Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΗΛΙΑΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ
Συνεχίζουμε, μπροστάρηδες στις λαϊκές διεκδικήσεις
Συνέντευξη με τον κομμουνιστή δήμαρχο Καισαριανής

Ενα χρόνο μετά την ανάληψη της δημοτικής αρχής από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Καισαριανή, μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο κομμουνιστής Δήμαρχος της πόλης Ηλίας Σταμέλος. Αναφέρεται στα προβλήματα του δήμου και των κατοίκων, αλλά και στην πρωτοπόρα προσπάθεια, στη διεκδίκηση μαζί με όλο το λαό κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης.

Στήριγμα στην πάλη του λαού και όχι διαχειριστής της αντιλαϊκής πολιτικής
-- Ενας χρόνος πέρασε από την ανάληψη της δημοτικής αρχής, μετά τις επαναληπτικές εκλογές του Νοέμβρη του 2014. Τι πείρα συγκεντρώνεται από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή από την κυρίαρχη πολιτική;
-- Οταν ζητήσαμε την ψήφο και τη στήριξη του λαού της Καισαριανής στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, αναδείξαμε την ανάγκη ο λαός να βρει «στήριγμα στην πάλη του» και όχι να ψηφίσει για τον διαχειριστή της αντιλαϊκής πολιτικής.
Ενα χρόνο μετά την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου Καισαριανής από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έχουμε ακόμα περισσότερα δεδομένα και εμπειρία που δείχνουν ότι η διαχείριση έχει πολύ στενά όρια, ότι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών απαιτεί την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Το κριτήριο για μια δημοτική αρχή που θέλει να υποστηρίξει τα λαϊκά συμφέροντα δεν είναι η προσαρμογή της στις συνθήκες, αλλά στο κατά πόσο αντιστέκεται στο πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης, συμβάλει και μπαίνει μπροστά στην ανάπτυξη των αγώνων του λαϊκού κινήματος.


Η θητεία μας ως δημοτική αρχή συνέπεσε με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, που είχε καλλιεργήσει προσδοκίες σε ένα σημαντικό μέρος του λαού για διαφορετική πορεία. Πολύ σύντομα αποδείχθηκε ότι έχουμε συνέχιση της ίδιας πολιτικής και μάλιστα με νέα ορμή και αγριότητα, για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες καλούνται να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στην εξειδίκευση και στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής.
Με τις νέες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση που προστίθενται σε αυτές των προηγούμενων χρόνων (πάνω από 60% από το 2009 έως σήμερα), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενισχύει από τη μια την αναδιανομή υπέρ του κεφαλαίου και από την άλλη τη διεύρυνση της ανταποδοτικότητας, δηλαδή υπηρεσίες και δομές τόσο και όσο αντέχει η τσέπη των δημοτών.
Συνεχίζεται η απαγόρευση προσλήψεων προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, ενώ την ίδια ώρα νέες κρίσιμες αρμοδιότητες περνάνε στους Δήμους, στρώνοντας το χαλί για τις ιδιωτικοποιήσεις ή την αντικατάσταση του προσωπικού με συμβασιούχους, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ κ.τ.λ.
Τράπεζες, πρώην ΔΕΚΟ (νυν ΑΕ) και Εφορία έχουν το ελεύθερο να κερδοσκοπούν σε βάρος του Δήμου, να προβαίνουν σε κατασχέσεις ή σε διακοπές στην παροχή κοινωνικών αγαθών.
Εκεί, μάλιστα, που η κυβερνητική πολιτική δεν βρίσκει πρόθυμους υποστηρικτές, επιστρατεύονται οι «ελεγκτικοί μηχανισμοί», όπως στην περίπτωση της ακύρωσης της απόφασης του Δήμου για την απαλλαγή από τέλη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από την «Αποκεντρωμένη Διοίκηση».
Από την πρώτη μέρα με σχέδιο διεκδίκησης για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα
-- Οι βασικές δυσκολίες λοιπόν προέρχονται από την κυβερνητική πολιτική και τις στοχεύσεις της για την εξυπηρέτηση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Πώς στέκεται απέναντι σε αυτήν την κατάσταση ο κομμουνιστής δήμαρχος και η αγωνιστική δημοτική αρχή;
-- Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου ξεδιπλώσαμε σχέδιο διεκδίκησης απέναντι στην κυβέρνηση και την ασκούμενη πολιτική, βάζοντας στο επίκεντρο τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα και με αυτό το κριτήριο θέσαμε προτεραιότητες. Σε αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε, με διάφορες πρωτοβουλίες και αγωνιστικές διεκδικήσεις.
