Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΛΙΚΡΑΤΗ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Καμιά συναίνεση στο νέο αντιλαϊκό κατήφορο
Δήλωση των δημάρχων Πάτρας, Χαϊδαρίου, Πετρούπολης, Καισαριανής και Ικαρίας, με αφορμή το πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ με θέμα «Αλλαγή του "Καλλικράτη" - Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους»
Σε κοινή δήλωση προχώρησαν οι πέντε κομμουνιστές δήμαρχοι: Πάτρας Κώστας Πελετίδης, Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, Πετρούπολης ΒαγγέληςΣίμος, Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος και Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος, με αφορμή το ψήφισμα του πρόσφατου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στο οποίο ομοφώνησαν όλες οι παρατάξεις πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Στη δήλωσή τους αναφέρουν:
«"Στο ίδιο έργο θεατές" θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του συνεδρίου που οργάνωσε η ΚΕΔΕ με θέμα "Αλλαγή του Καλλικράτη - Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους". Το μόνο που αλλάζει κάθε φορά είναι οι ρόλοι, ανάλογα με την εναλλαγή των κυβερνήσεων. Σταθερή και απαράμιλλη, όμως, μένει η "αξία" της προσήλωσης όλων των αστικών κομμάτων και των παρατάξεών τους στην Τοπική Διοίκηση, στο μονόδρομο των αντιδραστικών, αντιλαϊκών μέτρων της ΕΕ, του κεφαλαίου, του 3ου μνημονίου που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι.
Φυσιολογικά, λοιπόν, και στο συνέδριο, οι αντίστοιχες παρατάξεις ομοφώνησαν σε αντιστοίχου περιεχομένου κείμενο συμπερασμάτων - προτάσεων προς την κυβέρνηση.
Συναγωνιζόμενοι με την κυβέρνηση για το ποιος θα ευθυγραμμιστεί έγκαιρα με τις μνημονικές πολιτικές. Ποιος θα ανοίξει πιο γρήγορα την πόρτα των δήμων στην επιχειρηματική λειτουργία, ποιος θα στρώσει στέρεο δρόμο, ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να ανοίξουν κερδοφόρες μπίζνες πάνω στη δημοτική ακίνητη περιουσία, να εκμεταλλευτούν πόρους, υποδομές και δομές των δήμων.
Στο όνομα της δήθεν οικονομικής αυτοτέλειας, εισηγείται η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ την επιβολή νέων τοπικών φόρων ώστε να μπορούν πιο εύκολα να εισπράττονται από τα νοικοκυριά. Επιδιώκουν δίπλα στη φορολογική επιδρομή του κράτους να στηθεί ένας ακόμη φοροεισπρακτικός κατασταλτικός μηχανισμός ενάντια στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, με κορμό τους δήμους. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις προτάσεις τους για "την θεσμοθέτηση ενός νέου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αφού αυτός ο φόρος θεωρείται ο πλέον δίκαιος φόρος (...)", για "αύξηση της αντιληπτικότητας του φόρου", όπως προκλητικά περιγράφουν την ένταση της ανταπόδοσης!
Οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη του ΚΚΕ, χάλασαν και στο συνέδριο την ομοφωνία της αντιλαϊκής συναίνεσης.
Εχοντας άλλη αφετηριακή γραμμή, αυτή της ανάδειξης των λαϊκών αναγκών, αποκάλυψαν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των αλλαγών που ετοιμάζουν κυβέρνηση και η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ στην Τοπική Διοίκηση.
Ανέδειξαν ότι οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις σε κράτος και Τοπική Διοίκηση που εξελίσσονται, ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ποτέ ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Δεν μπορούν να αναιρέσουν τις οικονομικές περιφερειακές ανισομετρίες, ούτε τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια και θα λειτουργήσουν εχθρικά και σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού.
Καμία φιλολαϊκή περιφερική και τοπική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει, όσο η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή.
Γι' αυτό και η εναντίωση στις αντιδραστικές ανατροπές σε κράτος και Τοπική Διοίκηση για εργαζόμενους και εκλεγμένους στα τοπικά και περιφερικά όργανα σημαίνει πρώτα και κύρια την οργάνωση της πάλης για την ανατροπή της πολιτικής κεφαλαίου και ΕΕ.
Αυτές τις καθάριες θέσεις, αφού το προεδρείο της ΚΕΔΕ δεν μπορεί να τις αντικρούσει, επιχειρεί, ει δυνατόν, να τις εξοβελίσει. Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, μιλάνε ψευδώς για ομοφωνία. Αποκρύπτουν την πρόταση που κατέθεσε η "Λαϊκή Συσπείρωση". Παρασιωπούν και εξαφανίζουν τη θέση των δημάρχων και αιρετών με το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης"!
Καλούμε όσους από τους αιρετούς επιμένουν να έχουν ως αφετηρία και έγνοια τις αγωνίες και τον αγώνα του λαού, να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί στην προώθηση μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής.
Να απορρίψουν τις θέσεις της ΚΕΔΕ, που συνθέτουν πλάι σε αυτές της κυβέρνησης ένα νέο αντιλαϊκό κατήφορο στους δήμους.
Γνωρίζουμε, φυσικά, ότι δεν φτάνει η βούλησή μας για να ανατραπούν αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές, που μετατρέπουν τους δήμους όλο και περισσότερο σε ένα ακόμα φορομπηχτικό μηχανισμό. Είναι ο λαϊκός παράγοντας η δύναμη που πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά, για να ανατρέψει το σύνολο των αντιλαϊκών πολιτικών, που μετατρέπουν σε συντρίμμια τα λαϊκά δικαιώματα, τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας του σε εμπόρευμα, το μόχθο και τη ζωή τους σε λάφυρο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 21-10-2016