Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Εκστρατεία κατά των ναρκωτικών για το έτος 2016
Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για ποικιλόμορφες δράσεις ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά
Μια σημαντική και αξιόλογη πρωτοβουλία πήρε ο Δήμος Πετρούπολης, ξεκινώντας το επόμενο διάστημα την «Εκστρατεία κατά των ναρκωτικών για το έτος 2016». Αναγνωρίζοντας τις επιδημικές, πλέον, διαστάσεις του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης και κρατώντας το θέμα ψηλά στην ατζέντα της διοίκησης του δήμου, η δημοτική αρχή της Πετρούπολης κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την «εκστρατεία κατά των ναρκωτικών». Ολες οι παρατάξεις που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισαν ομόφωνα την εν λόγω πρωτοβουλία. Η «Δημοτική Ανανεωτική Κίνηση» (ΔΑΚ), η «Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Πολιτών Πετρούπολης», η «Πετρούπολη Μαζί» και η «Ανυπότακτη Πετρούπολη» εξέφρασαν κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου την ανάγκη υλοποίησης τέτοιων δράσεων και δήλωσαν την αμέριστη στήριξή τους, καθώς πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στέκεται απέναντι στις ευκαιριακές και επετειακές «καταγγελίες και φιέστες», με στόχο να αποτελέσει αφετηρία και θεσμό για ανάλογες δράσεις τα επόμενα χρόνια και με επίκεντρο την πρόληψη.
«Η πρόληψη δεν είναι υπόθεση μόνο των γονιών ή μόνο των ειδικών, αλλά αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Η πρόληψη είχε και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη και την καλλιέργεια μιας θετικής στάσης ζωής και στη θετική στάση ζωής δεν χωρούν εξαρτήσεις και φοβικά σύνδρομα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή κατέληξε στη βασική φιλοσοφία για το θέμα των ναρκωτικών παίρνοντας υπόψη τις μελέτες διεθνών οργανισμών, τη φιλοσοφία και την πείρα των «στεγνών» προγραμμάτων της Ελλάδας (ΚΕΘΕΑ, «18 ΑΝΩ»), αλλά και τη συνεργασία του δήμου με φορείς όπως το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» και το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει δράσεις και εκδηλώσεις στην Πετρούπολη. Η δημοτική αρχή συνέταξε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης με στόχο να μετατραπεί σε θεσμό που θα υλοποιείται και τα επόμενα χρόνια. Ο ρόλος του δήμου είναι να διευρύνει τις προγραμματισμένες δράσεις, κυρίως στο πεδίο της ενημέρωσης και της πρόληψης, αλλά και να παρέμβει στο επίπεδο των ανθρώπινων αναγκών, με βασικό πρόταγμα τη χειραφέτησή τους, αλλά και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους.
Μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα, που ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης, αναφέρεται ότι «το φαινόμενο των ναρκωτικών είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με πολλές αιτίες, το οποίο όμως παράγεται και αναπαράγεται στο σάπιο υπόβαθρο που δημιουργούν οι εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής και η ακραία κοινωνική ανισότητα. Οσο λοιπόν προχωράει η κρίση και οι εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές, τόσο θα διογκώνεται το τραγικό πρόβλημα της χρήσης ουσιών(...). Το μήνυμα του προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ, Lochan Naidoo, σχετικά με τον έλεγχο των ναρκωτικών στην Ετήσια Εκθεση για το 2014, είναι χαρακτηριστικό: "Η Εκθεση αναλύει παράγοντες που αναφέρονται στο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο καθώς και στην ασφάλεια και τη σταθερότητα, προειδοποιώντας ότι οι προσπάθειες μείωσης της ζήτησης και της προσφοράς παράνομων ουσιών μπορεί να αποδειχτούν μάταιες, εάν οι κοινωνικοοικονομικές παράμετροι από τις οποίες εκκινεί το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα και βιώσιμο τρόπο από τις κυβερνήσεις».
«Εκστρατεία κατά των ναρκωτικών»: Πρόγραμμα Δράσης για το 2016
Ο Δήμος Πετρούπολης το επόμενο διάστημα προγραμματίζει λοιπόν ένα ολοκληρωμένο σύνολο δράσεων και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, επιβεβαιώνοντας τη συμπόρευση με εκείνους που σταθερά αρνούνται να συμβιβαστούν με όλα τα ναρκωτικά, με αυτούς που πιστεύουν ότι η ουσία του ανθρώπου είναι η κοινωνία και η ίδια η ζωή, απελευθερωμένη από οποιαδήποτε ουσία τον χειραγωγεί και τον υποδουλώνει.