Με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου πήραμε θέση ενάντια σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθήθηκαν, όπως το νέο - 3ο Μνημόνιο, την αρπαγή των αποθεματικών των δήμων και των κρατικών οργανισμών για την αποπληρωμή των δανειστών, το νομοσχέδιο για τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, το νέο ασφαλιστικό έκτρωμα κ.ά.
Από την πρώτη στιγμή, σύμφωνα και με τις προεκλογικές διακηρύξεις μας, σταθήκαμε ενάντια στα νέα μέτρα μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, που θα σημάνει νέα υποβάθμιση των υπηρεσιών και ένταση της ανταποδοτικότητας. Διεκδικήσαμε από την κυβέρνηση έκτακτη οικονομική ενίσχυση με παρεμβάσεις στο αρμόδιο υπουργείο.
Στηρίξαμε όλους τους αγώνες των εργαζομένων και βρεθήκαμε δίπλα τους στις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν, απαιτώντας παράλληλα την άρση της απαγόρευσης προσλήψεων προσωπικού με σταθερή, μόνιμη σχέση εργασίας. Στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις των σχολικών καθαριστριών, παίρνοντας έγκαιρα αποφάσεις που διασφάλιζαν την παραμονή και τους όρους εργασίας τους. Είμαστε από τους πρώτους Δήμους που επανατοποθέτησε τους Σχολικούς Φύλακες στις οργανικές τους θέσεις. Υλοποιήσαμε από την αρχή την παροχή ίσων εργασιακών δικαιωμάτων στους «5μηνίτες εργαζόμενους», πιέζοντας ταυτόχρονα για την έκδοση της εγκυκλίου του υπουργείου που αναγνώρισε εργασιακά τους δικαιώματα.
Εκφραση της πολιτικής μας στάσης και αντίληψης είναι η αντίθεσή μας να προχωρήσουμε σε διάφορες αντεργατικές «λύσεις» που βρίσκουν σήμερα πρόθυμους συμπαραστάτες με βάση το συσχετισμό που υπάρχει στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Βάλαμε τέλος στις ΚΟΙΝΣΕΠ που ανθούσαν σε όλες τις δομές του Δήμου και στη ΜΚΟ που κερδοσκοπούσε από την εκμετάλλευση των προγραμμάτων φτώχειας, υποστηρίζοντας το κοινωνικό έργο μέσω των υπηρεσιών του Δήμου.
Προσπαθήσαμε να ανακουφίσουμε τη λαϊκή οικογένεια από τη βαριά φορολογία, να στηρίξουμε τα στρώματα που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση και τις κοινωνικές δομές του Δήμου, την ώρα που πολλοί δήμοι προχωρούν σε επέκταση της ανταποδοτικότητας και αυξήσεις στην τοπική φορολογία.
Η πρότασή μας, για τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και για το 2016, ήταν να μην υπάρξει καμία πρόσθετη επιβάρυνση. Αντιθέτως επιμείναμε στην απόφαση για πλήρη απαλλαγή από τα τέλη σε κατηγορίες ευπαθών κοινωνικών ομάδων (τρίτεκνοι, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες), με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Ο Δήμος Καισαριανής αποτελεί έναν από τους λίγους δήμους που κατορθώνει με μεγάλη προσπάθεια, κόντρα στο αντιλαϊκό πλαίσιο, να εξασφαλίζει εδώ και χρόνια την πρόσβαση στην Προσχολική Αγωγή σε όλα τα παιδιά της πόλης. Και φέτος κάναμε δεκτές όλες τις αιτήσεις στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, παρά τις νέες - δυσβάστακτες μειώσεις στην επιχορήγηση. Ταυτόχρονα, διατηρήσαμε την απαλλαγή από την καταβολή τροφείων σε όλες τις οικογένειες με εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ.
Επιμείναμε στο να μην βάζουν οι γονείς χέρι στη τσέπη για τις ανάγκες των σχολείων, ανακουφίζοντας τις Σχολικές Επιτροπές από χρέη και αρνούμενοι να γίνουν έργα συντήρησης από τα κονδύλια για τις λειτουργικές τους ανάγκες.
Βάλαμε στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών μας την εκκίνηση των έργων που είναι αναγκαία για την πόλη μας, πολλά από τα οποία για καιρό ήταν παγωμένα. Σήμερα ορισμένα από αυτά έχουν ξεκινήσει, όπως ο Παιδικός Σταθμός και το Σκοπευτήριο, άλλα έχουν δημοπρατηθεί (η ασφαλτόστρωση και η συντήρηση γηπέδου) και άλλα βρίσκονται στη φάση της δημοπράτησης (Αποχέτευση, Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων, Σχολεία, παιδικές χαρές).
