 425.000 ευρώ για το 2016, ποσό ασήμαντο για να ικανοποιηθούν οι συσσωρευμένες ανάγκες στα σχολικά συγκροτήματα, τα γεμάτα με λακκούβες οδοστρώματα και για κατασκευές νέων δρόμων, για τα δημοτικά κτίρια, τους αθλητικούς χώρους κ.λπ. Ενώ οι ίδιοι πόροι του Δήμου δεν επαρκούν ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες (π.χ. πρόσφατα η ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπή ηλεκτροδότησης δημοτικών εγκαταστάσεων, γιατί τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού δεν επαρκούν για να καλύψουν την υποχρέωση του Δήμου στη ΔΕΗ)».
Υπενθυμίζει, μάλιστα, πως ο Δήμος Ικαρίας προχώρησε σε κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας με βάση την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (160/2015), «αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου. Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας. Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων Μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε είδους πληρωμής από τους ασθενείς που προσέρχονται για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου ή και για αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, Ελληνες ή μετανάστες. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων».
Παράλληλα, σημειώνει πως «διεκδικούμε τη συμβολή των συναρμόδιων υπουργείων, σε τρεις καθοριστικούς τομείς για τη δυνατότητα λειτουργίας του Γηροκομείου από το Δήμο Ικαρίας. Στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, στη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού, στην οικονομική συμβολή του κράτους στο όλο εγχείρημα. Να καλυφθούν ΤΩΡΑ οι υγειονομικές ανάγκες όλων των ανασφάλιστων».
Επισημαίνει, μάλιστα, πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανοίγει το δρόμο να περάσει αποκλειστικά η λειτουργία των νοσοκομείων και των άλλων Δημοσίων Φορέων Υγείας στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης και στη συνέχεια θα μετακυλίεται στους δημότες με αύξηση των δημοτικών τελών. «Τόσο εγώ όσο και η δημοτική αρχή, είμαστε αντίθετοι με τέτοιες επικίνδυνες εξελίξεις που αφορούν την υγεία του λαού, διεκδικούμε Υγεία πραγματικά δημόσια και δωρεάν, που να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση, ανασφάλιστοι και μη, και να τους παρέχονται υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Δηλώνοντας ότι δεν θα συμβάλλουμε στο "άνοιγμα του δρόμου" για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας, καλούμε το υπουργείο Υγείας να αποσύρει την τροπολογία που μεταφέρει στους δήμους την ευθύνη χρηματοδότησης των δημόσιων Μονάδων Υγείας. Καλούμε το λαό της Ικαρίας να σηκώσει το ανάστημά του και να αντιπαλέψει συνολικά τα αντιασφαλιστικά - αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης»
.ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ  20-2-2016