Συγκεκριμένα έχουν προγραμματιστεί:
  • Συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ»
Στόχος είναι να εφαρμοστούν προγράμματα πρόληψης σε όλα τα σχολεία της Πετρούπολης που να αφορούν μαθητές, καθηγητές, γονείς. Σε αυτό το πλαίσιο ο δήμος θα υποστηρίξει δράσεις στα σχολεία ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.
  • Συνεργασία με τα «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ και «18 ΑΝΩ».
Ο δήμος πρόκειται να υπογράψει πρωτόκολλα συνεργασίας, για να έχει συνεχή ενημέρωση - κυρίως στατιστικά στοιχεία - για τα αιτήματα θεραπείας των κατοίκων της πόλης, ώστε να συνθέτει το προφίλ των ανθρώπων αυτών και να μπορεί να βελτιώνει τις παρεμβάσεις του και συγχρόνως να βρίσκεται στην υπηρεσία των προγραμμάτων μέσω της υπηρεσίας του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δήμου.
  • Θεματικές ημερίδες από το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ», το ΕΣΥΝ, το ΚΕΘΕΑ, το «18 ΑΝΩ»
Το περιεχόμενο των ημερίδων θα απευθύνεται σε γονείς (για παράδειγμα ειδικές θεματικές ενότητες όπως οι σχέσεις με τα παιδιά στην παιδική και εφηβική ηλικία) και σε αθλητικά σωματεία (π.χ. ο ρόλος του Αθλητισμού στην πρόληψη).
  • Θεματικές ημερίδες
Για μαθητές μέσα στα σχολεία με ειδικά διαδραστικά παιχνίδια σχετικά με τις εξαρτήσεις και για εκπαιδευτικούς (π.χ. ο ρόλος του σχολείου στην πρόληψη).
  • Εκθεση ζωγραφικής και διαγωνισμός για φιλοτέχνηση αφίσας
του δήμου από νέους γραφίστες της πόλης ή από τα τμήματα ζωγραφικής του δήμου, που θα σχετίζεται με τα ναρκωτικά (π.χ. διαγωνισμός αφίσας με θέμα «Στους αγώνες της ζωής μου δε χρειάζομαι κανένα ναρκωτικό»).
  • Συνθήματα
Σε σχολεία και αθλητικούς χώρους του δήμου. Θα αξιοποιηθεί ομάδα από μαθητές ΕΠΑΛ που κάνουν γκράφιτι και με θεματολογία σχετική με τα ναρκωτικά σε σχολεία, γήπεδα, πλατείες της πόλης. Τα γκράφιτι αυτά μπορούν να γίνουν και αφίσες του δήμου για να μπουν σε κεντρικά σημεία της πόλης ή στις στάσεις των λεωφορείων.
  • Συναυλίες
Με γνωστούς καλλιτέχνες, συγκροτήματα από θεραπευτικές κοινότητες, μαθητικά συγκροτήματα ή συγκροτήματα της πόλης.
  • Αγώνες ποδοσφαίρου
Μεταξύ παλαίμαχων ποδοσφαιριστών και παιδιών που έχουν απεξαρτηθεί.
  • Θεατρικές παραστάσεις
Από μαθητικές ομάδες που θα παρουσιαστούν στο Θέατρο Πέτρας, καθώς και διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους από τα σχολεία της πόλης. Η πρόβολή τους θα γίνει στο θερινό σινεμά Πετρούπολης.
  • Για φοιτητές και μεταπτυχιακούς
Πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες που να σχετίζονται με τα ναρκωτικά και την τοπική κοινωνία που μπορεί να τα αξιοποιήσει ο δήμος. Αυτό δένει το νέο επιστήμονα με το δήμο και τον βοηθά να αισθάνεται ότι μπορεί να θέσει την επιστημονική του γνώση στις ανάγκες της πόλης του.
Αλλες δράσεις που θα προταθούν από φορείς, όπως είναι οι Σύλλογοι Γονέων, Διδασκόντων κ.ά.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 7-2-2016