-- Ο δήμος ανέλαβε και πιο ιδιαίτερες πρωτοβουλίες, γύρω από τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό κ.ά. Πού στοχεύουν;
-- Δείχνουμε στην πράξη φροντίδα στο να μπορούν τα λαϊκά στρώματα στην πόλη μας να έχουν πρόσβαση στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, κόντρα στην απαξίωση και τη λογική της εμπορευματοποίησης.
Σημαντική πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση είναι οι δωρεάν κινηματογραφικές προβολές στο θερινό κινηματογράφο του δήμου («Αιολία»), που βρήκε μαζική ανταπόκριση από τους δημότες της Καισαριανής αλλά και των γύρω συνοικιών. Προετοιμάζοντας την ερχόμενη θερινή σεζόν, συνεχίζουμε τον κύκλο των δωρεάν κινηματογραφικών και θεατρικών παραστάσεων και το χειμώνα στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου.
Μετά από πολλά χρόνια κατορθώσαμε να υλοποιήσουμε Προγράμματα Αθλητισμού για όλους, δίνοντας προτεραιότητα στις σχολικές ηλικίες, με συμβολικό αντίτιμο, ώστε να μην αποκλείεται κανένα παιδί από τη χαρά του αθλητισμού, ανοίγοντας οργανωμένα τους δημόσιους χώρους άθλησης στο λαό.
Μέσω του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού του δήμου και σε συνεργασία με τον Μικρασιατικό Σύλλογο της πόλης, οργανώνουμε εκδηλώσεις και συζητήσεις με επίκεντρο τη διατήρηση της λαϊκής παράδοσης, της ιστορίας της Μικρασιατικής Καταστροφής και της εγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα, δεμένες με την επικαιρότητα της έντασης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή και τη σύγχρονη προσφυγιά.
Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν και είναι η διαμόρφωση του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην καρδιά του Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς στο Σκοπευτήριο, κόντρα στην ιστορική λήθη και διαστρέβλωση που προσπαθούν να επιβάλουν η ΕΕ και η αστική τάξη. Επιδίωξή μας είναι να ανοίξει ο χώρος ενόψει του εορτασμού της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα για την οριστική απόδοση του ιστορικού αυτού χώρου στο λαό και απαντώντας στα σχέδια εμπορευματοποίησης - «αξιοποίησής» του.
Αταλάντευτοι, με πολύμορφες πρωτοβουλίες σε άμεση επαφή με το λαό
-- Αυτή η δραστηριότητα, κατά πόσο συνδυάζεται με την ανοιχτή συζήτηση της δημοτικής αρχής με το λαό της πόλης;
-- Μαζί με τη διεκδίκηση, ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στην επαφή μας με τα λαϊκά στρώματα της πόλης, τη συζήτηση μαζί τους για τα προβλήματα και την προοπτική, ακούγοντας τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους. Σε αυτήν την πορεία ξεχωρίζουν οι δύο λαϊκές συνελεύσεις που πραγματοποιήσαμε με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, οι συχνές συζητήσεις με τους γονείς των παιδιών στους σταθμούς, με τους γονείς των παιδιών που συμμετέχουν στα προγράμματα αθλητισμού κ.λπ. Αυτήν την επαφή θα τη συνεχίσουμε με πιο έντονους ρυθμούς, καθώς είναι σημαντικό στοιχείο στην αποτελεσματικότητα της πάλης μας.
-- Πώς σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της η δημοτική αρχή; Τι ιεραρχεί στη δράση της;
-- Θα συνεχίσουμε χωρίς ταλάντευση στην ίδια ρότα που πορευόμαστε έως τώρα. Μέσα στο λαό, αποκαλύπτοντας συνέχεια την αντιλαϊκή πολιτική της αστικής διακυβέρνησης, που υπερασπίζεται την ΕΕ και τα μονοπώλια, την ίδια την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Το διάστημα αυτό ξεχωρίζει η ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης για να μην ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης, η αποτροπή των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών των σπιτιών των λαϊκών οικογενειών, η διεκδίκηση λύσεων για τα προβλήματα φτώχειας που εμφανίζονται ολοένα και πιο έντονα.
Παράλληλα, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες σε όλα τα μέτωπα για τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που εκφράζονται στη συνοικία μας, στην καθαριότητα, στο κυκλοφοριακό - συγκοινωνιακό, στη συντήρηση των σχολικών εγκαταστάσεων και την προστασία των ελεύθερων χώρων κ.ά. Θα βρεθούμε μπροστάρηδες στη διεκδίκηση και στους αγώνες, για όσα έχουν πραγματικά ανάγκη οι εργαζόμενοι και ο λαός της Καισαριανής.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 14-2-2016